Finansal Okuryazarlık Bilinçsiz Kart Tüketimini Önleyecek

Tüketicilerin kredi kartlarını bilinçsiz kullanmaları borçlanmaları arttırırken bu çıkmazı finansal okuryazarlıkla aşmayı hedefleyen Zirve Üniversitesi, muhtemel finansal krizlere karşı tüketiciyi korumak için çalışmalara başladı.

Tüketicilerin kredi kartlarını bilinçsiz kullanmaları borçlanmaları arttırırken bu çıkmazı finansal okuryazarlıkla aşmayı hedefleyen Zirve Üniversitesi, muhtemel finansal krizlere karşı tüketiciyi korumak için çalışmalara başladı. Zirve Üniversitesi’nin 'Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Finansal Okuryazarlık Düzeyinin Tüketici Borçları Üzerindeki Etkisi' başlıklı proje önerisi, TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Bu projede bölge hane halkının finansal okuryazarlık düzeyleri ve tüketici borçlanmaları ölçülerek tüketiciler muhtemel hileli ve yanlış yönlendirmelere karşı korunacak.

        Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bora Şenyiğit, projeyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan hane halkının finansal okuryazarlık düzeyleri ve tüketici borçlanmalarının ölçüleceğini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Şenyiğit, "TÜİK’in 2012 yılı raporuna göre Türkiye’nin yaklaşık yüzde 10 nüfusuna sahip olan bölge, toplamda 7.8 milyon nüfusa sahip. Genel olarak, Güneydoğu Anadolu bölgesi Türkiye geneliyle benzer özellikler göstermekle birlikte, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki tüketici harcamalarında büyük artışlar olmuştur. Mevcut literatüre göre bölgedeki hane halkının finansal okuryazarlık düzeyi ülke ortalamasının altında bulunmaktadır. Bu çalışmada, bölgedeki finansal okuryazarlık ve tüketici borcu ölçümünde 2000 adet hane halkına anket çalışması yapılacak." dedi.

        Araştırma sonuçları ve öneriler doğrultusunda uygulanacak politikalarla Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ve Türkiye’de bulunan tüketicilerin finansal okuryazarlık düzeylerinin artırılacağını vurgulayan Şenyiğit, böylece toplumun muhtemel finansal krizlere karşı dirençli olmalarının hedeflendiğini dile getirdi.

        Şenyiğit, "Toplum muhtemel hileli ve yanlış yönlendirmelere karşı korunmuş olacak ve daha bilinçli borçlanmalar ve harcamalar yapacaklardır. Proje sonuçları doğrudan politika yapıcılar ve finansal piyasa kuruluşları tarafından ilgiyle karşılanacağını ve bu konuda geliştirilecek politika önerilerine ışık tutacağını öngörüyoruz." şeklinde konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri