S.1) Hocam; Köylerden canlı tavuk alıyoruz. Tavuklar dışarıda yayılıyor. Bizde bunu kesip yiyoruz. Bu tavuk yenmez diye bizi ikaz ettiler. Hocam neden yenmez? Yenmesi için ne yapmalıyız?
C.1) Serbest gezinen tavuklar pislik yer, bu pislik yiyen tavuğu alırsanız 3 gün onu karantinaya alırsınız. 3 gün temiz yem yedirirsiniz, ondan sonra kesersiniz. Hemen kesilip yenmesi caiz değildir. Buna dikkat edin. Pislik yiyen koyunsa 10 gün tecrit edilir, 20 gün temiz gıda verilir ondan sonra kesilip yenir. Sığır ve manda olursa 20 gün tecrit edilir, 20 gün temiz gıda verilir ondan sonra kesilip yenir.
S.2) Hocam; Benim 20 yaşındaki yeğenim bir erkekle kaçtı. Bunlar nikâh kıydırmışlar, bu nikâh caiz midir? Açıklama yapar mısınız?
C.2)
Hanefi Mezhebine göre; reşit olan bir kız bir erkekle nikâhlanabilir.
Nikâhın 2 şartı vardır:
1- İcab ve Kabul şartı: Erkek ve kıza “Falancanın oğlu falancayı” veya “Falancanın kızı falancayı kocalığa – eşliğe aldın kabul ettin mi?” diye sorulur. O’da “kabul ettim” demesi şarttır. Böyle kıyılan nikâh tamamdır. Ancak edeceğim, ediyorum gibi lafızlar söylenirse nikâh sahih olmaz.
2. Şart: 2 erkek şahidin bulunması lazımdır. Bu şartlar olmuşsa nikâhları tamamdır. Karı koca olurlar. Kız ergen değilse nikâh sahih olmaz.
Fakat Şafii, Maliki ve Hambeli Mezheplerinde nikâhın sahih olması için kızın velisi veya vasinin olması şarttır. Kız Şafii Mezhebine tabi ise kızın nikâhı yoktur.
S.3) Hocam; Biz Karaman’ın köylerindeniz. İzmir’den buraya şarap fabrikasına üzüm almaya geliyorlar ve bizde üzümlerimizi şarap fabrikasına satıyoruz. Bu helal olur mu? Açıklar mısınız?
C.3) Biz genelde sorulara cevabı Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre veriyoruz.
İmamı Azam’a göre; Şarap fabrikası Müslümanlarınsa ve Müslüman diyarında ise oraya üzüm satmak caiz değildir. Ancak fabrika Müslüman olmayan diyarda Müslüman olmayanların ise oraya üzüm satmanın caiz olduğunu söyler.
Şafii, Maliki, Hambeli, İmamı Ebu Yusuf ve İmamı Muhammed’e göre; Alıcı şarap yapmak maksadı ile malı alıyorsa ister Müslüman ister gayri Müslim olsun şarap için üzüm satmak caiz olmaz haramdır. Derler.
Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Allah (C.C) 10 kişiye lanet eder. 1- İçki için bağ ekene, 2- Orada çalışanlara, 3- İçkinin nakliyesini yapanlara, 4- İçkiyi satanlara, 5- İçkiyi alanlara, 6- İçkiye aracı olanlara, 7- İçki imal edenlere, 8- İmalinde hizmet edenlere, 9- İçki satmak için aracı olanlara, 10- İçki içenlere Allah (C.C) lanet eder.”
Siz üzümün pekmezini yapın, üzümü kurutun, kuru üzüm yapın. Kesinlikle şarap fabrikasına üzüm satmayın.
S.4) Hocam; Alış-verişte, veresiyede vade farkı almak caiz midir? Açıklar mısınız?
C.4) Alış-verişte önce şu malın peşin fiyatı şu kadar (100.-TL), veresiye olursa fiyatı şu kadar (150.-TL) diyebilirsiniz. Alıcı muhayyerdir. Hangisi hesabına gelirse o şekilde alır, hesabına gelmezse almaz. Önce 1.000.-TL’ye pazarlık eder, borcunu geç öderse satıcı aradan bir yıl geçti ben senden 100.-TL fazla alacağım derse faiz olur, alamaz. Vade farkı caiz değildir. (Kaynak: İbni Abidin – Muğnî Muhtar)
S.5) Hocam; Ulusal bir kanalda paranın değerini korumak için vade farkı alabilirsiniz diyor. Siz ne dersiniz?
C.5) İttifakla az bile olsa vade farkı almak ve vermek caiz değildir. Yani birinde 1.000._TL alacağın olsa buna 100.-TL ilave edemezsin. Yani vade farkı da faiz gibidir, faizdir.
Fi emanillah maas Selame
Dua ve Selamlar. 15.09.2020
Ali Galip DOĞAN/İrşad Dayanışma Vakfı Başkanı
İletişim-Tel: 0 (332) 3524213 veya 0 (505) 772 15 93-94
Posta:aligalip-dogan@hotmail.com
Facebook: Ali Galip Doğan