Ford Eco Boost motoru Focus'ta kullanmaya başladı

Ford, 1.0 litrelik EcoBoost motoru Focus’ta kullanmaya başladı.

Yüksek akaryakıt fiyatları ve sıkı emisyon normları, markaları küçük hacimden yüksek güç üretme arayışına itti. 'Hacim küçültme' adı verilen bu hareketin en başarılı örneklerinden birini hazırlayan Ford, ürettiği 3 silindirli benzinli üniteyle boyundan büyük işler yapmaya başladı.

KÜÇÜK BİR ÇANTA KADAR

Yakın gelecekte yeni Mondeo'da kullanılmaya başlanacak olan 1.0 litrelik EcoBoost, kompakt sınıfın başarılı oyuncularından Focus'ta da görev yapıyor.

Bu hafta konuğumuz olan Focus sedan, kendini kanıtlamış bir model. İlk 9 aylık sürede 15 bin 66 adetlik satış rakamına ulaşan araç, Türkiye'nin en fazla satılan 5'inci otomobili. Kaputu kaldırınca ortaya çıkan görüntü, küçük bir çantadan farklı değil. 1 litrelik pet şişeler kadar hacmi bulunan motor, kaputu dolduramıyor.

KOKPİTTE BOLCA TUŞ VAR

Dış tasarımda, aracın motorunu ele veren tek detay, bagaj kapağındaki 'ECOnetic Technology' yazısı. Dış tasarım ve iç mekanda da farklı bir kombinasyon sunulmuyor. Bolca tuşla donatılmış kokpit küçük bir alışkanlık süreci istiyor. Bunun ardından herkes kendini evinde hissedebilir. Ergonomi ve işçilik sınıfının en iyilerinden. İç hacim içinse ortalamanın üzerinde diyebiliriz. Özellikle turkuaz renkli aydınlatmalar çok şık görünüyor.

ORTALAMA YAKIT TÜKETİMİ 5.1 LİTRE

Hacim küçültmenin en önemli amacı olan tüketim konusu ise avantaj hanesine bir artı daha ekliyor. Fabrika verilerine göre 5.1 litrelik ortalama tüketim, benzer güçteki 1.6 litrelik bir benzinlinin şehir dışındaki verisi kadar.

Bizim denemelerimizde hafif trafik şartlarında 6.1 litrelik değere rahatlıkla ulaştık. Üstelik sabit hızlı otoyol sürüşlerinde 5 litrenin altına inmeyi de başardık. Start/stop sisteminin de standart olarak sunulması, ağır trafikte bile tüketimin çok yükselmesini engelliyor.

1400 DEVİRDE ÜRETİYOR

Bu durum aslında fabrika verilerinde de açıkça sergilenmiş. 10-15 yıl önce 1.8 litrelik motorların ürettiği 125 beygir güç ve 170 nm tork sunan ünite, takdiri hak ediyor. Maksimum torkun sadece 1400 devirde üretilmesi ise önemli bir avantaj.

6 ileri manuel şanzımanla kombine edilen motor, aracı 0'dan 100 km/s sürate 11.4 saniyede ulaştırıyor. 195 km/s'lik son sürat ise hacim ve 1279 kilogramlık ağırlık düşünüldüğünde başarılı sayılabilir.

CANLI ARA HIZLANMALAR

Ara­cın asıl fark­lı­lı­ğı ise yo­la çı­kıl­dı­ğın­da an­la­şı­lı­yor. Ho­mur­tu­lu şe­kil­de ça­lı­şan mo­tor, da­ha ilk an­dan iti­ba­ren bü­yük ha­cim­li gi­bi dav­ran­ma­ya baş­lı­yor. Alt de­vir­ler­de üre­ti­len tork sa­ye­sin­de ol­duk­ça can­lı olan ara hız­lan­ma­lar bir ya­na, 5 bin de­vi­re ka­dar olan iv­me­len­me iş­ta­hı ol­duk­ça yük­sek. Bu sı­ra­da dı­şa­rı ya­yı­lan ses­ler de çok spor­tif.

FİYATI 44 BİN 525 LİRADAN BAŞLIYOR

Ford Focus'un başlangıç fiyatı 44 bin 525 liradan (1.6 litrelik benzinli) başlıyor. Dizel model içinse en az 57 bin 490 lira ödemek gerekiyor. Bize konuk olan 1.0 litrelik EcoBoost motor ve Titanium donanımlı araç için belirlenen etiket 53 bin 855 lira.

Makul diyebileceğimiz bu fiyata son derece zengin bir donanım listesi eşlik ediyor. Ayrıca aktif şehiriçi güvenlik ve şerit takip sistemi, kör nokta uyarı sistemi, otomatik uzun farlar gibi teknolojik donanımlar da opsiyonel olarak sunuluyo

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomobil Haberleri