Findeks Kredi Notu Sorgulama

Türkiye’ye kredi notu sistemini getiren Findeks, tanıtıcı reklamları sayesinde kısa bir sürede adını duyurmuştur.

Türkiye’ye kredi notu sistemini getiren Findeks, tanıtıcı reklamları sayesinde kısa bir sürede adını duyurmuştur. Reklamlarda boy gösteren Fİndeks, kişilerin de ilgisini çekmeye başlamıştır. Findeks’in ne olduğunu merak eden kişiler, bu kurumun kredi notu öğrenmede işe yaradığını görmüşlerdir. Findeks, kredi kayıt bürosu ve bankalar ile işbirliği yaparak kişilerin geçmiş dönemlerdeki banka ilişkilerini sayısal olarak ortaya koymaktadır. Bu kredi notları beş yıllık bir süreci kapsamaktadır. Daha sonra kredi notu güncellenir ve yeniden hesaplamaya koyulur. Ancak bu süreç içerisinde ödemelerini düzenli bir şekilde yapan kişiler kredi notlarını düzeltebilmektedir. Findeks kredi notunu öğrenmek ilk sefere mahsus olmak üzere ücretsizdir. Daha sonraki dönemlerde kredi notu ücretsiz olarak öğrenilebilmektedir. Kredi notu içerisinde kredi kartı ve kredi ödemeleri ile ilgili bilgi içeren sayısal veriler yer alır. Findeks kredi notu TC kimlik numarası ile öğrenilir. Cep telefonu üzerine gelen kod ile birlikte sisteme giriş yapılır. Daha sonraki aşamada kredi notunun ne ölçüde olduğu görülür.

Kredi Notu Değer Aralıkları ve Kriterleri: Findeks ve kredi kayıt bürosu ortaklığıyla hesaplanan kredi puanı, bankalara ve müşterilerine önemli bir veri olarak sunulur. Bazı bankalar, kredi notunu bir referans olarak kabul eder ve kefile bile gerek duymaz. Çünkü kredi notu, bir kişinin bankalara olan bağlılığını ve ödeme istikrarını ortaya koyar. Bu verilerin sayısal olarak açıklanması, rasyonel veriler ifade etmesi ve güvenilir olması bankaların müşteriler hakkında kredi değerlendirmesi yaparken işini kolaylaştırmaktadır.

Kredi notu üzerinden elde edilen veriler sayesinde kişilerin kredi başvuruları kabul edilir veya reddedilir. Kredi notu, kolay bir şekilde anlaşılsın diye sayısal değer aralıkları üzerinden hesaplanır. Bunun yanı sıra renk sistemi de yapılır. Findeks üzerinden kredi notunu öğrenmek isteyen kişiler, TC kimlik numaraları ile sisteme giriş yaptığında kredi notunun hangi değer aralığında olduğunu görebilir. 0’dan başlayan not, 1900’e kadar yükselir. En riskli, orta riskli, az riskli, iyi ve çok iyi şeklinde değerlendirmeler yapılır. Bu puanların oluşmasındaki kriter, borçların zamanında ödenmesidir.

Kaynak:

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri