S.1) Hocam; Çıkan mahsulün öşrünü veriyoruz. Yalnız depoda kalan buğdayımız, arpamız oluyor. Onların zekâtını verecek miyiz? Nasıl vereceğiz? Açıklar mısınız?
C.1) Biz genelde cevaplarımızı Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre veriyoruz.
Bu konuda Hanefi ve Şafii Mezheplerinin görüşü; mahsulün öşürü bir defa verilir. Samandan yağdan öşür verilmez. Siz o mahsulün öşrünü verdiyseniz depodaki mahsulün zekâtı öşrü olmaz. Zaten onu zamanında vermişsiniz. Bir daha onun zekâtı olmaz.
(Kaynak: Fetevai El Kübra)
S.2) Hocam; Öşür vermek için üzerinden 1 yıl geçmesi şart mıdır? Zekât gibimi verilecek? Biz Aydın’dan arıyoruz. Zeytinin öşürünü veriyoruz. Zeytinyağı çıkartıyoruz. Onun zekâtını nasıl vereceğiz? Açıklar mısınız?
C.2)
Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; önceden zeytinin öşürü tam verilmişse artık yağından sabunundan bir daha öşür verilmez. Buğday ve arpa da aynıdır. Buğday ve arpanın samanından öşür olmaz. Bir mahsulden 10’da 1, 20’de 1 öşür alınır. Öşür alındıktan sonra tekrar öşür alınmaz. İki mezhebin görüşü de bu şekildedir.
Mahsul çıkar çıkmaz öşür verilir. 1 yıl beklenmez. Bir yıl geçtikten sonra verilecek olan zekât nakit parada, diğer zekâta tabi olan mallarda bir yıl beklenmelidir.
S.3) Hocam; Allah balığa bıçağı haram kılmıştır diyorlar. Bir balıkçıya gittik, havuzdan balığı çıkardı, boğazından balığı kesti, balık ölünce pişirip bize yedirdi. Biz yedik ancak içimize sinmedi. Bu yediğimiz haram oldu mu? Açıklama yapar mısınız?
C.3) Balığın yenmesi için bekleyip ölmesi kâfidir. Ancak balığa bıçak vurmak haramdır diye bir şey yoktur. Ancak balığın akıcı kanı olmadığı için kesilmez. Kesilmesi hayvana işkence ve eziyet olur. Ondan dolayı kendi haline ölmesi beklenir.
S.4) Hocam; İstanbul’dan arıyorum. Şu adamın yaratıcı buluşları var. Şunu yarattı, yaratıcı güce sahip gibi sözler sarf ediyorlar. Böyle söylemek günah olmaz mı? İslam buna ne der? Açıklar mısınız?
C.4) Yaratmak; Allah (C.C)’a mahsustur. Neyi nasıl yaratıyorsun? Bir sinek yaratsınlar da görelim. Şu an covid-19 virüsü var. Madem öyle bir virüste bunlar yaratsınlar da görelim. Yaratma sıfatı Allah’a mahsus olan bir sıfattır. Kul yaratıcı olamaz. Kul ancak icat eder. Var olanı ortaya çıkarır. Bu sözü kullanmak caiz değildir.
S.5) Hocam; Pkk, deaş, ışid gibi devlet ve millet düşmanları ölürse, bunların cenazesi yıkanır mı? Cenaze namazları kılınır mı? Açıklar mısınız?
C.5) Devlete isyan eden, sivil halkı bombayla silahla öldüren kimselerin cenazesi yıkanmaz. Günümüzde Rusya, ABD ve bunun gibi ülkeler İslam’ı yıkmak için adam kiralıyorlar, dıştaki insan bunu bilmiyor. Bilmemek mazeret değildir. Çünkü Kur’an-ı Kerim ve Hadis-i Şerif açıkken bunları bırakıp batıla saplanmak, o batılların peşinde giderken ölen kimsenin cenazesi yıkanmaz, namazı da kılınmaz.
S.6) Hocam; Suriye’de, Irak’ta, Libya’da öldürülen askerlerimiz şehit sayılır mı? Bunların kanlı elbiseleri çıkarılmaz mı? Kefenlenmez mi? Açıklar mısınız?
C.6) Allah için vatan müdafaası yaparken ölenler şehittirler. Onlar o kanlı elbise ile gömülür, ondan yıkanmaz, öylece namazları kılınır. 70 tane yakınına şefaat eder. Kul borcu varsa ödenir.
S.7) Hocam; Babam kalp ve bronşit hastası, günde 2 paket sigara içiyor. Baba içme, sigaraya haram diyorlar diyoruz, bizi dinlemiyor. Sigara neden haram olsun, haram olsa hocalar içmez. Bizim caminin hocası da içiyor diyor. Bir açıklama yapabilir misiniz?
C.7) Sigara Peygamber Efendimiz (S.A.V) zamanında yoktu. ABD’den bizlere yayıldı. Ayet-i Kerim’de ve Hadis-i Şerif’te kesin delil olmadığı için Tahrimen Mekruhtur demişlerdir. O zaman zararı bilinmiyordu. Bu gün ise dünya tıp otoriteleri sigaranın insan vücuduna 4.000 zararlı madde bıraktığını ispat ediyor. Anzelik zehiri, fare zehiri, nikotin vs. gibi zehirler insanı tedrici olarak öldürüyor. Türkiye’de bir yılda sigaradan ölenlerin sayısı 80.000 kişidir.
Hanefi Âlimlerinden; Abdülgani El Nablusi sigaranın Tahrimen Mekruh olduğunu söylemiş. Yalnız sigara vücuda zarar veriyorsa, bu zararlı maddeler insan hayatını tehlikeye atıyorsa, insanın canına, malına zararlı ise, insanın ibadetine mani oluyorsa o takdirde haramdır diyor. Zarureti hamse; akla, cana, mala, bedene, nesle, zararlı olduğu için haramdır diyor. Delil olarak ta Bakara Suresinin 195. Ayet-i Kerimesinde buyrulan : “Kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayınız” ile Araf Suresinin 31. Ayet-i Kerimesindeki “Yiyiniz içiniz fakat israf etmeyiniz” emirleri mucibince; israf haramdır, öyle ise sigarada da içerdiği zehirlerle birlikte israfta vardır. Hiçbir faydası yoktur. Buna rağmen tedrici intihar vardır. Öyleyse sigara haramdır. (Kaynak: İbni Abidin)
Günümüzde âlim ve fetva meclisleri, kişinin hayatını tehlikeye attığı, ölüme sebebiyet verdiği, temel ilkeleri göz önüne alarak sigaranın haram olduğunu söylemişlerdir.
Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali ERBAŞ Erzincan’da Din Görevlileri ile yaptığı toplantısında; “sigaranın haram olduğunu artık milletimize anlatmalıyız” demiştir.
Son alınan tıbbi raporlara göre ülkemizde bir yılda 115.000 kişi hayatını kaybediyor demiştir. 09 Şubat 2021 günü Diyanet İşleri Başkanlığımızın açıklaması gündeme bomba gibi düştü. Sigara haramdır. Hele babanıza kesin haram olduğunu söyleyiniz.
S.8) Hocam; Cenaze Namazı kılmak nedir? Kimler kılar? Kadınlar Cenaze Namazı kılar mı? Şartlarından bahseder misiniz?
C.8) Biz genelde Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre açıklama yapıyoruz.
Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; Cenaze Namazı Farzı Kifaye olan bir namazdır. Ölen bir Müslümanın yaşayanlar üzerindeki bir hakkıdır. Cenaze Namazı erkekler üzerine Farzı Kifaye olan bir namazdır. Kadınlar da geri saflarda Cenaze Namazını isterlerse kılarlar.
Cenaze Namazının Rükunları:
Hanefi Mezhebine göre 2’dir.
a- Kıyam: Cenaze Namazını ayakta kılmak. Ayakta kılınan bir namazdır. Rükû ve
Secdesi yoktur.
b- Cenaze Namazında 4 tekbir almak.
Şafii Mezhebine göre;
a- Niyet Etmek şarttır.
b- Kıyam
c- 4 tekbir almak
d- Birinci tekbirden sonra Fatiha Suresini okumak
e- İkinci tekbirden sonra Salli ve Barik Dualarını okumak
f- Üçüncü tekbirden sonra cenazeye dua etmek
g- Dördüncü tekbirden sonra selam vermek. Sağa ve sola selam verilir.
Not: Şafii Mezhebinde tekbir alırken elleri omuz hizasına kadar kaldırıp sonra elleri göğüs altına bağlamak.
Not: Cenaze Namazının 4. Tekbirinde imam sağa selam verir, sola selam verdikten sonra eller salınır. Görenler eller bağlı olduğu zaman namaz kılıyor desinler.
S.9) Hocam; Ben Konya dışından arıyorum. Yeni ilk doğumumu yaptım. İkiz (bir kız bir erkek) çocuğum oldu. Onlara ne isim tavsiye edersiniz? Ben bu halde iken bana ne yasaktır? Açıklamanızı istirham ediyorum
C.9) Bir çocuğun anne baba üzerinde 3 hakkı vardır.
1- Doğduğu zaman ona güzel bir isim koymak. İsim kimlik aidiyet demektir. İslami bir kimlik kazandıracaksınız. Sağ kulağına Ezan sol kulağına Kamet getireceksiniz. 3 defa verdiğiniz ismi tekrar edeceksiniz. İslami bir isim koymazsanız yarın mahşer günü o evlat anne babasından şikâyetçi olur.
2- Onu yetiştiği çağa göre imanlı, inançlı bilgili bir evlat olarak yetiştireceksiniz.
3- Çağı, yaşı gelince İslami usullere göre onu evlendireceksiniz.
Lohusa olan bir kadına şunları yapması yasaktır:
Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre;
1- Namaz kılamazsınız. Geçmiş namazlarınızı da kaza etmezsiniz.
2- Oruç tutamazsınız. İlerde tutulmayan oruçları kaza edersiniz. Yani tutulmayan oruçları tutarsınız.
3- Cami ve mescitlere giremezsiniz.
4- Hac ve Umreye giderseniz Kâbe’ye giremez Tavaf ve Say yapamazsınız.
5- Kur’an-ı Kerim’den bir ayet bile olsa okuyamazsınız. Kur’an-ı Kerim’i elinize
alamazsınız.
6- Cinsel temasta bulunamazsınız haramdır.
Fi emanillah maas Selame
Dua ve Selamlar. 16.03.2021
Ali Galip DOĞAN/İrşad Vakfı Başkanı
İletişim-Tel:0332-3524213 veya 0505-7721593-94
Posta:aligalip-dogan@hotmail.com
Facebook: Ali Galip Doğan