Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) aracılığıyla 35 yıldır tarımdan sanayiye, enerjiden çevreye, kültürden turizme kadar uyguladığı projelerle bölge illerinin kalkınması için ayrılan 1,7 trilyon liralık kaynağın 1,4 trilyonunun yatırıma dönüştüğü bildirildi.
AA muhabirinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının kuruluşunun 35'inci yıl dönümü dolayısıyla yaptığı derlemeye göre GAP, bölgenin kalkınıp gelişmesini sağlamak için tüm kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde çok sayıda projeyi eş zamanlı yürütüyor.
Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak'ın yer aldığı 9 ili kapsayan GAP Bölgesi, alan ve nüfus açısından Türkiye'nin yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor.
Çok sektörlü, sürdürülebilir insani gelişmeye dayalı, bölgenin rekabet gücünü artırmayı, ekonomik büyümeyi ve sosyal bütünleşmeyi artırmayı hedefleyen GAP, entegre bir bölgesel kalkınma projesi olarak uygulanıyor.
Projeyle tarım, sanayi, enerji, ulaştırma, eğitim, sağlık, kırsal ve kentsel altyapı yatırımlarıyla bölgenin ekonomik ve sosyal göstergelerinin ülke ortalamasına çıkarılması, bölge halkının yaşam kalitesi ve refah düzeyinin artırılması için çalışmalar yapılıyor.
Bölgede, modern sulama tekniklerinin hayata geçirilmesi, ulaşım ve konut altyapısının tamamlanması, rekabetçi ürün türlerine geçiş, pazarlama olanaklarının genişletilmesi, insan kaynakları ve kurumsal kapasitelerin geliştirilmesi, doğal ve kültürel dokunun değerlendirilmesi gibi ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeyi kolaylaştırıcı yeni politikalar uygulanıyor.