Fransa'da Senato Seçimleri Sonuçlandı: Aşırı Sağ Tarihinde İlk Kez Senatoda

Fransa'da gerçekleştirilen kısmi senato seçimleri, muhalefetteki sağ partilerin zaferiyle sonuçlandı. 348 sandalyeli senatoda, 178 koltuk için yapılan seçimlerde sağ blok, salt çoğunluğun üzerinde senatör çıkarmayı başardı.Resmi olmayan...

Fransa'da gerçekleştirilen kısmi senato seçimleri, muhalefetteki sağ partilerin zaferiyle sonuçlandı. 348 sandalyeli senatoda, 178 koltuk için yapılan seçimlerde sağ blok, salt çoğunluğun üzerinde senatör çıkarmayı başardı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, muhalafetteki Halk Hareket Birliği (UMP) ile Bağımsız ve Demokratlar Birliği'nden (UDI) oluşan sağ grup, senatoda 188 sandalyeye sahip oldu. Ana muhalefet partisi UMP sandalye sayısını 130'dan 147'ye yükseltirken, UDI ise senatör sayısını 31'den 41'e yükseltti.

2011 yılından düzenlenen son seçimlerde, 1958'den bu yana ilk kez senatoda çoğunluğu eline geçinen sol partiler ise 20 koltuk kaybederek 155 sandalyeye geriledi. Böylece, iktidardaki Sosyalist Parti (PS), 2014 yılında düzenlenen yerel seçimler ve Avrupa Birliği seçimlerinden sonra senato seçimlerini de ağır yenilgiyle kapatmış oldu.

AŞIRI SAĞ TARİHİNDE İLK KEZ SENATODA

Senato seçimlerinin dikkat çeken yükselişini ise aşırı sağ parti Ulusal Cephe (FN) gösterdi. Yerel seçimler ve AB seçimlerinden sonra senato seçimlerinde de çıkışını sürdüren aşırı sağlar, tarihlerinde ilk kez senatoya girmeyi başardılar. Ulusal Cephe senatoda 2 senatörle temsil edilecek. FN'in yeni seçilen senatörü Stephane Ravier de aşırı sağın açamadığı tek kapının sadece Elysee olduğunu hatırlatarak 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde FN'in yükselişinin süreceğini iddia etti.

Seçimlerin en sürpriz sonucu ise Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın eski seçim bölgesi Correze'de yaşandı. Hollande'ın eski seçim bölgesinde, eski cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın eşi Bernadette Chirac'ın desteklediği UMP adayı Daniel Chasseing sosyalist rakibini geçerek ipi göğüsledi. Fransa'da her 3 yılda bir yapılan senato seçimlerinin son ayağında, bölge ve il genel meclisi üyeleri ile milletvekillerden oluşan 158 bin seçmen oy kullandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri