Filipinler'in Zamboanga Şehrindeki Mültecilerin Büyük Dramı (Özel)

Filipinler'de, güvenlik güçleriyle Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi arasında çıkan çatışmalardan dolayı evlerini terk eden insanlar, yerleştirildikleri Zamboanga şehrindeki mülteci kamplarında zor şartlarda hayatlarını sürdürüyor. Sağlık...

Filipinler'de, güvenlik güçleriyle Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi arasında çıkan çatışmalardan dolayı evlerini terk eden insanlar, yerleştirildikleri Zamboanga şehrindeki mülteci kamplarında zor şartlarda hayatlarını sürdürüyor. Sağlık sorunlarının yanı sıra gıda sıkıntısı çekilen kamplarda kalan mülteciler, ilgisizlikten ve yardımların yetersizliğinden şikayetçi.

Geçen yılın eylül ayında güvenlik güçleriyle Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi arasında çıkan çatışmalardan dolayı binlerce insan evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.Yaklaşık 3 ay süren çatışmalarda birçok insanın evi kullanılamaz hale gelmişti.

Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, olayın üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen 10 binden fazla insanın hala tahliye kamplarında yaşam mücadelesi veriyor. Yetkililer, bölgedeki güvensizlik ortamından dolayı insanların evlerine hala dönemediğini, birçok insanın da çatışmalardan ve bombalamalardan dolayı evlerinin kullanılamaz durumda olduğunu aktardı.

Kamplarda kalan mülteciler, yiyecek içecek sıkıntısı çektiklerini, aynı zamanda sağlık sorunlarının en büyük problem olduğundan şikayetçi.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan mülteci bir kadın, hükümetin kendilerine sahip çıkmadığını, gidecek başka bir yerlerinin olmadığını ve erzak sıkıntısı çektiklerini aktarıyor.

Yaklaşık bir yıldır kampta kalan başka bir aile ise 6 çocukla evlerini terk ederek buraya gelmek zorunda olduklarını anlatıyor. Aylardır şehir stadyumunda yapılan prefabrik evde kaldıklarını ve çocuklarının bu yüzden okula gidemediğini söyleyen aile, aynı zamanda çocuklarının sağlıksız ortamdan dolayı devamlı hasta olduklarından yakınıyor.

Zamboanga sağlık yetkililer, eylül ayından beri kamplardaki ölümlerin yaklaşık 100'ü bulduğunu ve bunların en büyük nedeninin ise sağlık probleminden kaynaklandığına dikkat çekiyor. Yetkililer, asıl başlıca ölüm sebebinin ise ishal ve zatürre olduğunu belirtiyor.

Savaştan sonra yeğeniyle birlikte kamplara sığınan mülteci bir kadın, çocuğun anne ve babasının çalışmak için yurt dışına gittiğini, kendisinin yeğeniyle burda kaldığını belirtti. Mülteci kadın, doğuştan hidrosefali hastası (kafa büyümesi) olan yeğeninin çok acı çektiğini, doktorların eğer ameliyat yapılırsa iyileşebileceğini, bu yüzden yardım beklediklerini söyledi.

Kamp merkezlerinde meydana gelen ölümlerdeki artışlardan kaygı duyduklarını açıklayan yerel yetkililer, bir an önce bu duruma çözüm bulunması gerektiğini, aksi taksirde ölümlerin artabileceğini ifade ediyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri