Füle: Umarım Yeni Fasılların Açılması İçin Uzun Süre Beklenmez

Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecinde 40 ay sonra yeni bir fasıl müzakerelere açıldı.

Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecinde 40 ay sonra yeni bir fasıl müzakerelere açıldı. Brüksel’de düzenlenen Hükümetler Arası Konferans’a katılan bakanlar, faslın açılmasının ardından basın toplantısı düzenledi.

AB Dönem Başkanı Litvanya’nın Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, üç yıl sonra bir faslın müzakereye açılması ve bu süreçte resmen gelişme kaydedilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Linkevicius, "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" başlıklı faslın istihdam oluşturma, rekabet, inovasyon, ekonomik büyüme, hayat standartlarının yükseltilmesi ve sürdürülebilir gelişme konularıyla ilgili olduğunu ifade etti.

Söz konusu faslın müzakereye açılması Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından engelleniyordu. Sarkozy’nin seçimi kaybetmesiyle müzakere sürecinde küçük de olsa bir kıpırdanma sağlanmış oldu. Şimdi ise gözler Kıbrıs Rum Kesimi tarafından engellenen 23 ve 24. fasıllara çevrildi. AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Fülle, AB’nin önemli bir ortağı olan Türkiye’de son bir yılda meydana gelen gelişmelerin AB’nin Türkiye ile daha sıkı ilişkiye girmesinin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğine dikkat çekti. Füle, “Umarım bir fasıl daha açmak için bu kadar uzun süre beklenmez ve AB yakın zamanda 23 ve 24. fasıllar için Türkiye’nin yerine getirmesi gerekenleri açık şekilde ortaya koyar.” dedi.

AB Komisyonu, temel haklar ve özgürlüklerle ilgili bu fasıllar üzerindeki müzakerenin Türkiye’nin demokratikleşme süreci için önemli bir motivasyon sağlayacağını değerlendiriyor. Bu fasılların açılması için Rumları ikna çabaları da sürüyor.

BAĞIŞ: TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNDE DÖNÜM NOKTASI

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise 40 ay sonra yeni bir faslın açılmasını, ‘son aylardaki olumlu gelişmeler zincirinin bir sonucu’ olarak değerlendirdi. Eylül ayında açıklanan Demokratikleşme Paketi’nin AB İlerleme Raporu’na büyük etki yaptığını vurgulayan Bağış, “Bu, son 10 yılın en objektif ve motive edici İlerleme Raporu’ydu.” dedi.

Türkiye’nin bütün illeri müzakerelerin ve AB fonlarının getirdiği avantajlardan faydalandığına dikkat çeken Egemen Bağış, AB’nin Türkiye’ye olan ihtiyacının da en az Türkiye’nin AB’ye ihtiyacı kadar olduğunu vurguladı, “AB, Türkiye’yi yük olarak görmemeli.” dedi.

Bakan Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da iki ay içinde Brüksel’i ziyaret etmeyi planladığını ifade etti.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da Türkiye’nin AB sürecinin hızla devam etmesi için fasıllar üzerindeki blokajların kaldırılmasını istedi. Hiçbir faslın açılmadığı 40 aylık süreçte boş durmadıklarını vurgulayan Cevdet Yılmaz, AB Komisyonu ile yakın işbirliği içinde teknik çalışmaları tamamladıklarını kaydetti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri