S.1- Hocam! Üniversitede okuyoruz, inançlı arkadaşlarımız var. Yurtdışından bir hoca geliyor, sakallı, sarıklı, okul sürecinde belli bir süre için nikâh kıyıyorlar. Bu zamana bağlı şartlı nikâh kıymak caiz midir? Buna muta nikâhı diyorlarmış. Çok önemli bulduğumuz için soruyoruz.
C.1- Muta Nikâhı; şarta bağlı zamana bağlı nikâh demektir.
Ehli Sünnete göre; muta nikâhı kesinlikle caiz değildir.
Cumhur Ulemaya göre; Bu nikâh, nikâh sayılmaz. Hanefilerin muteber kitaplarında Fetevai Hindiyye, Hidaye adlı kitaplarda muvakkat nikâh caiz değildir. Ayrıldıklarında doğan çocuk nasıl ispat edilecek. Tekrar edeyim; Cumhur Eimmeye göre bu nikâh; nikâh sayılmaz. Zina hükmündedir. Ancak bu nikâhı İran’da Caferi Mezhebinde olanlar kabul ediyorlar. 6 saatliğine nikâh kıyıldığını biliyoruz. Bu öğrenciler Şii Mezhebine kaydırılıyor. Lütfen siz bunları 155 hattına şikâyet edin.
S.2- Hocam! Ben inşaat bekçisiyim. Sabah namaz kılacağımda ihtilam oldum. Hava çok soğuktu, gusül etsem hasta olacağım. Dışarısı buzdu, ben teyemmüm yapıp sabah namazını kıldım. Senin yaptığın doğru değildir dediler. Siz ne dersiniz?
C.2- Teyemmüm; gusletmek demektir. Peki! Ne zaman teyemmüm yapılır.
a) 3 km mesafede su bulunmazsa,
b) Su var amma kullanılma imkânı yoksa
c) Su soğuk, gusül ve abdest alındığında hasta olunacaksa,
d) Namaz vakti girmişse,
e) Su var amma bir din düşmanında, çok fahiş fiyata satmak istiyorsa, o takdirde teyemmüm yapılır.
Senin yaptığın doğru, teyemmüm yapmışsın. Tabii ki hasta olma riski varsa su ısıtacak bir imkânda yoksa o zaman teyemmüm yapılır. Allah (C.C) Maide Suresi 6. Ayetinde şöyle buyurur:
“Su bulamazsanız temiz toprağa teyemmüm edin.”
S.3- Hocam! Teyemmüm yapılmaya ne zaman izin verilmiştir? Peygamber Efendimiz (S.A.V) hiç teyemmüm yapmış mıdır? Açıklar mısınız?
C.3- Teyemmüm hicretin 5. Senesi Şaban Ayı’nın ilk günlerinde Peygamber Efendimiz (S.A.V) 1.000 kişilik bir ordu ile Huza Kabilesinin bir kolu olan Beni Mustalik gazvesine gitti. Gece susuz kaldılar, civarlarda suda yoktu. Sabah Namazı vakti de oldu. Vakit daralacaktı. O zaman Allah (C.C) Nisa Suresinin 43. Ayeti Kerime’sini gönderdi. “Yolculuk halinde olurda su bulamazsanız temiz toprak ile teyemmüm ediniz.” Bu ayet gelince Peygamberimiz (S.A.V) ve ordusu temiz toprakla teyemmüm edip Sabah Namazlarını kıldılar. Böylece hicretin 5. Senesinde Beni Mustalik Gazvesinde susuz kaldıklarında Allah (C.C) teyemmüm etmeye Ayeti ile izin vermiştir.
S.4- Hocam! Teyemmüm nedir ve neler bozar? Açıklar mısınız?
C.4- Abdesti bozan her şey teyemmümü de bozar. Bu genel kaidedir. Dışardan içeri giren her şey orucu bozar, İçeriden dışarı çıkan her şey de abdesti bozar. Teyemmümle abdest arasında şu fark vardır;
Teyemmümle abdest alan birisi namaz kılarken su gelse teyemmüm bozulur. Eski kitaplarda şöyle yazar; Adam eşekle dağa gitmiş, eşeğin üzerinde su var, eşek anırırsa su sesi geldi demektir. O zaman teyemmüm bozulur. Bir de bir teyemmümle ancak bir vakit namaz kılabilirsin. Her namaz vaktinde teyemmümün yapılması lazım, Amma nafile namaz kılabilirsin.
S.5- Hocam! Ben yaşlı hastayım, lavaboya gidip abdest alamıyorum. Teyemmüm yapabilir miyim? Açıklar mısınız?
C.5- Abdest almaya yardımcı olan yok mu? Leğen koysunlar, yanına ibrik koysunlar abdest almaya çalış, bunlar yok yardım alacağın kimse de yoksa çaresiz sen o takdirde bir tuğla bulundur, o tuğla üzerinde teyemmüm yaparsın. Doktor sen su ile temas etme su senin için tehlikeli diyorsa o zamanda teyemmüm yapabilirsin.
S.6- Hocam! Belediyede kıyılan nikâh dinen nikâh sayılır mı? Ayrıca nikâh kıydıracak mıyız? Açıklar mısınız?
C.6-
Hanefi Mezhebine göre; nikâhta 2 şart vardır.
- Nikâh esnasında 2 erkek şahit olması
- İcap ve kabul şartıdır. Yani damat ve gelin aldım kabul ettin mi? Deyince kabul ettim denmesi şarttır. Evet diyerek veya ediyorum, edeceğim gibi sığa ile kıyılan nikâh dinen nikâh sayılmaz. Nikâh memurları bu sığaya dikkat etmiyor. Evet, ile nikah kıyılıyor. Bu açıdan belediye nikâhları nikâh sayılmaz. Resmi nikâhtan sonra dua ederek Dinî bir nikâh kıydırınız. Ama yeni çıkan yasa ile Müftülerde nikâh kıyabilecek, Müftüler hem resmi hem de dinî nikâh kıymış olur. Konya İl Müftümüz Ali AKPINAR Hocamız ihlaslı bir kardeşimizdir. Nikâh kıydığını duyuyoruz. Çok isabetli bir karar, çok memnun oluyoruz.
S.7- Hocam! Biz Konya dışından soruyoruz. Okulda bir hocamız mahkeme boşadığı zaman dinen de boşanmış sayılır diyor. Bu boşanma dinen de boşanmış sayılır mı? Açıklar mısınız?
C.7- Mahkeme boşadığı zaman 3 talaktan 1 talak gider, 2 talakla tekrar birleşebilirler. Dinen erkek 3 defa 3 talakla boşamazsa boşanmış sayılmaz.
Osmanlılarda anayasa Kur’an’dı, hüküm İslam’a göre verilirdi. Boşanmalarda bir kızın yakınından, bir erkeğin yakınından hakem tayin eder, bunlar arabuluculuk yapar, bunların araştırmalarında erkekle kızın bir arada yaşaması mümkün olmazsa oğlana boşama teklifinde bulunur, oğlanda kabul eder boşardı. Bu bilirkişiler boşama yetkisini kadıya bırakır, kadı boşarsa o zaman dinen de boşanmış olur. Bugün sistem böyle değil, avukatlar kanalı ile boşanıyorlar. Büyük bir kesim erkek dinen boşamıyor, o zaman mahkemenin boşaması 1 talak yerine geçer. Mutlaka erkekten nikâhın alınması lazımdır. Peygamberimiz (S.A.V) “Deyyuslar cennete giremez.” Deyyus kimdir diye sorulunca; Efendimiz: “Deyyus eşini kıskanmayandır.” Buyurdular. Boşamayan erkeklerde deyyus hükmüne girer. Ölürse sonu tehlikeli olur.
S.8- Hocam! Biz üniversitede tartıştık. Arkadaşlar sık sık tanrı kelimesini kullanıyorlar. Biz olmaz diyoruz, onlar da tanrı Allah yerine geçer diyorlar. Siz ne dersiniz?
C.8- Allah’ın isimleri arasında hiç tanrı yoktur. Tanrı hiçbir zaman Allah yerine geçmez. Şöyle ki Allah lafzı Arapça, Elifi kaldırırsın lillahi olur, O’nun için olur. Lehu dersin; O’nun için olur. Lâm’ı da hazfedersin (kaldırırsın) yuvarlak he kalır, (o) hu olur, hu Allah demektir. Amma tanrı kelimesinin başındaki ta’yı kaldırırsın anrı kalır bozulur. O açıktan tanrı hiçbir zaman Allah yerine geçmez. Öyleyse; tanrı kelimesini unutalım. Allah lafzını kullanalım.
S.9- Hocam! Biz yeni kadroya geçtik. Maaş aldığımız bankalar bize promosyon verecek, bazı hocalar bunu almayın, harcamayın diyorlar. Siz ne dersiniz?
C.9- Bankalar size faizden kazandığından veriyor, sizin maaşınızı repoya veriyor, oradan aldığını para yatırılanlara faiz olarak veriyor. Faizin her türlüsü haramdır. Siz o parayı alın Afrin’e veya fakirlere çocuk bezi veya yakacak olarak verin. Ondan sevap beklemeyin. Bizim pergelin ucu Ehli Sünnet çizgisi üzerine basar. Biz konuyu çarptırmayız. Vesselam.
Selam ve dua ile Allah (C.C)’a Emanet olunuz. 06 Nisan 2018 Cuma
Ali Galip DOĞAN/İrşad Vakfı Başkanı
İletişim: GSM.0. 505.772 15 93/aligalip-dogan@hotmail.com