Futbolcu ölümleri yaşanabilir!

Turkcell Süper Ligde 2009-2010 sezonu fikstürü dün çekilirken maçların 7 Ağustosta başlayacak olması uzmanları endişelendiriyor. 2010 Dünya Kupasına hazırlık amacıyla ligin başlangıç tarihi öne alınırken, Ağustos ayındaki maçlarda futbolcuların sahada bir

Özellikle sıcak havanın etkili olduğu Gaziantep, Antalya, Denizli, Diyarbakır ve Manisa’da oynanacak ilk hafta karşılaşmalarında sporcu sağlığı hiçe sayılma noktasına gelecek.

TFF, ağustos ayındaki maçların başlama saatini 21.30 olarak belirlemesine karşın ligimizde geçmişte yaşanan örnekler kulüpler arasında şimdiden korku yarattı. 2006-07 sezonunda V.Manisa-G.Saray maçında ev sahibi ekipten Meduna’nın kalp damarlarındaki rahatsızlık sıcak havanın etkisiyle sahada nüksetmiş, futbolcu uzun süre formasından uzak kalmıştı.
TFF, bu konuda alternatif bir çalışma içine girmedi. Ancak futbol çevreleri İngiltere, İspanya ve İtalya’da olduğu gibi maçların sonbahar ile ilkbahar mevsimlerinde Avrupa kupası takvimine de uyacak şekilde hafta içinde oynanmasının daha doğru olacağı görüşünde. Bu sayede karşılaşmalarda sıcak havanın olumsuz etkileri de ortadan kalkmış olacak. Konunun uzmanı, spor bilimcisi ve spor yazarı Prof. Turgay Renklikurt, ligin erken başlamasıyla ilgili olarak, “İnsan hayatı, ticari kaygılarla yan yana getiriliyor ve ticari kaygı baskın çıkıyor. Futbolcular sezon hazırlıklarına erken başladı. Bu çalışmalar sıcak ortamda yapılıyor. Antrenmanlar sırasında futbolcu her gün 3 - 4 litre sıvı kaybediyor. Bu sıvının içinde mineraller ve enzimler gibi hayati işlevi olan maddeler bulunuyor. Futbolcu organizması yükleme antrenmanlarıyla da organizmasından kalite kaybediyor. Bunların tümü üst üste binince futbolcu sakatlanmaya açık hale geliyor. Sıcak hava organizmayı hayati risklerle baş başa bırakıyor. Futbolcunun dolaşım sisteminde genetik riskler varsa bu tehlike olarak ortaya çıkacak. Kanda pıhtılaşma da oluşabilir. Oyuncular bu aylarda antrenman ve maçlarda güneşin tehlikeli ışınlarına maruz kalıyor. Radyoaktif ışınlar hücrelerde birikiyor” dedi.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri