Fiyatlar memnun etti

Bu yıl buğday ve arpanın fiyatı çiftçileri memnun etti. Geçen yıl ortalama 60-70 kuruştan alıcı bulan buğday bu yıl 80-90 kuruştan satılıyor.

Bu yıl buğday ve arpanın fiyatı çiftçileri memnun etti. Geçen yıl ortalama 60-70 kuruştan alıcı bulan buğday bu yıl 80-90 kuruştan satılıyor. Arpanın kilogram fiyatı ise 75 kuruşu buldu. Ziraatçilere göre ise, hububat fiyatları bu yıl dünya ortalamasının üzerinde.

Konya Ovası'nda hububat hasadı hızla devam ediyor. Hububat fiyatları bu yıl çiftçileri sevindirdi. Kuraklık, don ve dolu gibi doğal afetlerin etkili olduğu bir yılı geride bırakan çiftçiler, yüksek hububat fiyatlarıyla rahat bir nefes aldı. Kaliteli buğdayın kilosu 95, arpanın kilosu ise 75 kuruşu buldu. Toprak Mahsulleri Ofisi, bu yıl fiyat açıklamadı. Hububat fiyatlarının sonbahar ve kış aylarında daha da artması bekleniyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın buğday ithal yetkisini kullanıp kullanmayacağı ise merak konusu oldu. Buğday fiyatları jeopolitik gerilimin etkisinde. Ukrayna gerginliği buğday fiyatını artırdı. Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan kriz, buğday fiyatını son bir yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Ukrayna buğday ihracatında dünyada 6. ve mısır ihracatında da dünyada 3. sırada yer alıyor. Ülkenin toplam buğday ihracatının yüzde 87’sini Odessa ve diğer 4 Karadeniz şehri oluşturuyor. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, buğday ve arpa fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
FİYAT DÜNYA ORTALAMASININ ÜZERİNDE
ZMO Konya Şube Başkanı Celil Çalış, hububat fiyatlarının bu yıl üreticileri memnun ettiğini belirtti. Konya Ovası'nın genelinde hasadın devam ettiğini, uzun yıllar ortalamasına göre rekoltede yüzde 10-15, geçen yıla göre ise yüzde 25-30 oranında düşüşün görüldüğünü belirten Çalış, kaliteli buğdayın kilo fiyatının 950 kuruşu bulduğunu belirtti. Kuraklık, don ve dolunun hububat ekim alanlarına zarar verdiğini söyleyen Çalış, Türkiye'de şu an buğday ve arpanın fiyatının dünya ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi. Çalış, "Kaliteli buğday şu an 950 kuruşa gidiyor. Ekmeklik normal buğday ise 820-850'ye alıcı buluyor. Makarnalık buğday da 900-920 liraya satılıyor. Arpanın kilogram fiyatı ise 700-750 civarında. Rekoltedeki düşüşü bekliyorduk. En az hasarla atlattık" dedi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın buğday ithal etme yetkisinin bulunduğunu da hatırlatan Çalış, "Bakanlığın 2,5 milyon ton buğday ithal etme yetkisi var. İnşallah bunu tedbir amaçlı kullanır. Yoksa çiftçi üzülür" diye konuştu.    
GEÇEN SENE BUĞDAYIN TONU 720 LİRAYDI
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de yaptığı açıklamada, "Buğdayda fiyat açıklamamızı gerektirecek bir şey yok. Fiyat yüksek, üretici memnun. TÜİK'in ilk tahminlerine göre bu sene kuraklığın etkisiyle geçen seneye göre yüzde 10-15 arasında rekolte kaybı yaşanacak. Bizim ihtiyacımız, Türkiye'nin bir yıllık ekmek, un, tohum ihtiyacımız 18 milyon ton. 18 milyon ton buğday olduğunda Türkiye kendi ihtiyacının tamamını karşılamış oluyor. Bu sene bizim üretimimiz yaklaşık 20 milyon ton. Şu an itibarıyla Türkiye genelinde buğdayda yüzde 60'a yakın hasat tamamlandı. Türkiye'de 18 milyon ton buğday varsa ekmeğini de yemliğini de karşılıyor. Stokumuz var. Geçen sene ihtiyacımızdan 4 milyon ton fazlamız vardı. Stokumuz 2 milyon ton buğday. Türkiye'de şu ana kadar bizim müdahale etmemizi gerektirecek bir husus yok. Türkiye'de ekmeklik buğdayların tonu 820-950 lira arasında, geçen sene tonu 720 liraydı. Sert buğdaylarda tonu 860 liraya kadar çıkıyor" değerlendirmesinde bulundu.
KERİM ATICI
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri