Filipinlerde Süper Tayfun Alarmı

Filipinler hükümeti, karasularını 24 saat içerisinde vurması beklenen Haiyan tayfununa karşı afet yönetim büroları ve sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi.

Filipinler hükümeti, karasularını 24 saat içerisinde vurması beklenen Haiyan tayfununa karşı afet yönetim büroları ve sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi.

Hızla yaklaşan ve tayfundan süper tayfuna dönüşmesi beklenen Haiyan tayfununun, geçtiğimiz ay 7.2’lik depremle sarsılan Samar ve Leyte adalarını vurması bekleniyor. Samar ve Leyte merkezi adalarında yaşayan halk, kıyı bölgelerden tahliye edildi ve bölgeye acil durum ekipleri gönderildi.

Bilim ve Teknoloji Bakanı Mario Montejo, "İnsanlara evlerini sağlamlaştırmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü güçlü bir tayfun bekliyoruz. Hatta süper tayfun bekliyoruz." dedi.

Filipinlerin başkent Manila’dan sonra en büyük ikinci şehri Cebu ve çevre illeri Bohol, Albay’da okullar şimdiden tatil edildi. Acil durum ekipleri ve gıda takviyesi yapıldı.

Bölgedeki afet yönetim yetkililerinden Flor Gaviola, "Bu tayfunu mümkün olduğu kadar az hasarla atlatmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu yüzden sel altında kalması muhtemel ve heyelan riski taşıyan bölgelerde yaşayan halkımızın tahliyesini gerçekleştirdik." dedi.

Her yıl yaklaşık 20 tayfunun vurduğu Filipinler’de, geçtiğimiz yılın en güçlü tayfunu Bopha, Mindanao adasında 3 kıyı şehrini yerle bir edip 1100 kişinin ölümüne yol açmış, 1,04 milyon dolar değerinde ekin ve gayrimenkul zararına sebep olmuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri