Fırat aktı, Konya baktı

Atatürk Barajı’ndan alınan Fırat'ın suyunu Şanlıurfa'dan Mardin'e taşıyan 221 kilometrelik Mardin-Ceylanpınar ana kanalıyla tarım arazileri suya kavuştu. Sulu tarımın hayati önem taşıdığı Konya’da ise yıllardır verilen sözler yerine getirilmedi

Aldığı yağış miktarı ile Türkiye ortalamasının altında kalan Konya Ovası’nda, çiftçiler hazırlanan projelerin hayata geçirilmesini bekliyor. Üreticiler ‘Konya ovasını suyla kavuşturacağız’ sözünün yerine getirilmesini bekliyor. Konya ovası için hayati önem taşıyan su projeleri bir türlü hayata geçirilemiyor. Türkiye’nin en az yağmur alan ili konumda yer alan Konya’da çiftçiler dört gözle dış havzadan getirilecek suyu bekliyor. Su projelerinin ne zaman hayata geçeği ise muamma.

ATATÜRK BARAJI'NDAKİ SU 221 KİLOMETRE MESAFEDEKİ TARLALARA ULAŞTIRILDI

Girdi maliyetleri her geçen gün artan Konyalı çiftçiler yer altı su kaynaklarının azalmasından dolayı oldukça endişeli. Konya ovası dört gözle dış havzadan getirilecek projelere beklerken geçtiğimiz günlerde tamamlanan ve Atatürk Barajı'ndan alınan Fırat'ın suyunu Şanlıurfa'dan Mardin'e taşıyan 221 kilometrelik Mardin-Ceylanpınar ana kanalıyla 70 bin futbol sahası büyüklüğündeki tarım arazisi suya kavuştu. Tamamlanan proje sonrası Konyalı çiftçiler 221 kilometre alana su götürüldüğü gibi 120 kilometre mesafeden Konya’ya da su taşınması için yetkililere çağrıda bulundu.

TEK ÇÖZÜM DIŞ HAVZADAN SU TAŞIMAK

Konya Ovası’nın son yıllarda ciddi bir kuraklık problemi yaşadığını söyleyen ve su fazlası olan dış havzalardan su getirilerek kuraklık probleminin çözülmesi gerektiğine değinen Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Konya Ovası üniversiteler başta olmak üzere bütün kamu ve kurumlar aracılığı ile tarımda önemli hamleler yapıyor. Konya Ovası, ürettiği ürünler ile ülke tarımına büyük katkılar sunuyor. Son dönemlerde yağışların olmaması veya az olmasından dolayı ülke genelinde olduğu gibi Konya’da da ciddi bir kuraklık problemi var. Yeraltı suyunun çekilmesi ve barajlardaki suların azalması ve buna çözüm bulunmasa ciddi sıkıntılar doğabilir. Çözüm olarak da dış havzalardan su getirilmesi gerekiyor. Konya’da 13 yıldır oda başkanlığı görevinde bulunuyorum. 13 yıl boyunca Konya’ya dış havzalardan su getirilmesi gerektiğini söyledim, anlattım. Devletimiz çok güzel bir proje ile 221 kilometre mesafeden su taşıyarak Mardin’de tarım arazilerini su ile buluşturdu. Bu projelerin çok güzel ve örnek projeler olduğunu söylüyor takdir ediyoruz. Aynı projelerin ivedilikle Konya’da da uygulanmasını talep ediyoruz. Çiftçilerimiz ciddi zorluk yaşıyor, yetkililerimiz bu konuyu çözmeliler” dedi.

ÇİFTÇİNİN AYAĞI TOPRAKTA ELİ ÇAMURDAYKEN PROJELER TAMAMLANMALI

Yeraltı sularının çekildiğini ve dış havzalardan su getirilmesi için fizibilite çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Konya’nın kuzeyinde tarımsal sulamada kullandığımız yer altı suları çekiliyor. İçinde su olmayan suyu çekilen kuyular var. Vatandaş normal olarak memnun değil bu işten ve bir an önce dış havzalardan su getirilmesi gerekiyor. Tarım stratejik bir meslek; susuz yapılacak bir iş değil. Konya’ya su gelecekse çiftçini ayağı toprakta eli çamurda iken gelmeli çiftçilerimiz artan girdi maliyetleri sonrası çiftçiliğe veda ederse geri döndüremezsiniz. Konya Türkiye’nin tahıl ambarı Konya’da çiftçilik biter veya sekteyle uğrarsa bundan birçok sektör etkilenir. Konya için hayati öneme taşıyan su meselesini Kızılırmak havzasının beslediği Hirfanlı barajından getirilerek, Altınekin, Cihanbeyli su ile buluşturulmalı” diye konuştu.

SULANABİLİR ARAZİ ARTMALI

Sulanabilir arazilerinin aratılması gerektiğinin altını çizen Kağnıcaıoğlu, “Konya ovasına taşınacak su projesi için yıllarca emek harcadık. Bulduğum her platforma suyun ne kadar önemli olduğunu ve Konya Kapalı Havzası’na dış havzalardan su getirilmesi gerektiğini söyledik. Bu sadece bizim şahsi fikrimiz değil, arazideki çiftçilerimizin en büyük sorunu ve dillendirilmesi gereken en önemli konu. Bu konu hakkında Konya’nın iktidar ve muhalefetin milletvekilleri, üniversiteler, tüm sivil toplum kuruluşları bu konu hakkında çalışmalar yürütmeli. Konya ovasına dış havzadan su getirilmesi konusunu gündeme taşımalı. Su olmazsa biz ekmek yiyemeyiz. Su gelirse Altınekin’deki vatandaşın geliri yüzde 70 artar. Bölgemizde şeker pancarı, buğday, arpa, kabak çekirdeği, kuşyemi, mısır, ayçiçeği gibi birçok ürün yetişiyor. Saman bile Ege Bölgesi’ne bizim bölgemizden gidiyor. Sadece gıda değil hayvancılık ürünü de yetiştiriyoruz. Bu dikkate alınmalı. Bizim bölgemiz dikkate alınmayacak bir bölge değil. Eğer bizim bölgemize su getirilirse Hollanda’dan daha fazla ürün üretebiliriz. 779 bin dekar arazi var, bunun 350 bin dekarı sulanabiliyor. Yani bölgenin yüzde 45-50 civarı sulanamıyor. Su gelirse bu arazilerin tümü sulanabilecek. Böylece üretim yüzde 100’e yakın artacak. Eğer bölgemize dış havzadan su gelirse, bölgemizin ekonomik koşulları büyük oranda değişeceği gibi ülkemizin üretimine büyük oranda katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

SAİT ÇELİK

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (55)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri