Fransa'da Tarihi Filistin Oylaması Öncesi Tartışmalar Artıyor

Fransa Ulusal Meclisi, 2 Aralık'ta Filistin'in devlet olarak tanınması ile ilgili öneriyi oylayacak. İsveç'in ilk AB üyesi sıfatıyla Filistin'i tanıması ve İngiltere, İrlanda ve İspanya Meclisi'nin aldığı tavsiye kararlarından sonra gözler...

Fransa Ulusal Meclisi, 2 Aralık'ta Filistin'in devlet olarak tanınması ile ilgili öneriyi oylayacak.

İsveç'in ilk AB üyesi sıfatıyla Filistin'i tanıması ve İngiltere, İrlanda ve İspanya Meclisi'nin aldığı tavsiye kararlarından sonra gözler Fransa'ya çevrildi.

Fransa Meclisi'nde gerçekleştirilecek tarihi oylama öncesi, milletvekilleri ise bölünmüş durumda. Çözüm önerisine en büyük destek ise Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Elisabeth Guigou'dan geldi. Guigou, İsrail-Filistin sorununun kalıcı çözümü için hükümete Filistin'i devlet olarak tanıma çağrısında bulundu. Avrupa Birliği ve Fransa tarafından sürekli tekrarlanan iki devletli çözümün İsrail'in yanında Filistin'in de tanınması ile gerçekleşebileceğini aktardı.

Filistin'in devlet olarak tanınması ile ilgili mecliste alınacak tavsiye kararının yasal bir anlam ifade etmediği ama hem Fransa hükümeti hem de uluslararası kamuoyu üzerinde Filistin'in tanınması noktasında bir baskı oluşturacağı vurgulanıyor. 2 Aralık'taki oylama öncesi Cuma günü de mecliste görüşmelere geçilmesi bekleniyor.

İKTİDAR PARTİSİ DESTEK VERİYOR

Bu arada Fransız medyası, önerinin meclisde kabul edilme ihtimalinin yüksek olduğunu yazdı. Mecliste çoğunluğu elinde bulunduran iktidardaki Sosyalist Parti (PS), çözüm önerisini destekleyeceğini duyurdu. PS içerisinde 10 milletvekilinin ise diğer milletvekillerinin aksina öneriyi desteklemediği aktarıldı. PS Grup Başkanı Bruno Le Roux da oylama ile ilgili "Umuyorum siyasi bölünmeler yaşanmaz." ifadelerini kullandı. Ana muhalefet partisi Halk Hareket Birliği (UMP) Grup Başkanı Christian Jacop ise öneriye hayır oyu vereceklerini açıkladı.

İki parti dışında mecliste grubu bulunan diğer partilerde ise milletvekilleri bölünmüş durumda. Bağımsız ve Demokratlar Birliği (UDI) Grup Başkanı Philippe Vigier, önerinin sorunu dahada büyüteceğini savundu. UDI milletvekillerinin birçoğunun ise grup başkanının aksine öneriye destek verdiği belirtildi. Yeşiller Partisi'nde ise milletvekillerinin büyük çoğunluğunun öneriye destek vereceği aktarıldı. Fransız Komünist Partisi Grup Sözcüsü François Asensi de Filistin'in devlet olarak tanınmasını 'savundukları bir dava' olarak niteledi. Meclisteki oylamanın ise hükümet üzerinde herhangi bir bağlayıcılığı bulunmadığını aktardı.

Filistin'in devlet olarak tanınmasını destekleyen aşırı sağ parti Ulusal Cephe (FN) Partisi'nin mecliste bulunan iki temsilcisi Marion Marechal Le Pen ve Gilbert Collard'ın ise partilerinin aksine öneriye hayır oyu verecekleri aktarıldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri