‘Fon devreye girsin’

Kredi kartı mağdurlarını rahatlatacak çözüm önerisi: Hükümet, işsizlik fonunda biriken parayla vatandaşı faiz yükünden kurtarsın

10 MİLYONU İLGİLENDİREN ÖNEMLİ ÖNERİ

Geçtiğimiz hafta çiftçilerin ipotekli kredi borçlarının ağır faiz yükünden kurtarılarak yapılandırılması yönünde çözüm önerilerini sunan Saadet Partisi GİK Üyesi ve İl Başkanı Av. Veli Tolu’dan şimdi de kredi kartı mağdurlarının sorunlarına çözüm getiren öneri geldi. Batık kredi kartlarından etkilenen 10 milyon kişiyi yakından ilgilendiren önerinin devlete hiçbir maliyeti bulunmuyor. İşte kart mağdurlarına nefes aldıracak olan öneri.
KART MAĞDURLARI FAİZDEN KURTARILMALI
Saadet Partisi İl Başkanı Av. Veli Tolu’ya göre, işsizlik fonunda biriken 25 katrilyon para yasal faizle yani yıllık yüzde 9 faizle özel bankalarda işletiliyor. Oysa kredi kartı mağduru vatandaşların bankalara ödediği yıllık faiz yüzde 64 civarında. İşsizlik fonunda biriken ve kullanılmayan 25 katrilyonun 5 katrilyonu kredi kartı mağduru vatandaşlar için bir kamu bankasına aktarılmalı. Böylece vatandaşların kredi kartı borçları yeniden yapılandırılabilir. Peki nasıl?
DEVLETE EK HİÇBİR MALİYETİ YOK
Kart borçları en az 36 ay süreyle vadelendirilsin. Mümkünse bu vadede faiz işletilmesin. Ancak bu mümkün değilse yüzde 64’lük kredi kartı faizi yerine yüzde 9’luk yasal faiz uygulansın ve vatandaş faiz yükü altında ezilmekten kurtarılsın. Veli Tolu, bu yöntemin devlete ek hiçbir maliyetinin olmadığına dikkat çekiyor ve ekliyor: “Devletin parayı yatırdığı adres sadece özel bankalar değil millet olacaktır.”

Kart borçlarına çözüm

Saadet İl Başkanı Veli Tolu’dan kredi kartı borçlarına kesin çözüm önerisi. İşsizlik fonunda biriken paranın bir bölümüyle borçlan yapılandırılsın, vatandaş bankalar faiz ödemekten kurtarılarak yapılandırılan borçlarını devlete ödesin

Geçen hafta başında yürürlüğe giren ÖTV ve KDV indirim paketinden sonra bu paketin sadece ithalatçı firmaların stoklarının eritilmesini sağlayacağını ve bunun maliyetinin 5 milyar TL (5 katrilyon lira) olduğunu ifade eden Saadet Partisi İl Başkanı Veli Tolu, ülkenin en sorunlu kesiminin çiftçiler olduğunu, çiftçilerimizin ipotekli kredi borçlarının bir kamu bankasında satın alınarak ağır faiz yükünden kurtarılması gerektiği önerisinde bulunmuştu. Ancak Başbakan Erdoğan bu sorunu çözecek paketi açıklamadı ve çiftçinin beklentilerini boşa çıkardı.
Vatandaşların en sorunlu kesimlerinden birisinin de kredi kartı mağdurları olduğuna işaret eden Başkan Veli Tolu, ancak son zamanlarda kredi kartı mağduru vatandaşların sahtekâr yerine konulmasının bu vatandaşlarla birlikte kendilerini de çok üzdüğünün altını çizdi.
Bu vatandaşların sahtekâr ya da dolandırıcı olmadıklarını açık bir şekilde ifade eden Veli Tolu, “Bu vatandaşlarımız Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetine güvenerek gelecek yıllara umut bağlamış ve geleceği satın almıştır. Şimdi bu vatandaşlarımızı sahtekâr kabul etmenin bir tarifi yapılmak istense bu ancak olsa olsa insafsızlık olur. Çünkü bu kredi kartları sokakta dağıtılırken bu hükümet bu meseleyi sağlam bir mevzuat bağlayıp milletimizi kredi kartlarının kölesi haline getirmezdi” dedi.
1 MİLYON 500 BİN KİŞİ KART BORÇLUSU
Gelinen noktada artık geri dönüşü olmayan bir yola girildiğini, kart mağduru vatandaşlar için bir çaresizlik döneminin başladığını dile getiren Veli Tolu, kendilerinin bu vatandaşların yoğun talebi üzerine sorunun çözüm yolunu da göstermek zorunda hissettiklerini belirterek şöyle devam etti: “Merkez bankası verilerine göre 2009 Ocak ayı itibariyle borcunu ödeyemeyerek batık duruma gelen kredi kartı sahibi vatandaşımızın sayısı yaklaşık 1 milyon 500 bin kişidir. Ve batık kredi kartından etkilenen vatandaşımızın sayısı ise yaklaşık 5 milyon kişidir. Yine merkez bankası verilerine göre 2009 yılı mart ayı itibariyle batık kredi borçları 3 milyar (3 Katrilyon)TL’dir. Bütün bu hesaplara kredi kartının asgari limitini ödeyen vatandaşlarımız dâhil değildir. Kart mağdurlarına bu vatandaşlarımızı da dâhil ettiğimizde bundan etkilenen kesimin yaklaşık 10 milyon kişi olduğunu ve bunun sosyal bir patlamanın eşiği olduğunu görmemek mümkün değildir.” Veli Tolu, ithalatçı firmalara ÖTV ve KDV indirimi ile tanınan imkânın anayasanın eşitlik ilkesi gereği çiftçilere ve kredi kartı mağdurlarına da tanınması gerektiğini vurguladı. Türk milletinin borcuna sadık millet olduğunu anımsatan Veli Tolu, borca batan kredi kartlarının BBDK verilerine göre yüzde 80’inin gıda harcamalarında harcandığına dikkat çekerek, gelinen noktada milletin borcunu ödemek istemesine rağmen ödeyecek gücünün kalmadığının altını çizdi.
SAADET PARTİSİ’NİN KART MAĞDURLARI İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİSİ
Saadet Partisi olarak iktidar partisine çözüm yolunu gösteren Veli Tolu, şöyle devam etti: “Devletimizin pek çok konuda olduğu gibi atıl durumda olan ve kullanılmayan kaynakları vardır. Bunlardan birisi de işsizlik fonunda biriken 25 milyar TL (25 katrilyon) TL’dir. Fonda bulunan 25 katrilyon para yasal faizle yani yıllık yüzde 9 faizle özel bankalarda işletilmektedir. Oysa kredi kartı mağduru vatandaşlarımızın bankalara ödediği yıllık faiz yüzde 64 civarındadır. İşsizlik fonunda biriken ve kullanılmayan 25 katrilyonun 5 katrilyonu kredi kartı mağduru vatandaşlarımız için bir kamu bankasına aktarılsın. Bu kamu bankası, kredi kartı batağında olan vatandaşlarımızın bankalara olan kredi kartı borçlarının tamamını satın alsın. Böylece vatandaşlarımızın kredi kartı borçları yeniden yapılandırılarak en az 36 ay süreyle vadelendirilsin. Mümkünse bu vadede faiz işletilmesin. Ancak bu mümkün görülmez ise yüzde 64’lük kredi kartı faizi yerine yüzde 9’luk yasal faiz uygulansın ve milletimiz faiz yükü altında ezilmekten kurtarılsın. Böylece kredi kartı mağduru olan vatandaşlarımız bu sosyal kriz ortamından kurtarılmış olsun.”
BU ÖNERİ SEÇİM ÖNCESİ UYGULANMALI
Başkan Veli Tolu, bu yöntemin devlete ek hiçbir maliyeti olmadığını ve uygulandığı zaman işsizlik fonunda biriken paranın özel bankada faizle işletileceğine kredi kartı mağduru vatandaşlara borç verilmek suretiyle aynı vadede aynı faiz geliri sağlanacağını belirterek, sadece devletin parayı yatırdığı adresin özel bankalar değil millet olacağını söyledi.
Bu öneriyi neden şimdi gündeme getirdiğine de açıklık getiren Veli Tolu, “Hepimizin takip ettiği gibi hükümet seçimden sonra İMF ile anlaşacak. Ve bu anlaşmanın sonucu olarak devlet kaynaklarını kullanma imkânı kısıtlanacaktır. Dolayısı ile seçimden sonraya kalacak bir problemin muhatabı hükümet değil direk olarak İMF olacak ve böyle bir çözüm yolu uygulamak imkânsız hale gelecektir. İşte bu sebeple bu önerimizi milletimizin menfaati doğrultusunda seçimden önce yapıyor ve hükümete çağrıda bulunuyoruz” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri