Fıkıhi sorular ve cevaplar

A. Galip Doğan

S.1- Hocam! Ben astım hastasıyım. Oruçlu iken sıkıştığım zamanlar oldu. Hava çekmek zorunda kaldım. Kaza mı tutacağım, keffaret mi? Açıklar mısınız?

C.1- Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre; Krize giren hayati tehlikesi olan bir hasta o havayı çekmez bünyesi zarar görecekse o takdirde o havayı çekecek. Burada sağlık önemlidir. Amma alışkanlık haline getirip sık sık çekmekte doğru değildir. O zaman orucu bozabilir. Ama sıkıştığı zaman zaruretten dolayı havayı çeker, orucuna devam eder, orucu bozulmamıştır. Kaza keffaret lazım gelmez.

S.2- Hocam! Benim dedem her pazartesi ve perşembeleri oruç tutuyor. Bize tutun diye tavsiye ediyor. Pazartesi, perşembe oruç tutmak sünnet midir? Şart mıdır? Açıklarsanız memnun oluruz.

C.2- Hanefi ve Şafi Mezheplerine göre; o iki günde oruç tutmak Menduptur. Güzeldir. Sevaptır.

Ebu Hureyre (R.A)’ın rivayet ettiği bir hadiste Peygamber Efendimizi (S.A.V); “Ameller Allah (C.C)’a Pazartesi ve Perşembe günleri arz olunur. Ben amellerimin oruçlu iken arz olunmasını isterim.” Buyurmuştur. Efendimiz (S.A.V)’de pazartesi ve Perşembe günü oruç tutarlardı. Çok sevabı olan bir oruçtur. Bu günlerde oruç tutulmasını tavsiye ederiz.

S.3- Hocam! Cuma günleri cemaat camiye geç geliyor. Farzı kılınca da hemen çıkıyorlar. Bu doğru mudur? Bunların namazları olur mu? Açıklar mısınız?

C.3- Cuma’nın farzı 2 rekâttır. Sadece farzı kılınca Cuma Namazı kılınmış oluyor. Yalnız müekket olan Cuma’nın ilk 4 rekât sünneti ile son 4 rekât sünnetleri var. Bunları terk eden Peygamber (S.A.V)’in yaptığını terk etmiş, O’nu küçümsemiş oluyor. Şefaatten mahrum olur. Ev yaptıran bir adam binayı dikti. Ama içinin sıvası, kapısı, penceresi, boyası ve sergisi olmadan oturabilir mi? Oturursa içi ne kadar rahat eder. İşte sadece farzı kılıp çıkmak kapısı, penceresi ve camı olmayan bir eve benzer. Yani eksik iş yapmış olurlar. Sabredip sünnetleri kılıp çıksınlar. 

S.4- Hocam! Biz hacca gidiyoruz. 12 yaşında oğlumuz da gidiyor. Rahmetli babam hacca gidemedi. Oğlum dedesinin yerine hac yapsa olur mu? Açıklar mısınız?

 C.4- Çocuğunuz buluğa ermemişse ona hac farz olmaz. Dedesinin yerine farz olan bir hacca da bedel olarak hac yapamaz. Ancak nafile olarak niyet eder sevabını dedesine bağışlar.

S.5- Hocam! Ben daha önce hac yaptım. Tekrar gideceğim. Bu haccımı vefat eden babamın adına yapabilir miyim? Açıklar mısınız?  

C.5- Siz ihram giyerken niyet ettim Allah rızası için babamın adına hac yapmaya, Haccı Temettu’ya veya diğerlerine de niyet edebilirsiniz. O zaman tavafınızı, Say’ınızı şeytan taşlamaları, haccın kurbanını keserken hep babanıza niyet edeceksiniz. Allah babanıza yazdığı sevap kadar da size yazar İnşaallah. Onun adına sadaka verin. Babanızın sevapları kat kat artar.

S.6- Sayın Hocam! Kaç çeşit Hac vardır. Hangisi daha sevaptır. Biz hangisine niyet edelim. Neyi tavsiye edersiniz? Açıklar mısınız?

C.6- 3 Çeşit hac vardır. Bunları kısaca açıklayalım.

A) Haccı Kıran

Hanefi Mezhebine göre; Kıran haccı en faziletli sevabı en bol olan bir hactır.  Niyet ederken umre ve hacca (Kıran Haccına) niyet edilir. Umre yapılır. İhram çıkarılmaz. Hacca kaç gün varsa hac sonuna kadar ihram çıkarılmaz. Birinci Bayram günü şeytan taşlandıktan sonra ihramdan çıkılır. İki gün şeytan taşlanır. En faziletli bir hactır. Ama ihramlı kalacağınız için zor bir hactır.

B) Haccı Temettu

Hanefi Mezhebine göre; Bunda ihram giyerken umreye niyet edilir. Umre yapıldıktan sonra tıraş olup ihramdan çıkılır. Arafat’a çıkarken tekrar ihram giyilip tekrar hacca niyet edilir. Arafat ve Müzdelife’den sonra Mina’da Bayram Sabahı taş atılır, kurban kesilir, tıraş olup ihramdan çıkılır. Bu orta hactır. Daha kolay yapılır.

C) İfrat Haccı

Şafii Mezhebine göre; bu hac daha faziletlidir. Burada ihram giyilirken direk Haccı İfrata niyet edilir. İhram çıkarılmaz. Bunun umresi de yoktur. 2. Bayram Günü şeytan taşladıktan sonra ihramdan çıkılır. Kurban Vacip değildir. Kurban kesmezler.   

S.7- Hocam! Ulusal bir kanalda muta nikâhı tartışıldı. Kur’an’da böyle bir yasak yoktur. Peygamber yasaklamıştır. O Hadis zayıftır diyorlar. Siz ne dersiniz? Çok önemli görüyoruz. Açıklar mısınız?

C.7- Kur’an-ı Kerim’in Haşr Suresinde Allah (C.C) şöyle buyurur: “Resul neyi getirmişse onu alın, neden men etmişse ondan kaçının Allah’tan korkun.” Necm Suresi 3. Ayetinde ise:  “O asla heva ve hevesinden konuşmaz.” Buyurulmuştur. Bu ayetler Peygamber (S.A.V)’in yasakladığı Allah’ın yasakladığı gibidir. Peygamberimiz (S.A.V) asla boşa konuşmaz. Böyle olunca muta nikâhı Hayber fethine kadar vardı, yapılıyordu. Ama Hayber fethinden sonra Peygamber (S.A.V)’in sünneti ile yasaklanmıştır. Hadis sahihtir. 4 Mezhebe göre belli bir süre için nikâh kıyılmaz. O nikâh caiz değildir. Zina hükmündedir. Son günlerde sünneti kaldırmak için ustaca bir çalışma var. Ehli Sünneti ortadan kaldırmak istiyorlar. Muta nikâhı İran’da var. Onlar Caferi mezhebindedir. Ulusal kanalda ki konuşma İran adına yapılıyor.

 S.8- Hocam! Aramızda tartışma geçti. Şeytan Müslüman’ın imanını çalarmış. Doğru mudur? Açıklar mısınız?

C.8- Ehli Sünnet vel Cemaat görüşüne göre şeytan bir Müslüman’ın imanını zorla çalar görüşüne katılmazlar. Caiz değildir. Fakat kul imanını terk ederse imanını muhafaza etmezse o vakit şeytan imanını çalabilir. İmanını muhafaza etmek kulun elindedir. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulur: “Şüphesiz şeytan sizin apaçık düşmanınızdır. Onu düşman edinin, çünkü o etrafına toplanan yardımcılarını ancak cehennem ehli olmaya çağırır.” (Fatır Suresi-Ayet 6)

Şaytanın çeşitli hileleri vardır. İnsana Allah Gafurdur, Rahimdir günah işlersen seni bağışlar. Sonunda tevbe edersin affolunursun gibi ümit verici sözlerle imanı çalmak ister.

S.9- Hocam! Bir baba kızının edep yerine bakıyor. Zevk duydum diyor. Kızını eliyle okşuyor. Bu babanın durumu nedir? Açıklar mısınız?

C.9- Bir baba kızına şehvetle bakarsa elle dokunursa şehvet duyarsa artık karısı ona haram olur. Bir daha o kadınla bir araya gelemez. Aynı şekilde annesi 9 yaşından sonra oğlunun şehvet yerine bakar da şehvet duyarsa kocası artık ona haram olur. Birleşirlerse zina etmiş sayılırlar.

S.10- Hocam! Biz hacca gidiyoruz. İlk önce Medine’ye gideceğiz. Medine’de ne yapmayı tavsiye edersiniz?

C.10- Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Kim benim kabrimi ziyaret ederse şefaatim ona vacip olur.” Başka bir Hadis’te ise: “Bana selam verenin selamını alırım. Ruhum bana iade edilir.” Siz Ravza-i Mudahhara’yı ziyaret edin. 5 Vakit Namazı Ravza’da kılın. Yeşil direkler arasında namaz kılmaya çalışın. Çünkü Peygamberimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Evimle minberim arası cennet bahçelerinden bir bahçedir.” O bahçeyi ziyaret edin. Cumartesi günü Medine’de olursanız Sabah Namazından sonra Küba’ya gidin orada namaz kılın. Peygamber Efendimiz (S.A.V) her cumartesi Küba’ya gider, orada namaz kılarlardı. Başka bir Hadiste şöyle buyrulur: “Kim abdest alır da Küba’ya camiye gelir de 2 rekât namaz kılarsa tam bir umre ecri vardır.” Bu sevabı kaçırmamak lazımdır. Şunu hatırlatayım. Bir gece Yatsıdan sonra gece saat 11’den sonra Uhud’a Hz. Hamza’yı ziyarete gidin. Orada yapılan dua makbuldür. Gece orada çok güzel bir koku alırsınız. Çok faziletli bir ziyaret olur. 

Selam ve dua ile Allah (C.C)’a Emanet olunuz. 04 Ağustos 2017 Perşembe

İletişim: GSM.0. 505.772 15 93

aligalip-dogan@hotmail.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.