Fıkıhi sorular ve cevaplar

A. Galip Doğan

S.1) Hocam BİR EVDE CEMAATLE YATSI NAMAZI KILDIK, İmam vitir namazını da cemaatle kıldırdı, vitir namazının cemaatle kılınması doğru mudur? Açıklar mısınız?

 

C.1) Biz bu sorunun cevabını Hanefi ve Şafi mezheplerine göre vereceğiz.

Hanefi mezhebine göre vitir namazı Ramazanda teravih namazıyla cemaatle kılınır, böyle kılmak sünnettir. Vitir namazı vacip olan bir namazdır. Teravih namazı dışında diğer günlerde vitir namazını cemaatle kılmak mekruhtur, günahtır. O hocanın yaptığı doğru değildir.

Şafi mezhebine göre; Ramazanda teravihten sonra cemaatle kılmak sünnettir. Son rekâtta ayakta kunut duası yapmakta sünnettir. Bunun dışında vitir namazı cemaatle kılınmaz, vitir namazı sünnettir. İki rekatta bir selam verilir, tek rekat bir daha kılınır. O hocanın yaptığı Şafiye göre de caiz değildir.

S.2) Hocam biz Belçika’dayız camilerde Cuma namazı kılıyoruz, yeni bir grup türedi Avrupa gayri Müslim olduğu için Cuma namazı kılınmaz. Diyorlar o gurup Cuma namazı kılmıyor ne dersiniz?

C.2) Hicretten önce Medine’de Esad bin Zurare Cuma namazı kıldırdığı rivayetleri vardır. Kaldı ki Peygamberimiz (sav) Hicrette Kuba Köyü’nden ayrıldıktan 600 metre sonra ilk Cuma namazı orda farz oldu, Cuma’yı kıldırdı, İslam devleti yoktu, henüz Medine’ye girilmemişti. Hiç bir ayet, hadis, İcma, mezhep içtihadın Cumanın kılınmasına dair bir fetva yoktur. Cuma namazında Müslümanlar bir araya gelir cami bulurlar Avrupa’da Cuma namazı kılarlar. Kılınmaz diye hiçbir hüküm söz konusu değildir.

S.3) Hocam ben bir köye yeni imam tayin edildim. Camide Cuma namazında cemaat az veya en çok kaç kişi olması lazım ki Cuma namazını kılalım. Açıklar mısınız?

C.3) Hanefi mezhebine göre Cuma namazı kılınabilmesi için üç kişinin olması şarttır.

Şafi mezhebine göre ise; Cuma namazının kılınması için kırk kişinin olması şart. Siz Cuma günü birine rica edin gerekirse para da verin camiye getirin, imam dışında üç kişi oldu mu her şey tamam.

S.4) Hocam aramızda tartıştık,  üst üste 3 Cuma kılmayanın nikahı düşer, nikahı yok olur diyorlar, biz de namazın talakla alakası yoktur, diyoruz ne dersiniz?

C.4) Fıkhî kaidelere göre bir nikahın düşmesi için ya üç defa şart eder, ya mürtet olursa nikah öyle düşer. Üç Cumayı üst üste geçiren kalbine nifak mühürü vurulur. Ama nikâha bir zararı gelmez. Peygamberimiz (sav) şöyle buyurur “Kim özürsüz üç cumayı terk ederse Allah (cc) onun kalbini mühürler” (Ebu Davut-Tirmizi ve Nesai) üç cumayı kılmayan kâfirde mürtedde olmaz ancak günah işlemiş olur. Günahına tövbe etmesi daha güzel olur.

S.5) Hocam bu yıl hacdaydık, Cuma günü cumaya yarım saat kala ezan okuyorlar, cumanın ilk sünnetini kılıyorlar, biz kılabilir miyiz? Ne yapmamız lazım açıklar mısınız?

C-5) Hanefi fukahasına göre Mekke ve Medine’de öğleye yarım saat kala hiçbir namaz kılınmaz. Tahrimen mekruhtur. Harama yakındır. Biz o saatte kılamayız oturup bekleyecektiniz. İkinci ezan okunurken kılabilirsiniz veya cumanın farzından sonra kılabilirsiniz. Cumanın ilk sünneti Müekket olan bir sünnettir. Maliki ve Hanbeli mezheplerinin hükümlerini bilmiyorum.

S-6) Hocam bu yıl hacca gittik, Tavaf yaparken ezan okundu kadınlarla yan yana namaz kıldık, önümüzde de vardı, çıkamadık, kıldığımız namazlar oldu mu kaza mı edelim? Cevabınızı bekliyoruz.

C-6) Zaruret hallerinde şafi mezhebini taklit ederek kılabilirsiniz. Hanefi mezhebine göre yan yana kadınlarla namaz kılınması caiz değildir. Ancak burada zaruret vardır, Şafiyi taklit edebilirsiniz.

S.7) Hocam babamız hastaydı, hacca gidemedi malı da var ölmeden önce binim adıma hac yaptırın, birine benim yerime gönderin ben harç borçlusu olmayayım diye vasiyet etti. Babamızın adına hac yapacak mıyız? Hiç hacca gitmeyen vekil olarak hacca gidebilir mi? Açıklar mısınız?

C.7) BİZ BURADA İKİ MEZHEBE GÖRE AÇIKLAMA YAPACAĞIZ.

Hanifi mezhebine göre; Hacca gidemeyen hasta olan, aciz olan, makat olan birisi zenginse benim adıma birisini hacca gönderin, diye vasiyet etmişse onun varisleri ortadan para ayırıp birisini bedel olarak hacca gönderecekler. Hiç hac yapmamış birisinin hacca gitmesi tahrimen mekruhtur, harama yakındır.

Şafiye göre; haccını yerine getirmemiş bir zengin son demlerinde benim yerime birini hacca gönderin demişse varisleri birini bulup babaları adına hac yaptırması zorunludur Varisler ortadan hac masrafını ayırıp güvendikleri birine hac yaptırırlar. Hiç hac yapmamış bir Müslümanın başkası adına hac yapması caiz değildir.

S.8) Hocam biz bu yıl hacdaydık, gece bayram namazından sabah olmadan ihramdan çıktık. Tavafı yaptık Sayide ihramsız olarak yaptık siz yanlış yapmışsınız ceza olarak bir koyun kurban edeceksiniz dediler. Sizden cevap bekliyorum.

C.8) Hanefi ve Şafi mezheplerine göre sayın iki şartı var. a) Saydan önce güzel temiz bir Tavafın yapılmış olması. b) Sayi ihramlı olarak yapmaktır. Hac için bayramdan önce ihram giyerek ve de niyet ederek, nafile tavaf olur. Sonra da ihramlı say edersiniz ama hacda farz tavafı ihramsız yaparsın, sayide ihramsız yaparsın o takdirde ihramsız say yapılabilinir. Hacda sayı bayram öncesi yapabilirsin yalnız nafile bir tavafla saye geçilmesi lazım.

S.9) Hocam veda tavafını yaptık, bitirdik otele geldik sonra aklıma geldi abdestsiz tavaf yapmışım bir daha da dönemedim. Burada sen suç işlemişsin, cezalanmışsın diyorlar. Ne yapmam lazım açıklar mısınız?

C.9) Hanefi mezhebine göre; abdestsiz tavaf yapmak günahtır, büyük hatadır. Aynı gün abdest alıp tekrar tavaf yapsaydınız bir şey lazım gelmezdi, ancak ceza olarak kınalı bir koç kurban edeceksiniz.

Şafi mezhebine göre ise; Taharet tavafın şartlarındandır. Teharetsiz tavaf yapılmaz. Yapılırsa ceza olarak bir koyun kurban edilmesi lazımdır. Kurbanın kesilme yeri, Mekke’deki harem bölgesidir.

S.10) Hocam hacıların ziyaretine gidiyoruz, zemzem ikram ediyorlar ayakta mı? Oturarak mı içeceğiz açıklar mısınız?

C.10) Zemzem ile abdest suyunu oturarak veya ayakta içmek sünnettir serbestsiniz.

Dua ve Selamlar    26.09.2018

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 0505-7721593-94

Posta:aligalipdogan@hotmail.com/Ali Galip DOĞAN

Facebook: Ali Galip Doğan/İrşad Vakfı Başkanı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.