Finansın İzmirli Genç Duayeni: Güney Kore Olabiliriz

Yrd. Doç. Dr. Emre Özsöz, dünya para piyasalarının nabzını ABD’den tutan bir İzmirli. Danışmanlığını yaptığı Nijerya’nın, Afrika’nın en büyük ekonomisi haline gelmesinde onun da payı var. Şu an Gediz Üniversitesi’nde misafir...

Yrd. Doç. Dr. Emre Özsöz, dünya para piyasalarının nabzını ABD’den tutan bir İzmirli. Danışmanlığını yaptığı Nijerya’nın, Afrika’nın en büyük ekonomisi haline gelmesinde onun da payı var. Şu an Gediz Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak ders veriyor, bir yandan da kitap yazıyor. Türkiye ekonomisine ilişkin çarpıcı tespitlerde ve önerilerde bulunuyor.

İzmir'i ve Türkiye'yi sınırların ötesinde başarıyla temsil eden isimlerden biri de Yrd. Doç. Dr. Özsöz. ABD’de yaşayan para ve finans uzmanı, 35 yaşındaki genç ekonomist, New York State Üniversitesi’nde akademisyen, Fordham Üniversitesi Uluslararası Politika Çalışmaları Merkezi’nde de araştırmacı olarak görev yapıyor. Şu an Gediz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde misafir öğretim üyesi olarak ders veren Özsöz, dünya finans çevrelerinin yakından bildiği bir isim. Dört yıldır Nijerya Merkez Bankası’nın danışmanlığını yürütüyor. Nijerya’nın, Afrika’nın en büyük ekonomisi unvanını Güney Afrika Cumhuriyeti’nden almasında onun da önemli payı bulunuyor.

Emre Özsöz, 18 yıl sonra bir seneliğine döndüğü memleketinde bir yandan birikimlerini Gediz Üniversitesi öğrencilerine aktarırken diğer yandan da uzmanlık alanı olan dünya genelindeki yabancı para hareketliliği üzerine yazdığı kitabının son hazırlıklarını yapıyor. Bu arada Türkiye ekonomisine de mercek tutuyor, cari açığın ve işsizliğin azalması, büyümenin de artması için yüksek teknolojiye dayalı üretime ağırlık verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

‘GÜNEY KORE OLABİLİRİZ’

Yrd. Doç. Dr. Özsöz, ülkede katma değeri yüksek ileri teknoloji ürünlerinin toplam ihracattaki payının sadece yüzde 1.8 olduğunu dile getiriyor, şunları söylüyor: “Güney Kore’de yüzde 26.2, Brezilya’da yüzde 10.5, komşumuz Yunanistan’da ise yüzde 9.2 olan bu oranı arttırmak zorundayız. Yurtdışına sadece tişört satmayalım, mikroçip de üretip ihraç edelim. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı dokuz maddelik ekonomik kalkınma paketiyle bu yönde girişim başlatıldı. Hükümet, yüzde 1.8’lik oranı kısa vadede yüzde 5’e çekmeyi hedefliyor. Türkiye açısından büyük önem taşıyan tarihi bir adım bu, kararlılıkla üzerine gidilmeli. Devlet teşvikleri de verilip teknoloji üretir hale gelmeliyiz. Ülkemizin bir Güney Kore olmaması için hiçbir sebep yok.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri