Fransa ile dış ticaret istenilen düzeyde değil

İstanbul Fransa Başkonsolosluğu Ekonomi ve Ticaret Müşaviri Axel Baroux MÜSİADın düzenlediği programla Konya ticari hayatını inceledi
Önceki gün Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası ve Fransa ile ticaret yapan sanayi kuruluşlarını ziyaret eden Ekonomi ve Ticaret Müşaviri Baroux, Akşam MÜSİAD’ta düzenlenen toplantıya katıldı.
Fransa ile ticari ilişkileri bulunan firma yetkililerinin yoğun katılımı ile gerçekleşen toplantıda Fransa’da yatırım fırsatları ve İstanbul’da düzenlenecek olan Türk Fransız Ticaret Formu konuşuldu. Toplantıda ilk olarak sözü alan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, “2010 verilerinde Fransa’ya 10 milyon dolar tutarında ihracat yapan Konyalı sanayicilerimiz, 2011 yılının ilk altı ayında 9 milyon dolar ihracat yapar düzeye gelmiştir. Türkiye’nin üretken ve büyüyen ekonomisini baz aldığınızda, bu artışın istenilen düzeyde olmadığı aşikardır. Almanya gibi Avrupa Birliği’nin önemli ülkeleri ile çok ciddi rakamlarda yapılan alışverişin neden Fransa ile yapılamadığı düşündürücüdür” dedi.
Korkmaz, “Diğer Euro Bölgesi ülkelerine göre, Fransa’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine kabulünde gösterdiği tutum bizleri derinden etkilemektedir. Fransa Cumhurbaşkanı Sayın Sarkozy’nin Türkiye aleyhine yaptığı söylemleri, Fransız politikacılarının Sözde Ermeni Soykırımı hakkındaki düşüncüleri, Fransa'nın eski Cumhurbaşkanlarından François Mitterrand'ın eşinin terör örgütü PKK’ya verdiği açıktan destek kabul edilemez bir hal almıştır. Türkiye’yi iyi tanıyan Fransa’nın, geçmişte olan bağlarını hiçe sayan bu davranış, sanayicilerimizin Fransa’yla olan ilişkilerinde daha temkinli olmasına neden olmaktadır” diye konuştu.
“Bu toplantı uzun bir yolculuğun başlangıcı olabilir” diyen Fransa Ekonomi ve Ticaret Müşaviri Axel Baroux, “Türkiye’nin Avrupa Birliği yolu uzun bir yol. Fransa ile Türkiye birbirine göre stratejik bir Pazar. 2009 verilerine göre Türk ürünleri için ikinci büyük müşteriydik. 400’den fazla Fransız firması Türkiye’de yatırım yapmış durumda, Fransa’da Türk yatırımlarının sayısı ise 35. Aradaki bu açığı kapatmak istiyoruz. Bu nedenle Fransa’da yatırım yapmak isteyen Türkler için İstanbul’da bir ofis açıyoruz. Türkler için daha fazlasını yapabiliriz, bu uzun bir yolculuğun başlangıcı olabilir” ifadelerini kullandı.
İstanbul’da yapılacak olan Türk Fransız Ticaret Formu hakkında bilgiler veren Baroux, “Yapılacak forma Fransa, Cezayir, Fas, Libya gibi ülkelerden yaklaşık 350 işadamının katılımını bekliyoruz. Formda özel grup toplantıları ile neler yapabileceği konuşulacak” dedi.
Konyalı iş adamlarının Fransa ile ticarette yaşadığı sıkıntıları da dinleyen Baroux, iş adamlarının Fransa vizesinde yaşadıkları sorunların çözümü için bizzat ilgileneceğini söyledi.
MERHABA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri