Gazeteci Baransu Serbest Bırakıldı

Sahur operasyonunda hakkında yakalama kararı çıkarılan polislere destek vermek amacıyla adliyeye geldiği sırada gözaltına alınan gazeteci Mehmet Baransu, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.     MİT Müsteşarı...

Sahur operasyonunda hakkında yakalama kararı çıkarılan polislere destek vermek amacıyla adliyeye geldiği sırada gözaltına alınan gazeteci Mehmet Baransu, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

    MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve AK Parti Milletvekili Egemen Bağış’ın suç duyurusu üzerine Baransu hakkında yakalama kararı olduğu belirtildi. Savcılığa ifade veren Baransu, "MİT Müsteşarı’nın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na 07 Nisan 2014 tarihinde verdiği dilekçenin 2. maddesinde ileri sürülen iddialardan şahsım ile ilgili olanlardan bazılarını söyledim. İran ajanlığı konusunda iddialar olduğunu, soruşturma olduğunu ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Genelkurmay Başkanlığı’na belge gönderildiğini, bu sebeple belgenin bulunduğunu Taner Talaş’ın benimle yaptığı röportajda belirttim." dedi. Egemen Bağış şikayeti konusunda ise internete düşen ve Bağış’ın Kur’an ayetleriyle alay ettiği iddia edilen ses kaydı ile ilgili attığı twitlerden hakaret içerikli olanların kendisi tarafından atılmadığını, Baransu ismiyle başkalarının açtığı hesaplardan atıldığını ifade etti.

    Yaklaşık 17 saat gözaltında kaldıktan sonra serbest bırakılan Baransu, adliye önünde açıklama yaptı. Polislere yönelik operasyonda 17 kişi hakkında yakalama kararı çıkınca takip etmek için adliyeye geldiğini belirten Baransu, "Adliyeye giriş yapmak istedim. Adliyenin giriş kapısında Akdeniz Güvenliğe ait korumalar beni durdurdu, aynen şunu söyledi ‘Mehmet Bey içeri girdiğiniz takdirde gözaltına alınacaksınız’ dedi. Bunu güvenlik görevlisi söylüyor. ‘Bir saniye amirimi çağırıyım’ dedi. Amiri geldi, ‘Mehmet Bey geçin içeri diye kinayeli konuştu.’ Ben de arabayı park ettim ve ‘hayırdır’ dedim. ‘Size sürpriz var içerde’ dedi. ‘Eyvallah’ dedim. Herhalde içeri almayacaklar dedim. Daha öncede almamışlardı. Arabadan basın kartımı aldım C kapısından girmeye çalışırken yine Akdeniz Güvenlik’ten 2 kişi kimliğimi gösterir göstermez hemen resmi polis memurunu çağırdı. O da beni görür görmez arkasına kaçarak çevik kuvvetin oradaki bir yere gitti. Telefonumun şarjının az kaldığını görünce arabadan şarj cihazını almaya gittim. O sırada arabanın yanında önce iki sonra 10-15 polis belirdi. Bana ‘hakkınızda yakalama ve gözaltı kararı var’ dedi. ‘Kimliğinizi verir misiniz?’ Ben de hakkımda yakalama kararı varsa bana bu kararı tebliğ edin. Çünkü ya mahkeme ya savcılık vermiştir dedim. Israrla istememe rağmen kararı vermediler. ‘İşte içeri girelim nezarethaneye gidelim.’ Önce bana kararı gösterin ona göre sizinle içeri geliyim.” dedi.

    Kararı göstermediklerini anlatan Baransu, "Bir anda Şişli Emniyet Müdür Yardımcısı’nın emriyle 4-5 polis koluma girip darp etmeye başladı, sürükleyerek içeri götürdüler. Avukatlar benim vekilim dememe rağmen içeri almadılar. O ara yine darp yapıldı. Bu darp avukatlar tarafından kameraya alındı. Zaten içeride de kameralar var.” diye konuştu.

    Hakkında yakalama kararının o sırada polislerin elinde olmadığını, hukuk dışı bir şekilde gözaltına alındığını ifade eden Baransu, “Kimliğimden GBT’mi yaptılar. 00.45’te gözaltına alınıyorum hiçbir belge tebliğ edilmeden. 01.49’ta gelen faksa binaen ben nezarethaneye konuyorum. Peki 01.49’a kadar beni hangi gerekçeyle nezarethaneye koyuyorsunuz?” diye sordu.

    Üst araması sırasında polisin önündeki bir ajandada kendisiyle ilgili not gördüğünü söyleyen Baransu, “Mehmet Baransu adliyeye geldiği an direkt gözaltına alınacak. Polislere bu talimat verilmiş zaten. O kadar cahiller ki bunu da yazılı hale getirmişler. Ben o yazıyı avukata gösterdim. Avukat da ‘Allah büyük işte ellerine yüzlerine bulaştırıyor’ dedi. Ben bunu sesli okurken polis arkadaş iki sayfa çevirdi ‘ya arkadaşlar bazı şeyleri de görmemek gerekiyor’ gibi bir cümle kullandı." şeklinde konuştu.

    Kendisiyle ilgili notun karşısına da, “Anadolu Ajansı, güvenlik, bir muhabirin ismi, bir muhabirin cep telefonu ve ona haber verilecek.” şeklinde not bulunduğunu kaydeden Baransu, “Ve ben gözaltındayken haberim çıktı.” dedi.

    Baransu, “Bir polisi burada tutukladılar. Polise diyorlar ki ‘yasadışı dinleme yaptın.’ ‘Ne zaman yaptım?’ diyor. ‘2008-2009’da yaptın’ diyorlar. Polis diyor ki ‘ben 2010’da mesleğe başladım.’ Ben bunları yazdığım için rahatsız oluyorlar. Belgeler alıp yazdığım için, polislerle ilgili bu hukuk dışı operasyon ellerine gözlerine bulaştığı için rahatsız oluyorlar.” diye konuştu.

    Başsavcılığın ‘Polis ve avukatların basın açıklamalarına katıldığı için hakkında araştırma yaptık ve yakalama kararı olduğunu tespit ettik’ şeklindeki ifadeler için Baransu, "Garip bir açıklama yapmış. Takip edildiğimi belirten bir açıklama yapmış onunla ilgili de suç duyurusunda bulunacağım." şeklinde konuştu.

    Nezarethanenin tuvaletin yanında olduğu için koku geldiğini ifade eden Baransu, polislerden temiz bir yerde namaz kılmak istediğini söyledi. Buna izin vermediklerini ve o kokunun içinde peçetelerin üzerinde namaz kıldığını anlatan Baransu, "28 Şubat sürecinde de yargılandım. Gazeteci arkadaşlarımı Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’nda içeri aldılar. Ama böyle ahlaksızca bir şey yapılmadı. İbadet yapmak isteyenlere en temiz yer gösterildi. Unutmayacağım şey budur. Yüzde 99’u Müslüman olan, iktidarı muhafazakar dindar olan ülkede tuvalet kokan yerde peçete üzerinde secde yapmak zorunda kaldım. Kamera kayıtları oradadır. Eğer bu cümlemde tek bir yalan varsa kamera kayıtlarını gösterebilirler." dedi.

    Bazı haberlerde ‘kaçmaya çalışırken polisler yakaladı’ şeklindeki ifadelere tepki gösteren Baransu, “Mehmet Baransu kaçmaya çalışırken falan denmiş, kaçma yok. Zaten hiçbir yerde, tutanaklarda da kaçma ifadesi geçmiyor.” açıklamasında bulundu.

    Hakkında yakalama verilen dosyaları da açıklayan Baransu, MİT Müsteşarı ve Egemen Bağış’a ait olduğu iddia edilen ses kaydı nedeniyle açılan soruşturmalar üzerine çıktığını belirtti. Baransu, "Bakara makara yapanlar mecliste millet alkışlıyor. Meydanlarda başkaları din düşmanı oluyor. Egemen Bağış bunun hesabını vermeli’ dediğim için Bağış ile ilgili ifade verdim. Aynen şunu diyor ‘ses kaydı bana ait değil’ diyor. Madem sana ait değil beni neden mahkemeye veriyorsun?" ifadelerini kullandı.

    Bağış’ın bir meslektaşı ile görüştüğünü hatırlatan Baransu, o gazetecinin ses kaydındaki ifadeler nedeniyle özür dilediğini kaydetti. Baransu, "Ben o arkadaşla telefonla görüştüm ve bu telefon görüşmesini kabul etti. Öyle montaj falan demesinler." şeklinde konuştu.

    Bağış hakkında bazı iddialarda da bulunan Baransu, “Kutlu Doğum Haftası’nda İngiltere’de otelde içtiklerinin, faturadakileri anlatsın bu millete yeter, her şeyi kabul ediyorum dedim.” diye konuştu.

    Mehmet Baransu’nun serbest kalmasını adliye önünde bekleyen polis yakınları alkışlarla karşıladı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri