Fırsatçılık yapılıyor

Ramazan ayına 3 hafta gibi kısa bir süre kaldı. Yaklaşan Ramazan ayını fırsat bilen bazı firmalar ve aracılar, ürünlere şimdiden zam yapmaya başladı. Kırmızı ve beyaz ete ciddi oranda zam yapıldı. Mustafa Dinç, "Fırsatçılık yapılıyor" dedi

Ramazan gelmeden zam geldi. Gıda ürünlerine ciddi manada zam yapıldı. En çok tüketilen gıda ürünlerine zam geldi. Ramazan'ı fırsat bilenler, fiyatları arttırdı. Bazı fırsatçılar sofraların tadını kaçırıyor. Birçok kuru gıdanın yanı sıra kırmızı ve beyaz ete zam yapıldı. Kırmızı ette 3-4 lira, tavuk etinde ise 5 lira fiyat artışı oldu. Tavuk kanatının kilosu kırmızı ete yaklaştı. 8-9 liraya satılan kanat, şu an 22 liraya satışa sunuluyor. Kasaplar bile fiyat artışından rahatsız oldu. Duruma tepki gösteren tüketiciler ise, "Ramazan zam ayı olmasın, indirim ayı olsun" görüşünde. 

İKİNCİ BİR ZAM DA BEKLENİYOR

Et fiyatları hakkında bilgi veren Kasap Ayhan Pekdoğru, "Ete bir zam daha geldi. Ramazan dolayısıyla et fiyatını artırdılar. Piyasayı kontrol edenler fiyatlarla oynuyor. Bir zammın daha geleceği söyleniyor. Vatandaş dana etini daha çok tercih ediyor. Dana etinin kilosu 35 ila 56 lira arasında değişiyor. Geçen yıl 20 ila 30 lira arasında satılıyordu. Tavuk etine de zam yapıldı. Mangal sezonu açıldı, et çok satılıyor. Tavuk etine yüzde 25'i geçen bir zam yapıldı. Tavuk kanatının kilosu 22 lirayı buldu. Bazı işyerleri şoklu kanat etini biraz ucuza satıyor. Tüketici etiketsiz ve ambalajsız ürün almamalı. Hazır baharatlı ürünler de tercih edilmemeli" diye konuştu.

FIRSATÇILAR İŞBAŞINDA

Artan fiyatlar hakkında değerlendirmelerde bulunan Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç ise, fırsatçıların işbaşında olduğunu söyledi. Fiyatların Ramazan ayına özel şişirildiğini söyleyen Dinç, "Ramazan ayında özellikle et ve bakliyat sektöründe faaliyet gösterenler fiyatları artırıyor, fiyatları şişiriyor. Piyasayı kontrol eden ana toptancılar var. Et sektöründe de 150-200 firma var. Bakliyat sekötren borsalar üzerinde belirli ürünlerde fiyat artışı yapıyorlar. Bazı ürün azmış kıtlık varmış gibi zam yapıyorlar. Bakan bile çıkıp açıklama yapıyor. Serbest piyasa koşullarında art niyetlilere yaptırım uygulanmıyor" dedi. 

TALEP DÜŞERSE FİYAT DÜŞER

"Bilinçli hareket edildiğinde fırsatçıların ekmeğine yağ sürülmez" diyen Dinç, "Vatandaş önlem almalı. Piyasayı hareketlendiren vatandaş. Ramazanda tüketim iki katına çıkıyor. Toplu alışveriş yapılıyor. Ramazanın ayrı bir havası var. Bir aylık gıdayı stokluyoruz. Bu da doğru değil. Satıcıda bu artan talebi değerlendirmek için fiyat artışı yapıyor. Bazen 5 kilo 1 liraya domates satılıyor. Talep azaldığında fiyat çok düşüyor. Ramazan nedeniyle sera ürünler de piyasaya sürülecek. Dikkatli olmak lazım. Kanunen bir şey yapamazsınız. Ama talebi azaltarak fiyatları düşürülebilir" açıklamasında bulundu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri