Friedrich: Eğitimini Almanya’da Alan Yabancılar Almanya’da Kalsın

Almanya'da bir yıl önce hayata geçirilen Mavi Kart uygulaması meyvelerini vermeye başladı.

Almanya'da bir yıl önce hayata geçirilen Mavi Kart uygulaması meyvelerini vermeye başladı. İlk altı ayda 4 binden fazla kalifiye eleman bu kartı alırken İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich gelişmeleri olumlu buldu. Friedrich, Almanya’da eğitim alanlardan bilgi ve becerilerini Almanya’da hayata geçirmesini istedi.

Almanya'da geçen sene 1 Ağustos tarihinde hayata geçirilen Avrupa Birliği Mavi Kartı (Blaue Karte EU) uygulaması beklenenin üzerinde sonuç verdi. Her yıl 3 bin 500 kişiye verilmesi beklenen Mavi Kart, uygulamanın ilk altı ayında 4 bin 126 kişiye verildi. Bunlardan bin 294’ü Almanya’ya giriş yapan Avrupa vatandaşlarına verilirken 2 bin 832'si ise Almanya'da bulunan yabancı uyruklu kişilere verildi. Bunların Almanya’da üniversiteyi bitiren yabancı kişiler olduğu belirtiliyor. Doktorluk gibi personel açığı bulunan mesleklerden olanlar için bin 656 Mavi Kart verildi. Mavi Kart’tan yararlananların başında Hindistanlılar geliyor (983). Hindistan’ı Çin (398), Rusya (262) ve Amerika Birleşik Devletleri (182) takip ediyor.

Mavi Kart uygulamasının ilk altı ayı ile ilgili olumlu bir bilanço çıkaran Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, “Rakamlar da göstermektedir ki Mavi Kart uygulaması başarılı başlamıştır.” dedi. Dünyanın değişik bölgelerinden yüksek kalifiye elemanların Almanya’ya geldiğini ve buradaki kalifiye eleman açığını kapamaya yardımcı olduğunu kaydeden Friedrich, “Özellikle Almanya’da üniversiteyi bitirip de burada kalma kararı alan yabancıların sayısının yüksek olması beni sevindirmektedir. Kim Almanya’da eğitim alıyorsa bilgi ve becerisini burada hayata geçirmeli ve göstermelidir.” diye konuştu.

Mavi Kart uygulamasına göre yıllık brüt geliri 46 bin 400 Euro’yu bulan bir iş gösterebilenler kısa vadeli vize ve AB Mavi Kartı’nı alabiliyor. Eğer çalıştıkları meslek Almanya’da eleman sıkıntısı çekilen bir meslekse (Mangelberuf) yıllık geliri 36 bin 500 Euro’luk bir iş göstermeleri de yetiyor. Ancak aynı pozisyonda bir Alman vatandaşının da bu paraya çalışıyor olması gerekiyor. İş sözleşmesinin devam etmesi durumunda Mavi Kart’la çalışanların en geç üç sene sonra ise sürekli oturma iznine sahip olma hakkı bulunuyor.

Almanya’da üniversiteyi bitiren yabancı uyruklu kişilere Almanya’da iş bulmak için 18 ay süre tanınıyor. Bu süre zarfında istedikleri işte çalışma hakları bulunuyor. Bu grup içinde olmayanların da yine 1 Ağustos 2012 tarihli düzenleme itibariyle üniversite mezunu olma ve kendi geçimlerini sağlama şartı ile altı ay oturma izni alma hakkı bulunuyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri