Futbola NBA Lig’i modeli

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Türk futbolunda yeni bir sayfa açılıyor.
Kulüplerin yanlış ve gereksiz yaptığı transferler sonrasında konuyu incelemeye alan Başesgioğlu, Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi’nin (NBA) modeli alınacağını söyledi. Turkcell Süper Lig’de takımlar arasında maddi açıdan çok büyük farklar olduğunu belirten Bakan Murat Başesgioğlu, “Bu fark yüzünden kulüpler arasındaki yarış hiç adil olmuyor” dedi. 
NBA sisteminin en kısa zamanda Türkiye’de uygulanmaya geçmesi için çalışmaların başlatıldığı ve kulüpler yasasının hazırlandığına değinen Murat Başesgioğlu, “NBA’de kulüplerin belli kurallar içinde harcama yapabiliyor. Herkes istediği gibi sporcu transferine para harcayamayacak. Transfere üst tavan konulacak. Bu tavan üzerinden bir transfer yapılamayacak. Kulüpler bütçelerinin ancak yüzde 30-40’ını transfere ayırabilecek” dedi.
Yabancı transfere çok para harcandığına dikkat çeken Bakan, yeni düzenleme ile kulüplerin alt yapıya daha çok eğileceklerine dikkat çekti.
KULÜPLER BAĞIMSIZ HALE GELMELİ
Türkiye’de spor kulüplerinin İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Dernekler Masası’na bağlı olduğunu ve denetimlerinin bu kurum tarafından yapıldığına dikkat çeken Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, şöyle devam etti: “Spor kulüplerimizi dernekler masası tescilinden çıkarmak arzusundayız. Kulüplerimize daha rahat hareket imkanı sunmak için Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesine dahil edeceğiz.”
Uzun yıllardan sonra çok katılımlı ve verimli bir ‘Spor Şurası’ gerçekleştirdiklerini dile getiren Murat Başesgioğlu, sporun yeni yol haritasını belirlediklerini söyledi. Gençlik ve sporun birlikte olmaması gerektiğini savunan Başesgioğlu, “Bizim kurumsal yapımızı en kısa zamanda genişletmemiz lazım. Gençlik ayrı genel müdürlükte spor ayrı bir müdürlükte toplanmalı. İlçelerimizin tamamında spor tesisi olmalı. Bu konu ile ilgili çalışma grubu oluşturuldu. Herkesten görüş alıyoruz. TMOK ile işbirliği içinde olacağız” diye konuştu.
ŞAMPİYONLAR BRANŞLARINA SAHİP ÇIKSIN
Türkiye’de özerkliğe hızlı bir geçiş olduğunu ve bunun sıkıntılarını yaşadıklarını hatırlatan Murat Başesgioğlu, şampiyon olmuş amatör sporcuların branşlarına sahip çıkması gerektiğini söyledi. Özerklikten geriye dönüşün mümkün olmadığına değinen Başesgioğlu, “Çerçeve statüde değişiklikler yapacağız. Seçimlere bir standart getireceğiz. Biz federasyonlarımıza karışmayacağız ancak denetleme görevimizi de yapacağız” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri