Fırıncılar Odası'nda 'Honça' ile yola devam

Konya Fırıncılar, Pideciler, Simitçiler, Kadayıfçılar ve Yufkacılar Odası Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Tek liste ile gidilen genel kurulda mevcut Başkan Vedat Honça, güven tazeledi

Konya Fırıncılar, Pideciler, Simitçiler, Kadayıfçılar ve Yufkacılar Odası Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Başkan Honça, sektörde yaşanan sorunların çözümü için gayret edeceklerini dile getirdi. Genel Kurulda oda üyelerine seslenen Konya Fırıncılar, Pideciler, Simitçiler, Kadayıfçılar ve Yufkacılar Odası Başkan Vedat Honça, Sektörde var olan haksız rekabetin önlenmesi için perakende sektörünün kurallarını koyacak olan yasal düzenleme yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “Esnafımızın korunması ve desteklenmesi amacıyla kredi faizleri daha aşağıya çekilmeli Esnafımızın en önemli sorunlarından biri perakende sektöründeki haksız ve insafsız rekabet ortamıdır. Perakende sektöründe kuralsızlıktan beslenen haksız rekabet çok sayıda odamız bünyesinde olan meslek dalını olumsuz etkilemekte Odamız üyelerinin işyerlerinin kapanmasına neden olmaktadır. Sektörde var olan haksız rekabetin önlenmesi için perakende sektörünün kurallarını koyacak olan yasal düzenleme yapılmalı sektörde çalışma şartları yeni işyerlerinin açılmasının kuralları çalışma süreleri belirlenmelidir. Alışveriş merkezlerinin çalışmaları açıklığa kavuşturulmalıdır. Belediyelerin Devlet imkânlarını ve isimlerinin ticari hayatta kullanılması haksız rekabetlere kaliteyi düşürmeye israflara sebep olmaktadır. Avrupa Birliğinin küçük işletmeleri özendirme modeli uygulamaları ülkemizde de yürürlüğe konulmalıdır. Meslekte yeterlilik üzerine gidilmeli esnafı kazanır hale getirilmeli ki vergi veya diğer yükümlülüklerini gönül rahatlığıyla ödemesine imkân tanımalıdır. Esnafımız hükümetin üretimi teşvik edecek ve adaletsiz vergi uygulamalarını düzeltecek politikaları uygulamaya sokması hususunda bir beklenti içindedir. Özellikle makro verilerde görülen düzelme ve piyasalarda oluşan iyimserlik havası esnafımızı umutlandırmaya devam etmekle beraber halen çok geniş kitleyi kapsayan esnafımız günlük yaşamalarına somut yansıyan bir şey olmadığı gibi üretimi ve yatırımı artırıcı sonuçlarda maalesef görülmemektedir.

KOSGEB KREDİLERİ FAYDA SAĞLAMADI

KOSGEB kanalıyla verilen kredilerinin de yara almış kan kaybeden esnafımıza çok fazla fayda sağlamadığına şahit olduk. İstenen şartların ağırlığı yara almış esnafa kredi kullanamaz duruma düşürmüştür. Vergi uygulamasından kaynaklanan sorunların başında yüksek vergi oranları gelmektedir. Son yıllarda vergilendirme politikasında dolayı vergilere ağırlık verildiği, doğrudan vergilerin daha az önemsendiği görülmektedir. Yüksek oranlı vergilerin kayıt dışılığı özendirdiği vergi öncesi net karın azaltılmasına neden olduğu yüksek fiyatlar nedeniyle mal ve hizmetlere olan talebin azalmasına yol açtığı ve böylece sadece dolaylı vergilerin değil üzerinden alınan vergilerin azalmasına neden olduğu bilinmektedir. Dolaylı vergilerin ve sosyal güvenlik primlerinin azaltılması halinde üyelerimizin mali yükü hafifleyecek ve hem de halkımızın alım gücünün yükselmesiyle beraber ekonomik bir canlanma ortaya çıkacaktır. Sonuçtan dolayı vergilerin toplam vergileri içinde payının azalmasına rağmen gelir üzerinden alınan vergilerin artmasıyla vergi gelirlerinde de görülecektir. Petrolün dünya ülkelerinde bizden düşük olmasına rağmen akaryakıtın devamlı yükselmesi ülke ekonomisini etkilediği gibi bizleri de son derece olumsuz etkilemektedir. Mamul girdilerimizin hemen hemen yarısından fazlası Akaryakıta bağlıdır. Dolayısıyla mamullerimizin fiyat değiştirmelerini zorunlu hale getiriyor veya fiyat değiştirmemek için çaba sarf ederken zarar eder duruma düşüyoruz.İşyeri fazlalığından enflasyonundan kapasite eksikliğinden dolayı ürettiğimiz mamullerin maliyetleri de bir o kadar yüksek olmaktadır. Temennimiz enflasyondaki düşüşün şayet olursa esnafa yansıması halkımızın alım gücünün artması ile ülke ekonomisini hissedilir şekilde yükselmesi ve bütçe açığı olmayan bir ülke hayal etmekteyiz” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri