Foça'da Ağaç Kesimine Son

Uzun süredir İzmir'in Foça ilçesinde gündemi meşgul eden, Ilıpınar Mahallesi'ndeki ağaç kesimlerine ilişkin toplantıdan, kesimlerin durdurulması kararı çıktı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerince yapılan açıklamalarda, Foça’da...

Uzun süredir İzmir'in Foça ilçesinde gündemi meşgul eden, Ilıpınar Mahallesi'ndeki ağaç kesimlerine ilişkin toplantıdan, kesimlerin durdurulması kararı çıktı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerince yapılan açıklamalarda, Foça’da yanan ormanlık alanlarla birlikte Ilıpınar Mahallesi'nde kesim yapılan orman alanlarının, 2015 Ocak ayı içinde ağaçlandırılmaya başlanacağı belirtildi.

Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya Kaymakam Niyazi Ulugölge, Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Tacettin Coşkun, Ağaçlandırma Şube Müdürü Sebahattin Bilge, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda Foçalı çevre gönüllüsü katıldı.

Başkan Demirağ, çevre için gösterilen duyarlılığın çok önemli olduğunu belirterek, “Foça, Türkiye’deki 15 Özel Çevre Koruma bölgesinden bir tanesidir ve birçok farklı mevzuat ve kanunlarla belirlenmiş çerçeve içerisindedir. Foça, geçmişten bu yana birçok medeniyetin yaşadığı ve bundan sonra da yaşayacağı merkezdir. Bunun da temel nedenlerinden bir tanesi, çevresi ve doğası. Burada bazı endişelerimizin olması normal. Bu anlamda yanıbaşımızdaki termik santrallerin getirmiş olduğu sanayileşmeyi, baskıyı yakından takip ediyoruz. Sanayileşmenin ve çevre katliamının karşısındayız. Doğayı bu anlamda korumak ana görevimizdir.” dedi. Belde belediyeleri kapatıldıktan sonra Foça’da ağaçlandırılabilecek birçok yer olduğuna dikkat çeken Demirağ, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne de bir çağrıda bulundu: “Gelin, Büyükşehir Yasası ile Foça’ya geçen mera alanlarını sizlere tahsis edelim. Buraları hep birlikte ağaçlandıralım. Sizin projelerinize uygun birçok yer var. Foça Belediyesi olarak elimizdeki birçok yeri değerlendirin.”

Kaymakam Ulugölge ise, “Birkaç haftadır ilçemizde yapılan çalışmalardan hepimizin bilgisi var. Çeşitli söylentiler dolaşıyor. Bizler de yapılan işin doğrusunu anlatmak adına bu toplantıyı organize ettik. Herkes aklındaki soruları sorup cevaplarını alacaktır. Hiçbir şekilde ormanlar kesilerek yerlerine yerleşim alanları, sanayi bölgeleri kurulamaz. Bu herkesin malumlarıdır. Çevre, hepimizin geleceğe bırakacağımız mirasımızdır.” dedi.

Bu toplantının yapılmasında geç kalındığını belirten Orman Bölge Müdürü Aydın da Ilıpınar Mahallesi'nde yapılacak çalışmanın endüstriyel plantasyon, yani en iyi genetiğe sahip orman ağacı dikme çalışması olduğunu anlattı: "Halka rağmen çalışma yapılamaz. Amacımız, ülkemizin odun hammaddesi ithalat fazlasını düşürüp kendi yağımızla kavrulur hale getirmektir. Sahip olduğumuz 21,2 milyon hektar orman alanının sadece 10,5 milyon hektarında üretim yapabiliyoruz ancak ülkemizin cari açığına olumsuz yönde katkıda bulunan bir 3,5 milyar dolarlık odun hammaddesi ithalatımız var. Ülkemizde endüstriyel plantasyon yapılacak saha 165 bin hektardır. Bunun 38 bin hektarı İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nde planlandı. Söz konusu Foça Ilıpınar'daki endüstriyel plantasyon çalışmaları kapsamında, 46 hektarlık alanda 13 bin 800 ağaç kesildi ancak bunların yerine 75 bin ağaç dikeceğiz. Bundan sonra önümüzdeki sene uygulamaya koyacağımız kesim programını kaldırıyoruz. Ocak ayı içerisinde de sizlerle birlikte öncelikle kesim yapılan Ilıpınar Mahallesi'ndeki alanı, ardından yanan yerleri de ağaçlandırılacağız." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri