Gaza ve Cihat

Sinan Şen

Ebu Hureyre (r.a)’den gelen rivayette Nebî (s.a.v) şöyle buyurdu:
“Allah yolunda (gaza-cihad) çıkan tozla cehennem ateşi bir arada olmaz. Yine bir kişinin kalbinde hem cimrilik hem de iman bir arada olmaz.” (İbn Hibban, es-Sahih, no:1599.)
Bu hadisin izahı, Allah yolunda cihat etmek için yola çıkan kişi, hem yolda hem de çarpışırken üzerine toz toprak gelir. Bazen de bu toz, bindiği binekten üzerine gelir. Bahsedilen toz budur. Allah yolunda olan kişi cehenneme girmeyecektir. Hadiste geçen cimri ile iman konusuna gelince; mümin cimri olamaz. Bu Allah’ın cömert sıfatına terstir. Mümin karınca kararınca, Allah’ın sıfatlarına uymalıdır.
Hasan-ı Basri (r.a)’den gelen bir rivayette Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
“Allah yolunda sabahtan akşama kadar olan bir yürüyüş, dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır. Müslümanın, savaşta saf halinde durması altmış yıllık nafile ibadetten üstündür.” (Tirmizi, no:1651.)
Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurdu:
“Bana, cennete girecek olan ilk üç kişi ile cehenneme girecek ilk üç kişi gösterildi.
Cennete girecek üç kişi;
1. Şehitler,
2. Köle olmasından dolayı Allah’a ibadet etmeyi terk etmeyen,
3. Çoluk çocuk sahibi iffetli fakirlerdir.
Cehenneme girecek olan üç kişi;
1. Halkına zulmeden devlet büyükleri,
2. Zengin olmasına rağmen zekâtını vermeyenler,
3. Kibirli olan fakirlerdir.” (İbn Hibban, es-Sahih, no:7204.)
Meymun b. Mihran (r.a), İbn Abbas (r.a)’tan şöyle rivayet eder:
“Her kim, Allah yolunda cihat etmek için bir yat bağışlarsa, malı ve canı ile Allah yolunda savaşan kişinin sevabını alır. Kim de Allah yolunda cihad etmek için bir kılıç bağışlarsa, bu kılıç kıyamette dile gelip,
⁃ Ben falanca kişinin kılıcıyım. Bugüne kadar onun için savaştım, cihat ettim der.
Kim de Allah yolunda cihad etmek için bir ok bağışlarsa, Allah o oku kıyamete kadar saklar ve sevabını artırır. Kıyamette insanların huzuruna Uhud dağı büyüklüğünde çıkar. Kim de Allah yolunda olan bir mücahidi sırtında taşırsa Allah, kıyamette o kişiye bir sancak verir.
Kim de Allah yolunda cihad etmek için bir kalkan verirse Allah da, o kişiye kıyamette ateşten muhafaza eden bir kalkan verir. Kim de Allah yolunda düşmana bir mızrak saplarsa, Allah da kıyamette ona önünü aydınlatacak nur ve mahşerde herkesin hissedeceği misk kokusu verir.
Kim Allah yolunda bir müslümanın susuzluğunu giderirse Allah da ona kıyamette ağzı mühürlü kaplardan su verir. Kim de Allah yolunda olan bir müslümanı ziyaret etse Allah onun her adımına sevap verir. Her bir adımda derecesi yükseltilir ve bir günahı silinir. Allah yolunda savaşmak için at besleyen ise o atın her bir kılına karşılık sevap verilir. Her bir kılına karşılık, bir günahı silinir. Kim de Allah yolunda gece nöbet tutarsa, Allah da onu kıyametin dehşetinden ve azabından emin kılar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.