Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

A. Galip Doğan
S. 1) Hocam biz Almanya’da kalıyoruz. Biz onları zaman zaman misafir ediyoruz. Bazı komşularımız yanlış yapıyorsunuz, onlar misafir edilmezler deniyor. Biz şu anda Konya’dayız, açıklamanızı bekliyoruz.
C. 1) Gayet güzel yapıyorsunuz onları misafir edin, izzet ikramda bulunun, İslam’ın hoşgörüsünü gösterin büyük bir iş yapmış olursunuz, Belki de bir gün sizin o hoş görünüz ve misafirperverliğiniz sayesinde İslam’ı kabul edebilirler.
 
S. 2) Hocam gayri Müslim komşularımız bizi misafir ediyor, ikramda bulunuyor. Biz onların ikramlarını kabul edecek miyiz. Açıklar mısınız?
C. 2) Ehli kitabın yemeklerini yiyebilirsiniz. Ancak etli yemeklerden kaçının, onlar kurşun atarak hayvanı kesiyorlar. sebze, balık, yumurta türü yiyecekleri tercih edin. Konu ile ilgili olarak Allah(C.C) Maide suresi 5. ayette şöyle buyurur.
(Kendilerine kitab verilmiş olanların yemekleri sizin için helaldır)
Bu gidiş gelişler onları ısındırır.

S. 3) Hocam biz müzedeyiz bazı gayrimüslim turistler selam veriyor alacak mıyız, nasıl alacağız, biz nasıl vereceğiz açıklar mısınız.
C. 3) Selam Allah’ın ayeti ve bir duadır, Onlara (Esselemü aleyküm demeyin, dillerine göre selam verin. Verirlerse de ve aleyküm deyiniz. Öbürlerini söylemeyiniz. Nitekim peygamber (S.A.V.) şöyle buyurur: Yahudi ve Hıristiyanlara selam vermeyiniz. (Müslim ebu Davut tirmizi)

 S. 4) Hocam yaygın olan bir hastalıktan bahsedeceğim. Rüşvet almak ve vermek nedir açıklar mısınız?
C. 4) İslam dinine göre ehl-i sünnete göre rüşvet almak, haram olduğu gibi vermekte haramdır. “Peygamberimiz (S.A.V) rüşvet alana da verene de lanet olsun buyurdular. Başka bir hadisteyse “Rüşvet alanda verende her ikisi de ateştedir.” (Kaynak Taberani)

S. 5) Hocam gayri meşru kazancı olan birisinden bile bile alış veriş edebilir miyiz? Mesela hırsızlık malının alış verişi gibi.
 C. 5) Hanefi ve şafi mezheplerine göre gayri meşru yoldan para kazanan kimseden alış veriş yapmak haramdır. Ondan alınan bir malı yemek, içmek satmakta caiz değildir. Şayet alınmışsa uygun muhtaç kimselere dağıtmalıdır. Tuvalet gibi yerlere de verilebilir.

S. 6) Hocam gazete ve dergilerde ayet mealleri ayet ve hadisler var. Bunlardan paket yapabilir miyiz veya nasıl kullanabiliriz, açıklar mısınız?
C. 6) Böyle ayet ve hadis yazılı, Allah’ın 99 esması yazılı olan bir şeyi paket yapmak kullanmak doğru değildir. Takriben mekruhtur. Onları bir yere gömmek veya akarsuya atmak daha iyidir.

S. 7) Bazı hocalarımız paranın değerini korumak için enflasyon karşısında enflasyon kadar fark almak caiz midir? Açıklar mısınız?
C. 7) Bil ittifak az da olsa çok da olsa caiz değildir. Buna çok dikkat etmek lazımdır.

S. 8) hocam çok dua ediyorum ama duam kabul olmuyor. Dualarımız neden kabul olmaz açıklar mısınız?
 C. 8) Dualarımızın neden kabul edilmediğini belh sultanı İbrahim Ethem (k.s) 9 madde de şöyle toparlar. Kalplerimiz bundan dolayı ölmüştür der.
 1) Allaha iman ettik dersiniz ona itaat ve kulluk etmezsiniz. Emir ve yasaklarına dikkat etmezsiniz.
 2) Kur’an okursunuz ama içindekiyle amel etmezsiniz.
 3) Şeytanın açık düşman olduğunu bilirsiniz ama onun yoluna tabi olursunuz. Örneğin namazı, orucu, zekatı terk edersiniz.
 4) Rasulullah (s.a.v) inanıp sevdiğimizi söylersiniz fakat onun sünnetini işlemezseniz.
 5) Cenneti sever ve arzularsınız fakat cennete gidecek amel işlemezsiniz. Namaz, oruç, hac, zekat yapmazsınız.
 6) Cehennemden korktuğunuzu söylersiniz fakat ondan kurtulmak için çalışmazsınız.
 7) Ölümün hak olduğunu bilirsiniz, ölenlerden ibret alıp hayatınıza çeki düzen vermezsiniz
8) Başkalarının ayıplarıyla uğraşırken kendi ayıbınızı görmezsiniz.
9) Allah’ın size verdiği rızıklardan yersiniz ama şükür etmezsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.