Soru 1: Hocam, gusül abdestini tarif eder misiniz? Gusül abdestinden sonra yeniden namaz için abdest alacak mıyız? Açıklarmısınız?
Cevap 1: Banyoya sol ayakla girilecek, ön ve arkamız kıbleye gelmeyecek. İlk önce avret mahallerimizi yıkayacaz, Ağzımıza üç defa dolu dolu su veririz. Burnumuza çekeriz, sonra aynen namaz abdesti alır gibi alırız. Başımızdan su dökeriz, sağ omuz, sol omuzdan suyu dökeriz, bunu üç defa tekrar ederiz. Bütün vücudumuzu hiç kuru yer kalmadan yıkarız. Bu abdestle yetiniriz, ikinci bir abdest israf olur. Bu abdestle namaz da kılarız, Kur’an’da okuruz, cenaze de kılarız, her şey yapa biliriz. Bazen gusül farz olur, bazen müstehap, bazen de sünnet olur.
Soru 2: Hocam, cuma günü namaz zamanında yapılan alış veriş haram mıdır? Neden haram oluyor. Açıklarmısınız?
Cevap 2: İslam’da ticarete yasak konulan bir tek vakit vardır. O da Cuma namazı vaktidir. Allah (cc) namazınızı ikame edin, zekâtınızı verin diyor. Cuma namazı içinse Fes av (koşunuz) cuma suresi. Cuma günü ezan okunduğu (namaza çağrıldığınız) zaman alış verişi bırakın, namaza koşun. Demek ki o saatte erkeklerin cumada olması lazım. Bayan bir kardeşimiz alış veriş yapıyorsa, cuma ona farz olmadığı için alış veriş yapabilir. Ama en iyisi hürmeten cuma namazı kılınıncaya kadar iş yerini kapatmasıdır.
Soru 3: Hocam, biz Kur’an kursunda cuma namazı kılıyoruz. Kıldığımız Cuma olur mu? Açıklarmısınız?
Cevap 3: Cuma kılınabilmesi için: a- herkese açık olacak, b- müftülüklerden izin alınacak. Bu şartlar varsa cuma namazı kılınabilir. Şartlardan biri olmazsa cuma namazı kılmak caiz değildir. Buna dikkat etmelisiniz.
Soru 4: Hocam, biz fabrikada çalışıyoruz. Cami uzak, gidip gelmek zaman alıyor. Fabrikada cuma namazı kılıyoruz. Ne dersiniz?
Cevap 4: Fabrika özel bir yerdir, herkese açık değilse cuma namazınız caiz olmaz. Camii uzakta olsa da cuma namazına gidin. Gitmezseniz işiniz rast gitmez. Fabrikaya herkes giremez, izin de alınmamıştır. O acıdan cumanız olmaz.
Soru 5: Hocam, kredi kartı ile altın alınıp satılıyor. Hocalar bu satışa helaldir diye fetva vermişler. Biz de esnafız, ama biz böyle satamıyoruz. Bu satış caizse, uygunsa biz de yapacaz. Siz ne dersiniz?
Cevap 5: Din işleri yüksek kurulunun verdiği fetvada şöyle denilmektedir: Altın, gümüş, döviz gibi şeyler TL cinsinden kartla satılması caiz değildir, faiz olur. Bir gün Peygamberimiz (s.a.v) Bilal Habeş’in kaldığı odaya misafir oldu. Bilal iyi hurma getirdi. Efendimiz (s.a.v) bunu nerden aldın ya Bilal dedi. Az küçük olan hurmayla bu iyi hurmayı değiştim dedi. Ya Bilal bu fazil olur. Bunu geri ver dedi Efendimiz (s.a.v) Altının veresiye satılması faizdir. Hatta altını altınla değiştirirken bile aynı ayarda olması şarttır. Cinsi cinsine peşin olarak satılmalıdır. (Buhari buyug 74-78, Tirmizi buyug 23)
Soru 6: Hocam biz eski bilezikleri veriyoruz, sarraf yeni bilezik veriyor, borcunuz da şu kadar diyor. Bu da caiz değil midir, Açıklarmısınız?
Cevap 6: Sizin bileziği alırken fiyatını belirleyecek diyelim ki 3 bin TL yaptı. Sizin alacağınız ise 4 bin TL. Aradaki farkı o zaman verirseniz caiz olur. Yani eskinin fiyatı belli olacak. Yeninin fiyatı da belli olacak. O zaman alış veriş caiz olur.
Soru 7: Hocam, namazlarda kıraat nedir, nasıl olmalıdır, Açıklarmısınız?
Cevap 7: Kıraat namazın farzlarındandır. Kıraat olmazsa namaz olmaz. Hanefi mezhebine göre Kur’an’dan en az üç ayet miktarında bir sure okumaktır. Önemli bir konu. Fatiha’yı okurken gayril magdubu okumak gerekir. çıkaranlar okur, çıkaramayanlar magzubi diye okusun. Eğer oradaki dad harfını zı gibi okursa namaz olmaz. Örneğin: iksa suresini okurken halak kelimesi hıdır, Arapçanın bir özelliğidir. Hı okunmalıdır. Şayet halak diye ha okursak namaz bozulur. İstersen Kâbe’de kıl faydası yoktur.
Soru 8: Hocam, resmi nikâhtan sonra dini nikah yaptırmak lazımdır mı? Resmi nikah yeterli değil mi? Açıklar mısınız?
Cevap 8: Nikahın şartları vardır: A-nikahta iki erkek şahit olacak, resmi nikahta bu şart tamam. B-icap ve kabul şartı var. Erkek ben falancanın kızını aldım, kabul ettim diyecek. Kızın da aynı şeyi söylemesi gerekiyor. Bunlar resmi nikahta söylenmiyor. Bu acıdan dinen o nikah geçersiz olur. Onun için resmi nikahtan sonra bir de dini nikah sayılmaz. Netice icab kabul şartı olmazsa nikah caiz değildir.
Soru 9: Hocam, Benim hanımım öldü, ölen hanımın dul halası var. Ben onunla evlenebilir miyim? Açıklar mısınız?
Cevap 9: Eşiniz öldükten sonra nikahınız bitmiştir. Uygunsa eşinizin halasıyla nikahlana bilirsiniz. Hiç bir sakıncası yoktur.
Soru 10: Hocam, evde koyun ölüyordu, ben de acele kestim. Aceleden besmele çekmeyi unuttum. Bu et yenir mi? Açıklar mısınız?
Cevap 10: Siz hayvanı kestikten sonra üzerine besmele çekip yiyebilirsiniz. Yani kesildikten sonra üzerine besmele çektiyseniz helaldir, yenir.
Selam ve dualar / 02.01.2014
Not: Sorularınızı facebook.com/aligalip.dogan.31 / aligalip-dogan@hotmail.com / aligalipdogan@gmail.com adreslerine sora bilirsiniz. Soru ve cevapları http://aligalipdogan.blogspot.com / adresinden takip ede bilirsiniz.