Galataport ihalesi ucuza mı gitti?

6 yıl önce 3,5 milyar Euro verilen ancak Danıştay'ın iptal ettiği Galataport ihalesi dün yapıldı. İhaleyi 702 milyon dolara Doğuş Grubu aldı.

Galataport olarak da bilinen Salıpazarı Liman Sahası’nın özelleştirme ihalesinde, en yüksek teklifi 702 milyon dolarla Doğuş Holding verdi.

2006'DA 3,5 MİLYAR EURO VERİLDİ AMA

2006 yılında İsrailli işadamı Sami Ofer’in 3.5 milyar euro’ya kazanmasına rağmen iptal edildiği için yenilenen ihale bu kez ilk turda bitti.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait İstanbul Salıpazarı Liman Sahası’nın özelleştirme ihalesi dün yapıldı. Elemesiz turda en yüksek teklif 375 milyon dolar oldu.

Birinci elemeli turda en düşük teklifi veren Polimeks-Folkart-Sembol ortak girişim grubu (OGG) elendi. Bu turda en yüksek teklif 525 milyon dolar oldu.

İkinci elemeli turda ise en düşük teklifi veren Torunlar Gayrimenkul elendi. Açık artırma başlangıç fiyatı 701 milyon dolar, asgari artırım aralığı 1 milyon dolar oldu.

AÇIK ARTIRMA HEMEN BİTTİ

Doğuş Holding açık artırmaya başlamadan mola istedi. Moladan dönen Doğuş Holding’i Alsim Alarko izledi. Moladan dönen Alsim Alarko ihaleden çekildi. Global Yatırım -Özak Gayrimenkul -Delta Proje OGG de ihaleden çekildiğini açıklayınca açık artırma başlamadan bitmiş oldu. Doğuş Holding’in son teklifi 702 milyon dolar oldu. Kapalı zarfların açılmasıyla birlikte ihale yarım saatten daha kısa sürede bitmiş oldu.

DANIŞTAY, İLK İHALEYİ İPTAL ETMİŞTİ

Daha önce “Galataport” adıyla, Salıpazarı Liman Sahası için ilk ihale 2005 yılında yapılmıştı. “Yap-işlet-devret” modeli çerçevesinde 49 yıllık işletme hakkını kapsayan ihalede en yüksek teklifi, 3 milyar 538 milyon euro ile Sami Ofer öncülüğündeki konsorsiyum vermişti.

Danıştay 6. Dairesi, Galataport’la ilgili imar planı değişikliğini onaylayan Kültür ve Turizm Bakanlığı işleminin yürütmesini, bakanlığın imar yetkisi bulunmadığı gerekçesiyle durdurmuştu.

İhale, 2006 yılında iptal edilmişti. Galataport, dönemin Başbakan Yardımcısı ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da arasını açmıştı. O dönemlerin gündemdeki ismi İsrailli Sami Ofer de 2 yıl önce hayatını kaybetti.

DAHA MI UCUZA GİTTİ YOKSA, İLK İHALEYE GÖRE FİYATI UYGUN MU

Bir yanda 3,5 milyar euro, diğer yanda 702 milyon dolar. İki ihale arasındaki farkı ortaya koyalım, kararı siz verin.

Bir önceki ihale Galataport 49 yıllığına kiralanmıştı. Şimdi ise 30 yıllığına kiralandı.

İlk ihalede kazanan gruba daha çok inşaat izni vardı. Emsal 2 olarak belirlenmişti. Bu kez 1.5 oldu. Üstelik İTÜ deprem raporuna göre sahil bandının doldurulması gerekecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri