Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

A. Galip Doğan
S.1) Hocam; Kayınvalidem genç, bana sarılıyor, öpüyor bende çekiniyorum ama bir şeyde diyemiyorum. Bunun sakıncası var mı haram mıdır?Açıklar mısınız.?
C.1) Hanefi mezhebine göre; kayınvalidesinin elini öperken veya kucaklarken şehvetleşme olursa hanımı ona ebediyen haram olur hemen eşini boşaması lazım. (Mecmul En hur) 326 Konevi Fetvalar
Şafi mezhebine göre; Hanımını boşamasa da haram işlemiş olur. Mümkün oldukça bundan kaçınmak lazım.

S.2) Hocam alış-veriş yaparken vadeli alış yapabilir miyiz vadede vade farkı koyabilir miyiz. Açıklar mısınız.?
C.2) Listenizi çıkarır elinize alırsınız, bir malın peşin fiyatı bu, bir aylık taksit bu, 3 aylık bu diye gösterirsiniz. Örneğin; Peşin 5000 TL. 1 aylık 5.200 3 aylık 5.400 TL. gibi bu şekilde satış yapabilirsiniz.
Bir mal üzerinde aynı anda iki pazarlık haramdır.

S.3) Hocam Bir arkadaşım sarhoşken hanımını boşadı sorduk sarhoş olduğu için bir şey lazım gelmez dediler. Ne dersiniz açıklama yapar mısınız?
C.3) Hanefi ve Şafi mezheplerine göre keyfi için sarhoş olan birisi karısını boşamış olsa aynen boşanmış sayılır. Yalnız içtiği ilaçtan şuurunu kaybederse veya zorla içki içirilirse o zaman durum değişir boşanmış olmaz.

S.4) Hocam ölünün arkasından bir devir yapılıyor bazı hocalar böyle bir şey yok, diyorlar bazıları da var diyor açıklar mısınız?
C.4) Ölen bir insanın ihtimal ki bir oruç kefareti olmuş olabilir, bunun için 60 gün ceza bir gün de kaza olmak üzere 61 gün oruç tutması lazımdı. Tutmadığı farz edilerek 61 günlük fitre verilir. Kaza orucu da olabilir, bunlar Nasla sabit olanlardır. Bu kimsenin bir yemin kefareti borcu vardır. On fakiri iki öğün doyurması gerekir. Kul borcu olabilir, işte bütün bu hususların göz önünde bulundurularak, ölenin arkasından devir yapılmak suretiyle fakirlere bu paralar dağıtılır ki Iskat denilen olay budur.

S.5) Hocam benim 3 çocuk babası olan erkek arkadaşım, hanımını üç talakla boşadı sonra bir hocaya gitmişler. Hoca arkadaşa İslam’ın ve İmanın şartını sormuşlar bilememiş, sizin zaten nikahınız yokmuş diyerek, yeniden nikah kıymışlar. Ne dersiniz?
C.5) Nikahın iki şartı vardır. 1-İcab ve kabül şartı; aldım kabul ettim demek. 2-Hanefilerce 2 erkek şahidin bulunması, Şafi de ise kızın velisinin bulunması şartı vardır. İslam ve imanın şartını bilmek veya bilmemek nikahın şartlarından değildir. Yalnız Müslüman bir hanım, Müslüman olmayanlarla evlendirilemez. Nikahı batıl olur. O fetvada hata edilmiş hem de tedavisi zor bir yara açılmıştır.

S.6) Hocam diyalog, İbrahim’i dinler, Hıristiyanlarında Cennete girmesi hakkında ne dersiniz?
C.6) İbrahim’i dinler diye bir din yoktur. Hz. İbrahim’in dini Hanif dini dolayısıyla İslamdı. Bütün Peygamberlere verilen din Tevhid dinidir. Dinler arası diyalog diyorlar, peki o toplantıya Hind dinleri, Japon dinleri temsilcisi neden yok bunu hiç düşündünüz mü? demek ki bu toplantılar siyası bir karardır. Siyonizm’in işidir. Müslüman olmayan Cennete giremez.

S.7) Hocam ev, araç kredisi hakkında kanaatiniz nedir? Bana helal diyenler var açıklar mısınız?
C.7) Zaruret dışında her türlü kredi haramdır. Allah (c.c) şöyle buyurur; “Ey iman edenler Ribayı kat kat yemeyiniz.” Riba haram, alış-veriş helaldir.

S.8) Seferilik konusunda bilgi verir misiniz? Nerede başlar nerede biter seferilikte sünnet namazları da kılacak mıyız?
C.8) Bulunduğu yerden başka bir yere 15 günden fazla 90 km’yi geçen bir yere giden bir Müslüman yolcuya misafir denir. Bu mesafeyi aşan misafirlikten çıkar mukim olur. Namazlarını tam kılar şayet 16 günden az olur 90 km’yi geçerse bu yolcu seferi olur. Farzları kendi kılarsa 2 rekat kılacaktır.

S.9) Hocam iki evli olanlar, ayrı illerde evi olursa seferi olurlar mı açıklar mısınız?
C.9) İki evli olan birisi diyelim ki biri Ereğli’de veya Ankara’da oturuyor Konya’dan ikinci eşinin yanına gidince mukim sayılır. Namazlarını tam kılar vatan-aslısı iki yer olabilir.

S.10) Kaza borcu olan bir adam Sünnet kılamaz namazı da kabul olmaz diyorlar, Ne dersiniz?
C.10) Hanefi mezhebine göre kaza borcu olan birisi namazların sünnetlerini de kılacak, ayrıca kazasını da kılacaktır. Sünneti neden terk edelim, Hanefi Fukahasının görüşünde kaza borcu olan birisi sünnet kılamaz diye bir fetva yoktur. Peygamberimiz (S.A.S) şöyle buyurur; “Sallü raeytümüni kemasalliye”
“Namazı bende gördüğünüz gibi kılınız.” Bu hadisi şerife göre efendimiz (S.A.S) in Sünnetlerini kılacağız
Hanifi fukahası umulurki kılınan sünnetler kazalara mahsup edilir. demişlerdir.
Şafii mezhebine göre Kaza borcu olan bir Müslüman sünnet yerine kaza kılsın derler ancak, müteahhirin ulema şöyle der eğer 24 saatin 16-17 saatini çalışıyorsa istirahata vakidi yoksa o zaman sünnet yerine farzın kazasını kılar denir. Vakti çok olan vakti israf eden birisi sünnetleri de kılsın.
 
Dua ve Selamlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.