Fındıkta Verim Ve Kaliteyi Arttırmak İçin Çalışma Başlatıldı

Trabzon Ticaret Borsası (TTB)'nın, fındıkta yaşanan verim ve kalite kaybını gidermek amacıyla il genelinde uygulamaya karar verdiği proje, Giresun’da bulunan Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün kontrolünde yürütülecek.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB)'nın, fındıkta yaşanan verim ve kalite kaybını gidermek amacıyla il genelinde uygulamaya karar verdiği proje, Giresun’da bulunan Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün kontrolünde yürütülecek. TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav ve Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu’nun, haftabaşında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'le yaptıkları görüşmeden sonra "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma" projesinin ön hazırlıklarına başlandı. Bakanlık tarafından Fındık Araştırma İstasyonu’na talimat verilerek, TTB koordinasyonunda başta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olmak üzere fındıkla ilgili kuruluşlarla işbirliği yapılarak projenin desteklenmesi istendi. Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı başkanlığındaki uzman heyet, Trabzon’a gelerek Cirav ve Köleoğlu ile proje hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Müdür Kızılcı, yaptığı açıklamada kuruluş olarak verim ve kalitenin arttırılmasıyla ilgili çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, “Borsanın böyle bir çalışmaya, hem de Trabzon gibi verimin gittikçe düştüğü bir yörede öncülük etmesi önemlidir. Bu alanda kısa, orta ve uzun vadeli projeleri hayata geçirebilirsek, Trabzon’da dekarda 70-80 kiloya kadar düşen verimi, 200 kilonun üzerine rahatlıkla çıkarabiliriz. Bunun için de fındık bahçelerinin yeni dikim sistemlerini de kullanarak tesisi, gençleştirilmesi, toprak analizleri yapılabilir, üreticilerde görsellikler yaratılarak eğitilebilir.” dedi. Cirav ve Köleoğlu da söz konusu çalışmalara vakit geçirilmeden başlanmasını arzu ettiklerini ve her türlü desteği vereceklerini belirtti. Başkanlar, bunun için bazı ilçelerde örnek bahçeler teşkil etmek amacıyla dört beş yıllığına kiralama yapacaklarını bildirdi.

Hazırlıklarına başlanan proje kapsamında bahçeler kiralanıp bunlarda yeniden dikim, gençleştirme ve toprak bakımları yapılacak. Fındık üreticileri, imece toplantıları düzenlenerek bilgilendirilecek. Fındıkta toplama ve kurutma işleminde makineli sistemin uygulanması için teknik çalışmalarda bulunulacak. Üreticilere afiş ve broşür gibi materyaller dağıtılacak, konuya duyarlı hale gelmeleri sağlanacak. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri