Fındık Kurutma Merkezi, Bu Yıl Da Hizmet Verecek

Trabzon’da, geçtiğimiz yıl Ticaret Borsası, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Oltan Gıda’nın ortaklığında uygulanan Kaliteli Fındık Projesi kapsamında Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nde oluşturulan Fındık Kurutma Merkezi, bu yıl da hizmet verece.

Trabzon’da, geçtiğimiz yıl Ticaret Borsası, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Oltan Gıda’nın ortaklığında uygulanan Kaliteli Fındık Projesi kapsamında Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nde oluşturulan Fındık Kurutma Merkezi, bu yıl da hizmet vereceği bildirildi. 12 Ağustos ile 30 Eylül tarihleri arasında hizmet verecek kurutma merkezinde 12 makine yer alacak.

Uzmanlar nezaretinde yapılacak kurutmada fındık tartılıp, nemi ölçüldükten sonra işleme tabi tutulacak. Merkeze getirilen fındıklar ideal seviye olan yüzde 6 nem oranına düşürülene kadar kurutulacak. Kurutulan fındıklar üretici isterse evine kadar taşınıp teslim edilecek. Kurutma işlemine asgari bir ton ve üzeri fındıklar tabii tutulacak. Bu yıl merkezde yaklaşık 400 ton yaş fındığın kurutulması hedeflendi. Türkiye’de ilk defa tam teşekküllü olarak geçtiğimiz yıl açılan kurutma merkezinde bu yıl da üreticilerden ücret alınmayacak.

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, güneşi az ve yağmurlu bir iklim yapısına sahip olan yörede kurutma işleminde büyük sıkıntı yaşandığını belirterek, “Geçtiğimiz yıl başlattığımız mekanik kurutma işleminden başarılı sonuç alındı. Hem randıman yüksek oldu, hem aflatoksinleşmenin önüne geçildi. Geçen yılki deneyimlerinde katkısıyla bu yıl daha başarılı bir kurutma işlemi gerçekleşecektir.” dedi.

Köleoğlu, kurutma işlemine tabii tutulacak fındıkların olgunlaştıktan ve patosa vurulduktan sonra 2 -3 gün harmanda bekletilmiş olması gerektiğini belirtti. Köleoğlu, ortalama nem oranının yüzde 20 civarında olması halinde, sistemin daha verimli işlediğini, bunun için de üreticilerin özellikle jüt çuval kullanmasını ve fındığı aşırı yağış altında harmanda bekletmemelerini istedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri