Fransız Leroy Merlin Yapı Market Bursa Mağazası Çalışanları Grevde

Sosyal-İş Sendikası, Leroy Merlin Yapı Market arasında süren toplu iş sözleşmesi ve ücret görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 18 Eylül'de aldığı grev kararını bugün itibariyle uygulamaya koydu.

Sosyal-İş Sendikası, Leroy Merlin Yapı Market arasında süren toplu iş sözleşmesi ve ücret görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 18 Eylül'de aldığı grev kararını bugün itibariyle uygulamaya koydu. Sosyal-İş Sendikası, Leroy Merlin'de grev başlatırken, Türkiye tarihinde ilk kez yapı marketler ve AVM’ler bir greve sahne oldu.

Sosyal-İş Sendikası ve üyeleri tarafından hayata geçirilen bu grev, aynı zamanda Türkiye tarihinde AVM ve yapı marketlerde yaşanan ilk grev olması nedeniyle de dikkat çekiyor. Grevin ilk günü münasebeti ile Leroy Merlin'in Ankara ve Bursa'daki mağazalarında basın açıklaması yapıldı. Leroy Merlin'in Bursa'daki mağazası önünde yağmur altında yapılan basın açıklamasında, sonuç alıncaya kadar eylemin devam edeceği belirtildi.

Sosyal-İş Sendikası İstanbul Şube Sekreteri Mahsun Turan, sektöründe Avrupa ikincisi, dünya dördüncüsü olan Leroy Merlin ile yapılan görüşmelerden sonuç alamadıkları için grev kararı aldıklarını söyledi. 6 ayı aşkın süredir Leroy Merlin ile toplu sözleşme görüşmeleri yapmalarına rağmen anlaşma sağlayamadıklarını anlatan Turan, “Anlaşma sağlanması için sonuna kadar zorladık, ancak işveren ‘Nuh dedi Peygamber demedi’ deyim yerinde ise bir Fransız şirketi olan Leroy Merlin, işçi haklarına Fransız kaldı.” şeklinde konuştu.

Leroy Merlin ile görüşmelerde 3 yıllık toplu iş sözleşmesi talep ettiklerini belirten Mahsun Turan, ancak karşı tarafın bu sözleşmenin 1 yıl olmasında ısrar ettiğini söyledi. Leroy Merlin ile görüşmelerde ücret artışı ve tüm sosyal haklar dahil işverene maliyeti yüzde 15 olacak bir teklif götürdüklerini anlatan Mahsun Turan, “Ancak işveren ‘yüzde 4,5 veririm’ dedi. Bir dirhem üzerine çıkmadı. İki yıldır ücretleri enflasyon karşısında yüzde 15 eriyen işçilere şaka yapar gibi yüzde 4,5 önerdi. Ayrıca, işveren sosyal yardım taleplerimizin hiç birine de yanıt vermedi.” ifadelerini kullandı.

“Direne direne kazanacağız”, “Islana ıslana kazanacağız” Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber, ya hiç birimiz” gibi sloganlar eşliğinde yapılan basın açıklamasında Mahsun Turan, AVM emekçilerinin makus talihini değiştirmek ve AVM’lere sendikal örgütlülüğü sokmak için greve gittiklerini sözlerine ekledi. Sendika üyesi mağaza çalışanları ardından “Bu iş yerinde grev vardır” yazılı pankart Leroy Merlin mağazası camına asıldı.


CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri