Fıkıhi sorular ve cevaplar

A. Galip Doğan

S.1- Hocam! Bizde bir koç var, kendi pisliğini yiyor. Bunu hemen kesebilir miyiz? Ulusal bir kanalda 3 gün ayırın sonra kesin dendi. Siz ne dersiniz?

C.1- Eti yenen hayvanlar eğer kendi pisliğini yiyorsa, bu tavuksa 3 gün hapis edilir. Bu koç, koyun veya keçi olursa 20 gün diyenler varsa da 10 gün tecrit edilmesi yeterli olur. Sığır ise 30 gün hapsedilir. Deve ise 40 gün hapsedilir. Pislik yemesini önlemek için tecrit edilir.

S.2- Hocam! Çocuk doğduktan sonra çocuklara kurban kesilir mi? Bu kurban etinden biz yiyebilir miyiz? Açıklar mısınız?

C.2- Akika ve ikka çocuğun, doğarken başındaki saça denir. Çocuğun 7. günü saçları kesilir, buna bedel bir kurban kesilir.

Hanefi Mezhebine göre; Akika kurbanı kesmek müstehaptır.

Şafii Mezhebine göre; Akika sünnettir.

Akika Kurbanı ile ilgili Hadis-i Şerif’te Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur:

"Yeni doğan her çocuk, akikası karşılığında rehindir (Akikası kesilmeden ölürse, kıyamet günü anne ve babasına şefaat etmekten men edilir). Akikası doğumunun yedinci gününde kesilir, (aynı günde) başı tıraş edilir ve kendisine isim verilir." (Davud hadis no: 2838. Elbânî, Sahih-i Ebu Davud’da "hadis sahihtir" demiştir.) Bunun etinden kesenler de yiyebilir. Babası annesi  yiyebilir.

S.3- Hocam! Babam 5 vakit namazını kılar, oruç borcu olmayan muttaki bir insandır. Şimdi ise 3 yıldır Alzheimer (alzaymır) denilen unutkanlık hastasıdır. Namaz kılamıyor, ne yaptığını bilemiyor, oruçta tutamıyor. Biz ne yapacağız? Açıklar mısınız?

C.3- Namaz kılamıyorsa namazdan sorumlu olmaz. Bütün emirler akla yöneliktir. Namaz için yapılacak bir şey yoktur. Oruç için fitre veriniz. Yani günlük 16.-TL hesap ederek fakirlere dağıtınız. Allah şifa versin. Bu konu Nas’la sabittir.

S.4- Hocam! Ben gencim. Başı açık namaz kıldığım için Hacı Amca; oğlum namazın olmaz, başı açık namaz kılma dedi. Bende şaşırdım, kıldığım namazlar hep boşa mı gitti? Açıklar mısınız?

C.4- Arapça bir atasözü vardır. “Niçin niçin nedenler olmasa sokaklar sarıklı hocalarla dolar.”

Hacı Amca büyük hata etmiş, baş mahrem değildir. İhramlı iken başımız açık olur, açık olması şarttır. Peki, ihramlı insanların başları açık bunların namazları olmuyor mu? Başı açık kılınan namaz sahihtir. Yalnız baş açık namaz kılmak mekruhtur. Sarıkla namaz kılmak 27 derece daha sevaplıdır. Namazda takken olsun onu giy, daha faziletli olur.

S.5- Hocam! İşle meşgul oluyoruz. O esnada radyodan televizyondan yüksek sesle Kur’an-ı Kerim okunuyor. Bunu dinlemek şart mıdır? Açıklar mısınız?  

C.5-

Hanefi Mezhebine göre; Kur’an-ı Kerim’i dinlemek vaciptir. Bilhassa camilerde namazdan sonra Kur’an-ı Kerim okunuyorsa Hocalarımız okuyuşunu kısa tutmalıdır. Cemaat hemen camiyi terk ediyor.

Bu kötü bir alışkanlık halini aldı. Dinlemek vaciptir. Dinlemezsek günaha gireriz.

Şafii Mezhebine göre; Kur’an-ı Kerim’i dinlemek sünnettir. Tilavet Secdesi yapılacaktır.

S.6- Sayın Hocam! Çok önemli bir sorum var. Biz kitapçıyız, dini kitaplar satıyoruz, Kur’an-ı Kerim de satıyoruz. Bir şeyh efendi Kur’an-ı Kerim para ile satılmaz, satılırsa haram olur, bunu satmayın dedi. Siz ne dersiniz?

C.6- Kur’an-ı Kerim’in kâğıdı var, matbaası var, işçiliği var, emeği var, bunlar nereden karşılanacak.

İbni Abbas (R.A)’a sorulduğunda şöyle demişti: “Kur’an-ı Kerim’i hattatlar el emeği ve göz nuru ile yazıyor, orada büyük emek harcıyor. Kur’an-ı Kerim’in satılmasında bir sakınca olmaz.”

İmam-ı Nevevi şöyle demiştir: “Kur’an-ı Kerim, Hadis-i Şerif, Fıkıh gibi faydalı olan kitapların satılması caizdir. Bir sakıncası yoktur. Bunları yazanlar büyük emekler sarf ediyor.” Demiştir.

S.7- Hocam! Üzerinde ayet olan kâğıtla veya yüzüğümüzde bir ayet varken tuvalete girebilir miyiz? Muska üzerimizde olursa WC’ye girilebilir mi? Açıklar mısınız?

C.7- Bu konuda Enes Bin Malik şöyle rivayet ediyor: “Peygamber efendimiz (S.A.V)’in parmağındaki yüzükte Muhammed-ür Rasülullah yazılıydı. Helaya girerken o yüzüğü çıkartırdı.” (Ebu Davud – Tirmizi – İbni Mace)

Dört Ehli Sünnet Mezhebine göre; üzerinde Lafza-i Celal yazılı ayet yazılı, Peygamber Efendimizin ismi yazılı her hangi bir eşya ile helaya girmek mekruhtur günahtır. Çıkarılıp öyle girilmesi lazımdır. Çevşen veya muska içerisinde ayet yazılı olan bir şey muşamba ile kaplanır kılıflanırsa o takdirde WC’ye girilebilir.

S.8- Hocam! Umre’de idik, adam namaza duruyor, ön saflarda boşalma olursa oraya ayaklarını açarak yürüyor. Bazen birkaç saf öteye kadar gidiyor. Böyle yürümek namazı bozmaz mı? Merak ettik açıklar mısınız?

C.8- Biz bu konuyu Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre açıklayalım. Kâbe’de çok mezhebe tabi cemaat vardır. Onların hükmünü bilmiyorum.

Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; sebepsiz bir zaruret olmadan namazda yürümek namazı bozar. Hangi yöne olursa olsun sebepsiz yürümek namazı bozar. Yalnız önde bir yer boşalırsa ayağını sürüyerek bir saf gitmesi namazı bozmaz. Aynı anda iki saf yürümekte namazı bozar. Yalnız bir saf ayağını kaldırmadan yürünür, epeyce durur, sonra bir saf daha yürürse namaz bozulmaz. Amma onun ölçüsünü bilmek lazımdır.

S.9- Hocam! Ben Sabah Namazını geciktirdim. Birinci rekâtı kıldım, ikinci rekâtta iken güneş doğdu, ancak ben namazı tamamladım. Kaza da etmedim. Benim namazım oldu mu? Açıklar mısınız?

C.9- Hanefi Mezhebine göre; Sabah Namazının özelliği vardır. Sabah Namazını kılarken güneş doğarsa namaz olmaz, o namazın kaza edilmesi lazımdır. Siz namazı kaza edeceksiniz.

Şafii Mezhebine göre; Sabah Namazının bir rekât farzını kılarken güneş doğarsa o namaz tamamdır. Kazası gerekmez.

Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Kim güneş doğmadan namaza başlamışsa ikinci rekâtta güneş doğarsa sabah namazına yetişmiş olur.” (Buhari – Müslim – Ebu Davud)

Selam ve dua ile Allah (C.C)’a Emanet olunuz. 30 Mart 2018 Cuma

Ali Galip DOĞAN/İrşad Vakfı Başkanı

İletişim: GSM.0. 505.772 15 93

aligalip-dogan@hotmail.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.