Gazeteci Hayırsevener Cinayetinde Verilen Karar Rsf'yi Memnun Etti

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, gazeteci Cihan Hayırsevener cinayetidavasının tüm sanıklarının azmettiricisiyle birlikte cezalandırılmasını memnuniyetle karşıladı.

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, gazeteci Cihan Hayırsevener cinayeti
davasının tüm sanıklarının azmettiricisiyle birlikte cezalandırılmasını memnuniyetle karşıladı. Ancak RSF, tutuklu sanık İhsan Kuruoğlu’nu cinayeti azmettirmekten mahkum
edildiği kararda gazeteci Hayırsevener’in Kuruoğlu ve ailesini yazılarıyla sert şekilde eleştirmesinin "haksız tahrik" olarak değerlendirilmesini de sorguladı.

İstanbul özel yetkili 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 1 Ağustos’ta görülen karar duruşmasında Kuruoğlu’nu cinayeti azmettirmekle önce müebbet hapse mahkum etmiş; ardından Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 29/1 maddesi uyarınca cezayı 17 yıl hapse indirmişti. Kuruoğlu, silahlı suç örgütü kurmak, ihaleye fesat karıştırmak ve ateşli silahlar kanununa muhalefet etmekten 10 yıl hapse mahkum edildi. Yaklaşık dört yıldır hapiste tutulan Kuruoğlu’nun cezası tüm suçlamalarla ilgili olarak 27 yıl hapsi buldu.

RSF, Bandırma’dan İstanbul’a kaydırılmasıyla soruşturmanın eksiksiz ve etkili yürütüldüğü ve azmettiricisine kadar olayın örgütlü karakterinin gözler önüne serildiğine işaret etti. Paris merkezli örgüt, “Karar, güçlü yerel çıkar gruplarını rahatsız ettikleri için saldırıya uğrayan veya tehdit altında yaşayan Türkiye’deki tüm yerel haberciler için cesaret vericidir.” dedi.

Bandırma’da çıkan Güney Marmara’daYaşam gazetesinin yayın yönetmeni ve yazarı Cihan
Hayırsevener, belediye ve Kuruoğlu ailesinin de adının geçtiği mali usulsüzlükleri araştırıp yazdıktan sonra 18 Aralık 2009’da Bandırma merkezinde öldürülmüştü. Gazeteci, bacaklarına dört el ateş edilmesiyle oluşan femoral arter ve ven yaralanması sonucu kan kaybından yaşamını yitirmişti.

Cinayetin, Kuruoğlu’nun hapisten avukatı Ferda Dündar aracılığa şoförü Kerem Yılmaz ve tetikçi zanlısı Serkan Erakkuş’a gönderdiği talimat üzerine gerçekleştiğine kanaat getiren mahkeme, gerekçesi daha sonra açıklanacak olan kararında, Erakkuş’a müebbet hapis cezası verdi.

Sanıkların haklarında verilen kararları temyiz etmesi bekleniyor. Bu durumda, dosyayı Yargıtay inceleyecek. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri