S.1) Hocam; Ben ağır bir ameliyat geçirdim. Hasta olduğum için ayakta namaz kılamıyorum. Namazı nasıl kılacağım? Açıklamanızı bekliyoruz.
C.1) Biz genelde sorulara Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre cevap veriyoruz.
Hanefi Mezhebine göre; hasta olanlar gücüne göre namaz kılacaktır. Ayakta durmaya gücü yetmeyenler oturduğu yerden namazlarını kılacaktır. Hastalığı artacaksa, hayatî tehlike varsa oturduğu yerde namazlarını kılarlar. Oturmaya gücü yetmeyenler, kıbleye karşı döner yattığı yerden ima ile namazlarını kılarlar. İma ile namaz kılarken rükûda başını eğer, secdede başını eğer bu şekilde 2 secde yaparak namazını tamamlar.
Şafii Mezhebine göre; ayakta durmaya gücü yetmeyenler, oturdukları yerden namazlarını kılarlar. Oturamazsa, aklı başında ise ima ile namazlarını kılarlar. Kalben namazın erkânını düşünerek namazlarını kılacaklardır. Hiçbir surette namaz terk edilemez kazaya bırakılamaz.
S.2) Hocam; İnce çorapla, şeffaf elbise ile namaz kılınır mı? Sorum hem erkek hem de kadın için geçerlidir. Açıklar mısınız?
C.2) Sorunuza Şafii ve Hanefi Mezheplerine göre cevap vereceğiz.
Hanefi ve Şafii Mezheplerinde; vücudun rengini belli eden, vücut hatlarını gösteren elbise ile namaz kılmak caiz değildir, namaz olmaz. Günümüzde erkekler için dokunan çok kumaş ince, bilhassa yaz günlerinde genelde secdede vücut hatları ve organları belli oluyor. Bu elbise yok hükmündedir, çıplak sayılır. Öyle elbise giymek haramdır. Bir de dar pantolon giyiliyor, bunlara dikkat etmek lazımdır.
NOT: Erkekler bilhassa yaz günlerinde dar ve kısa tişört giyiyorlar. Bu tür elbise ile namaz kılarken çok dikkat edilmelidir. Evde namaz kılarken rükû ve secdede setri avrete riayet edilmezse namazınız olmaz tekrar kılınması gereklidir. Camide namaz kılarken yine rükû ve secdede diz kapağınız ile göbek aranızdan cüz’i bir yeriniz avret mahalli sayıldığından sizin namazınız olmaz. Namaz esnasında sizi bu halde bir başka Müslüman göz ucuyla bile görse o kimsenin de namazı ifsat olur.
Vücudun iç hatlarını belli eden elbise ile dışarda gezmek haramdır. Bayanların başörtüsü ince ise saçları belli ise camide veya evde de olsa namazları olmaz. İmamı Şafii’ye göre; kadının ince çorapla ve çorapsız namaz kılması caiz değildir. Hanefilerde; tartışmalı da olsa en iyisi kadının çorapla namaz kılmasıdır.
S.3) Hocam; Ulusal bir kanalda Kaza Namazı olan bir Müslüman Sünnet Namazları kılamaz, kılarsa namazı kabul olmaz diyorlar. Siz ne dersiniz? Sünnet Namazları terk mi edelim? Açıklar mısınız?
C.3) 2 türlü vahiy vardır.
A) Vahyi Metluv: Cebrail (A.S) Allah (C.C)’ın emirlerini getirmesi. Tilavet edilen veya okunan vahiy çeşididir. Kur’an-ı Kerim vahyi Metluvdur.
B) Vahyi Gayri Metluv: Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in emirleri, yasakları, fiilî sünnetleri ve takriri sünnetleridir. Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in sünnetleri olmasaydı namazları nasıl kılar, haccı nasıl yapar, abdesti nasıl alır, zekâtı nasıl verirdik? Bunlar hep sünnete bağlıdır.
Hanefi Mezhebine göre; 5 vakit Namazın sünnetleri, Teravih Namazı, Teheccüd Namazı, İşrak ve Evvabin Namazları, Tahiyyet-ül Mescid Namazı gibi sünnet olan namazlar vardır. Kaza Namazı borcu olan kimseler sünnet namazları da kılacaklardır. 5 vakit sünnet namazın yerine Kaza Namazı kılmayacaktır. Sünnet namazları kıldıktan sonra ayrıca Kaza Namazı kılacaktır. (Kaynak: İbni Abidin 1/493)
Hanefi Alimlerine göre; Kaza Namazı borcu olanlar mendup, Nafile Namaz kılabilir.
Şafii Mezhebine göre; Kaza Namazı olan bir Müslüman sünnet namazlarını kılamaz. Sünnet namazı yerine Kaza Namazı kılacaktır. Böyle değil de akşama kadar malayani işler yapıyor, vaktini boşa harcıyorsa Sünnet Namazları da kılarlar. (Kaynak: Şafii İlmihali)
Yalnız günümüz Şafii Âlimleri bir Müslüman 16 – 17 saat çalışıyorsa Sünnet Namazı yerine Kaza Namazı kılarlar.
S.4) Hocam; 5 vakit namazımı kılmaya çalışan bir bayanım. Evde namaz kılarken yalnız olduğum için çorapsız namaz kılıyorum. Senin namazın olmaz dediler. Hocam bizim çok önemli açıklar mısınız?
C.4) Sizin hangi mezhepte olduğunuzu bilmiyorum. Bu sorunuzun cevabını da Hanefi ve Şafii mezheplerine göre vereceğim.
Hanefi Mezhebine göre; Müslüman bir kadının elleri ve yüzü müstesna bütün vücudu Setri Avrettir. Ayaklarda ihtilaf vardır. En güzeli namaz kılarken çorap giymektir.
Şafii Mezhebine göre; Kadınların ayakları da Setri Avrettir. Öyle ise çorapsız kılınan namaz caiz değildir. Namaz kılan bir Bayan Şafii Mezhebine göre mutlaka çorap giyecektir.
S.5) Hocam; Biz bir iş yerinde çalışıyoruz. Mescidimiz var, öğle ve ikindi vakitlerini kılıyoruz. Birkaç bayan arkadaşın tırnaklarında oje, dudaklarında ruj var, namaza o şekilde geliyorlar. Sizin guslünüz, abdestiniz olmaz, şu makyajları silin veya kullanmayın bunlar altına su geçirmez diyoruz. Ancak bizi dinlemiyorlar, siz bu bayanlara izah eder uyarır mısınız?
C.5) Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; ruj ve oje altına su geçirmiyorsa abdesti ve guslü olmaz. Onlar cünüp geziyor demektir. Abdesti olmayanın namazı da olmaz. Ancak ruj ve oje tabaka oluşturmuyor altına su geçiriyorsa abdesti ve guslü olur. Bu çok önemli o tür makyaj malzemelerinin içine domuz yağı katıldığını söylüyorlar.
İnancımızın gereği Allah’ın verdiği ile yetinmek gerekir. Avrupa’nın modasına uymamamız gerekir.
Fi emanillah maas Selame
Dua ve Selamlar. 08.02.2021
Ali Galip DOĞAN/İrşad Vakfı Başkanı
İletişim-Tel:0332-3524213 veya 0505-7721593-94
Posta:aligalip-dogan@hotmail.com
Facebook: Ali Galip Doğan