"Filistin Ambargosunun Yasallaşmasına Ak Parti Hükümeti Sebep Oldu"

Emekli Büyükelçi Osman Korutürk, hükümetin BM’de Gazze Ambargosu’nu da içerecek araştırma yapılması için kurdurttuğu Palmer Komisyonu’nda, komisyon başkanına yetki tanıyan görev talimatına onay vererek, İsrail'in Filistin'e uyguladığı...

Emekli Büyükelçi Osman Korutürk, hükümetin BM’de Gazze Ambargosu’nu da içerecek araştırma yapılması için kurdurttuğu Palmer Komisyonu’nda, komisyon başkanına yetki tanıyan görev talimatına onay vererek, İsrail'in Filistin'e uyguladığı ambargonun yasal hale gelmesine sebep oldunu söyledi.

Bugün gazetesinden Seda Şimşek'e konuşan CHP İstanbul Milletvekili, Emekli Büyükelçi Osman Korutürk, Türk dış politikasına yönelik sert eleştirilerde bulundu. Korutürk, Türkiye'nin istikrar yapıcı konumunu kaybettiğini ifade etti. Hükümetin BM’de Gazze Ambargosu’nu da içerecek araştırma yapılması için gereksiz yere Palmer Komisyonu’nu kurdurttuğunu söyleyen Korutürk, bu hamle yüzünden BM tarihinde ilk defa Gazze’de İsrail’in Filistin’e uyguladığı ambargonun yasal bir hüküm olarak raporlaştığını belirtti. Korutürk, “Filistin’e yardımcı olduğunu iddia eden hükümet, böylelikle Filistinliler’e yapılabilecek en büyük kötülüklerden birisini yaptı” dedi.

Emekli Büyükelçi, "Bugün Türk dış politikası tam anlamıyla iflas etmiş konumda. Türkiye artık bu bölgede, ağırlıklı, güvenilir, kendi halkının refahını sağlamak için istikrar yaratan ama bölge halkının da refahını ve istikrarını düşünen, bölge barışına katkıda bulunması beklenen bir ülke olmaktan çıktı. Türkiye şimdi herkesin gözünde, bu bölgede ne yapacağı belli olmayan, bölgenin yapısını, başka ülkelerin rejimlerini değiştirmeye kalkışmış, üstelik onda da başarısız olmuş, komşularının kuşkulu baktığı bir ülke." değerlendirmelerinde bulundu. Hükümetin, “Dünya lideriyiz, küresel gücüz, oyun kurucuyuz” derken, başkalarının kurduğu oyunların piyonu haline geldiğini söyledi.

MAVİ MARMARA ÇOK YANLIŞTI

İsrail ile Türkiye ilişkilerinin geldiği noktada, Türkiye'nin Orta Doğu Barış Süreci’ne dâhil olabilme imkânını elinden kaçırdığını ifade eden Korutürk, "Bu hükümet, Filistin’i çok kolladığı iddiasında ama Mavi Marmara çok yanlış bir olaydı, 9 insanımız öldü. Arkasından, hükümet BM’de Gazze Ambargosu’nu da içerecek araştırma yapılması için gereksiz yere Palmer Komisyonu’nu kurdurttu. Komisyonda acemice, iki tarafın anlaşamadığı noktalarda komisyon başkanına yetki tanıyan bir görev talimatına onay verdi. Komisyon başkanına verdikleri bu yetkinin sonucunda, komisyonun çıkardığı rapora BM tarihinde ilk defa Gazze’de İsrail’in Filistin’e uyguladığı ambargonun uluslararası yasalara uygun olduğu, yasal olduğu şeklinde bir hüküm girdi. Filistin’e yardımcı olduğunu iddia eden hükümet, böylelikle Filistinliler’e yapılabilecek en büyük kötülüklerden birisini yaptı. Filistin’e uygulanan İsrail ambargosuna BM çerçevesinde yasal statü kazandırdı. Böyle bir dış politika olabilir mi?" diye konuştu.

BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN TÜRKİYE DIŞINDA KURULABİLİR

Bağımsız Kürdistan'ın belki Türkiye dışında kurulabileceğini, bunun Türkiye’nin bölünmesini gerektirmediğini savunan Krutürk, "Bağımsız Kürdistan belki bir noktada oluşur, bu oluştuğu zaman da bu bölgede asıl sıkıntıyı, asıl mukavemeti Türkiye’den değil daha çok Arap ülkelerinden görür. Bu çok büyük bir sıkıntı konusu olur, çünkü Arap torakları kavramı burada devreye girer." değerlendirmesinde bulundu.

ERDOĞAN’IN ELİNİ YIKADIĞI SUYU BİLE TAHLİL EDEBİLİRLER

Cumhurbaşkanlığı uçağının ABD'de donatılmasını da eleştiren Korutürk, düşüncelerinin şöyle dile getiriyor: "Fransız şirketi Airbus’tan uçak satın alınıyor, donanımı için ABD’ye gönderiliyor, Teksas’ta büyük paralar karşılığı donatılıyor. İsrafın dışında işin bir de güvenlik yönü var. Gönderdiğiniz yerde, o uçağın içine, Erdoğan elini yıkarken atık suyu tahlil edecek birtakım donanım bile konulmuş olabilir. Bunların nasıl yapıldığına herkes çok şaşırıyor. Türkiye’nin eskiden başarılarına şaşılırken, şimdi böyle ölçüsüz, hesapsız davranışlarına şaşılır hale geldi." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri