Fransız Bakan 'İslamofobi' Tabirinden Rahatsız

Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls, ‘İslamofobi’ kelimesinin cumhuriyete değerlenine karşı kullanılan bir tabir olduğunu öne sürdü.

Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls, ‘İslamofobi’ kelimesinin cumhuriyete değerlenine karşı kullanılan bir tabir olduğunu öne sürdü. İslamofobi yerine “Müslüman karşıtı eylemler” ifadesini kullanmayı tercih eden Valls, “İslamofobi, Selefiler’in cumhuriyet değerlerini zayıflatmak için kullandığı Truva Atı." dedi.

Nouvel Observateur gazetesine konuşan Valls, İslamofobi’nin bazıları tarafından Müslüman Araplara yönelik ırkçı eylemleri ifade etmek için kullanıldığını hatırlatarak, "Ama özellikle Selefiler bu ifadeyi, dinle alakalı her türlü eleştiriyi önlemek ve cumhuriyet değerlerine karşı çıkmak için kullanıyor.’’ dedi.

Camiye yapılan saldırılar, Hz. Peygamber'in (s.a.s.) sözde karikatürünün yayınlanması ya da polisin peçe kontrolünün de İslamofobik saldırı olarak değerlendirildiğini kaydeden Valls, bunun kendisi için kabul edilemez olduğunu kaydetti.

"POLİS YAHUDİ-MÜSLÜMAN AYRIMI YAPMIYOR"

Son dönemde Paris’in banliyölerinde yaşanan sorunlara da değinen Valls, gençlerde kimlik sorununun arttığını belirterek, İslam’ı seçmiş Fransızların giderek radikalleştiğini öne sürdü. Son olarak Paris’in kuzey banliyösü Argenteuil’de iki başörtülü bayana yapılan saldırıyla ilgili gelen eleştirileri cevaplayan Fransız bakan, "Mağdur yakınları, Yahudilere yönelik saldırı olunca polisin daha hızlı ve etkili bir çalışma yaptığını söylüyor. Bu sağlıksız düşünceyi kabul edemem. Polis ve yargı işini yapıyor. Bu aşırılık yanlılarının kullandığı bir ifade.’" dedi.

'Aşırı dinci' olarak nitelendirdiği sitelerin, "banliyölerde yaşan Müslümanların yasalar tarafından mağdur edildiği" yönünde haberler yaptığını kaydeden Fransa İçişleri Bakanı, "İki durum için de önlem alınmalıdır. Hem Müslümanlara karşı ırkçı eylemlere hem de Cumhuriyet Kurumları’na yönelik saldırılara." diye kaydetti.

Radikalleşmenin en büyük mağdurunun Müslüman halk olduğunu ifade eden Manuel
Valls, aşırılık yanlılarıyla Müslüman vatandaşları karıştırmamak gerektiğini söyledi.

Fransa İçişleri Bakanı, 2012 yılında Müslümanlara yönelik ırkçı saldırılarda yüzde 28 artış yaşandığının da altını çizdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri