Fransa'yı 'pişman' edecek B ve C planı

Fransanın sözde Ermeni soykırımını inkarını suç sayan yasayı kabul etmesiyle Türkiye B Planını devreye sokuyor.
B PLANI: Hükümet, küstah yasaya Frans›z kalmayacak. Önce hukuk mücadelesi verilecek Ard›ndan diplomatik ve ekonomik yapt›r›mlar art arda uygulamaya konulacak.

C PLANI: Diplomatik ilişkilerin seviyesi ikinci katip düzeyine indirilecek. Paris Büyükelçisi geri çekilecek. Peugeot, Renault gibi Fransız şirketleri ihalelere giremeyecek. Uçak alımlarında Airbus devre dışı bırakılacak.

Fransa’nın sözde Ermeni soykırımını inkarını suç sayan yasayı kabul etmesinin ardından Türkiye ‘B Planı’nı devreye sokuyor. Senato’da kabul edilen yasanın Fransa Anayasa Mahkemesi tarafından iptal ettirilmesi için girişimlere başlandı. Türkiye, Fransa’ya yönelik yaptırımlarını belirlemesine rağmen Anayasa Mahkemesi’nin kararını Fransa Senatosu’nda kabul edilen sözde Ermeni soykırımı inkarını suç sayan yasayla ilgili izlenecek strateji Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun önceki gece AK Parti Genel Merkezi’nde yaptığı toplantılarda belirlendi.

ÖNCE HUKUK MÜCADELESİ

Yasanın TemsilcilerMeclisi’nde kabul edilmesinin ardından birtakımyaptırımları hayata geçiren Türkiye, Senato’da kabul edilmesinin ardından hukuk mücadelesi başlatıyor. Senato’da kabul edilenveAnayasa’ya aykırı olduğu belirtilen yasanın iptal edilmesi için AnayasaMahkemesi’ne başvurulması sağlanacak. Fransa Anayasası’na göre Anayasa Mahkemesi’ne başvurulabilmesi için 60 senatörün imza atması gerekiyor. Türkiye, yasaya ret oyu veren senatörlerin yasanın iptali için AnayasaMahkemesi’ne başvurmasına yönelik kulis çalışması yapacak. Anayasa Mahkemesi’nin de yasayı onaylaması halinde ise yaptırımlarda ‘C Planı’ devreye sokulacak.

AĞIR YAPTIRIMLAR VAR

Yasanın Anayasa Mahkemesi tarafından onaylanarak yürürlüğe girmesi ile birlikte katı yaptırımlar devreye girecek. Fransa ile diplomatik ilişkilerin seviyesi ikinci katip düzeyine indirilecek. Türkiye’nin Paris Büyükelçisi geri çekilecek.

AİRBUS DEVRE DIŞU

Ankara’daki Fransız Büyükelçisi’nin de istenmeyen adamilan edilmesi bekleniyor. Fransa’ya yönelik ekonomik yaptırımlar da kapıda. Kamu ihalelerine Fransız şirketlerinin girmesi önlenecek. Türkiye uçak alımlarında Fransız şirketi Airbus’u devre dışı bırakacak.

PEUGEOT VE RENO'YA AMBARGO!

Kamuya araç alımlarında ise Fransız otomobil şirketleri Peugeot ile Renault devre dışı bırakılacak. Bu arada Türkiye Fransa’ya yönelik ilk yaptırımını hayata geçirdi. Dün yapılması gereken Türkiye Fransa Ortak Ekonomik Konsey Toplantısı iptal edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri