Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

A. Galip Doğan
S-1) Kurban nedir? Ne Zaman vacib olmuştur? Açıklar mısınız?
C-1) Kurban Allah rızası için muayyen günlerde (üç gün içinde) belli hayvanların boğazlanmasına denir. Arapça Uhdiye denir. İslami litaratürde Kurban: İbadet niyetiyle belli vakitlerde belli hayvanların boğazlanmasına kurban denir. Hicretin 2. lılında vacib olmuştur. a) Hanefi mezhebine göre vacibtir. b)Şafi mezhebine göre sünnettir. Vacib oluşun delilleri: Burada venhar kelimesi boğazlamak anlamına gelir. Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurur: anlamı “kim gücü yettiği halde kurban kesmezse asla mescidimize yaklaşmasın.” Kurbanın hükmü kesilmesi caiz olan hayvanların kesilmesidir. Hanefi mezhebine göre vacib olan bir ibadettir.
S-2) Hocam kurban kesmek kimlere vacib olur açıklar mısınız?
C-2) Kurban kesmek Hanefi mezhebine göre şu kimselere vacibtir.
1- Müslüman olan erkek ve kadına da vacibtir ayrım yoktur.  
2- Hür olanlara vacibtir hürriyeti kısıtlı olanlara vacib olmaz esirlere mahkumlara vacib olmaz
3- Mukim olanlara vacibtir misafirlere vacib olmaz ama kesilmesi daha faziletlidir
4- Dinen zengin olanlara fıtır sadakası vacib olanlara kurban da vacib olur
5- Akıllı ve buluğ çağına gelenlere vacibtir
Bu son beşinci madde ihtilaflıdır imamı azama göre buluğ çağ şartı aranmaz malı varsa velisi onun adına kurban keser deniliyor. İmam Muhammed’e göre ise diğer fazlarda olduğu gibi kurban ibadetinde de buluğ çağı aranır. Buluğ çağı gelmeyenlere kurban vacib olmaz.
S-3) Hocam kurbanın kesim vakti ne zaman başlar ne zaman biter geçen yıl hacdaydık gecenin 04’ünde kurbanımız kesildi dendi biz ne yapacağız açıklar mısınız?
C-3) Kurban kesim vakti bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı bittikten sonra başlar. 3. Gün akşam namazı ile kesim son bulur. Şafi mezhebine göre 4. Gün akşamına kadar kesim yapılır. Hac da bizim kurbanlarımız Saat 04’de kesildi diyorsunuz bu kurban yerine geçmez ancak Et olur. Siz kurban borçlusunuz. Haccın kurbanı olduğu için de kesim yeri mutlaka Mekke harem sınırları içinde kesilecektir.
Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur. “Bir gün Sahabilerden biri şöyle der. Ya Rasulallah ben bayram namazından önce kurbanımı kestim benim kurbanım oldu mu diye sorar” Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur. “Hayır senin kestiğin et olmuştur kurban olmamıştır.” Buyururlar buna göre senin kurbanın olmamıştır.
S-4) Kurbanlıklarda yaş sınırı nedir hangi hayvanlardan kurban olur deve kuşundan kurban olur mu? Olur diyenler var ne dersiniz
C-4) a-koyun keçi 1 yaşını doldurmuş olması lazım ancak koyunların 7. Ayından gün almış olması lazım b-Sığır ve Mandalarda 2 yaşını doldurması şarttır. Yani 23 ay 20 günlük olsa yine de kurban olmaz. c) Develerde ise 5 yaşını doldurmuş olması lazım aksi halde kurban olmaz. Deve kuşundan kurban olmaz, olur diyenler yanlış söylüyorlar. İslam hangi hayvanlardan kurban kesileceğini bildirmiştir.
S-5) Kurbanlık hayvanların hangi kusurundan dolayı kurban olmaz açıklar mısınız?
C-5) a-Bir gözü kör, iki gözü kör olan hayvanlar. b) Çok zayıf sıska olan hayvanlar c)Topal olan yem yemeğe gidemeyen hayvanlar d) Dişleri dökük olan hayvanlar e) Kulağının ve kuyruğunun yarıdan fazlası kesik olanlar.
S-6) Hayvanlarda ortaklık ne olmalıdır biz ailecek 8 kişi kurban kestik bizim kurbanımız oldu mu açıklar mısınız?
C-6) Koyun keçi bir kişi adına kesilir fazla kesilmez sığır manda ve develerde ise 1 ile 7 kişi adına kurban kesilebilir. Siz ailemiz 8 kişi adına kurban kestik diyorsunuz sizin kurbanınız olmamış 8 kişi kurban kesemez. Geriye dönük kurban iadesi lazım gelir. Ya bir fakire vereceksiniz veya kurbanlık alıp keseceksiniz. Sığırı keseceksiniz canlı kaç lira ediyorsa o kadar para verilecektir.
S-7) Hocam; Annem ve Babam bu yıl hacca gittiler. Mekke’de 25 gün kalıyorlar onlar normal kurban keseceklermiş nerde kesecekler açıklar mısınız?
C-7) Kurban şartlarından biriside mukim olmaktır. Onlar 16 günden fazla kaldıklarına göre normal kurban kesmesi vacib olur. Onların kurbanı vacib olur o kurban burada vekalet verdirerek kestirebilir orda da kesebilir buna udhiye denir. Hacc’da ise temettu ve haccı kıran yapanlara kurban vacib olur hacda kesilen kurbana heydi denir.  Ez cümle babanız ve anneniz 2 şer kurban kesecektir. Biri haccın kurbanı  (heydi) 2.si normal vacib olan kurban udhiyedir onu kesecekler.
S-8) hocam yurt dışından angus cinsi sığır geliyor bu sığırlar burulmuş ve yem olarak da domuz yağı karışımlı veriliyormuş bunların kesimi caiz midir açıklar mısınız?
C-8) Burulmuş hayvanların kesilmesi caizdir hatta daha da güzeldir buruk olmasının dinen bir sakıncası yoktur. Domuz kanından yapılan yem yediği kesin ise bu hayvanlar 20 gün temiz yemle beslenir sonra kesilebilir yenmesinde bir sakınca yoktur bundan dolayı bir tereddüt olmasın
S-9) Hocam belediye memuru nikah kıyıyor bundan sonra da bir nikah kıymak şart mıdır?
C-9) Nikahın 2 şartı vardır. A iki erkek şahit B  icab ve kabul şartı. Belediye nikahlarında bir şart var şahitler hazır. 2. Şarta gelince sen bunu kocalığa kabul edilince evet deniyor bundan dolayı nikah sahih olmaz. İslam da nikah sen bunu kocalığa karılığa aldın kabul ettim denince ettim demesi şarttır. İşte eksiklik burada oluyor medeni nikah kıydıktan sonra dini nikah kıyılırsa manisi yoktur hukuken bi sakıncası yoktur.
S-10) Hocam; Kızım resmen boşandı, karşı taraf dinen boşamadı, kızımı isteyen var evlenebilir mi açıklar mısınız?
C-10) Kocası 3 talakla boşamadıkça dinen boş olmaz hakim boşadığı zaman bir talak gider 2 talak kalır siz ne yapıp edip onun nikahını almanız lazım başka biriyle boşamadıkça evlenemez.
Dua ve Selamlar. 03.10.2011

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.