S.1- Hocam Kurban kesmek nedir? Farz mıdır, kimlere farzdır, açıklar mısınız?
C.1- Kurban kesmek farz değildir.
Hanefi mezhebine göre; dinen zengin sayılan yani 81 gr. altını olan, fıtra sadakası verenlere kurban kesmek vacip olur.
Şafii mezhebine göre ise kurban kesmek sünnettir, Allah’a yaklaşmak için belli hayvanların belli günlerde kesilmesine kurban denir.
S.2- Hocam ben borçluyum, hanımım ille kurban keselim diyor, borçla kurban alıp kesmem doğrumudur, açıklar mısınız?
C.2- Kurban zenginlere vaciptir, siz fakiriz diyorsunuz kendinizi zorluyorsunuz, borçla kurban alıp kesmek doğru değil, siz o parayı çocuklarınıza harcayın, size kurban düşmez.
S.3- Hocam ben çalışan küçük bir memurum, kredi kartıyla kurban alıp kessem ne dersiniz?
C.3- Kurban Allah’a yaklaşmak, Allah rızasını kazanmak için yapılan bir ibadettir, hâlbuki siz kart çekerek faize gireceksiniz haramla ibadet olmaz.
S.4- Hocam bir sığır aldık gebe çıktı, kurban kesilse olur mu ne dersiniz?
C.4- Kurban niyeti ile almışsınız ama gebe çıkmış, kurban olmaz ancak onun değeri kaç lira diyelim ki 5000 (beşbin)TL. Onun yerine aynı fiyatla veya fazla da olabilir, yavru imha olacağı için kerahette olsa değiştirin bir sığır alın onu kesin.
S.5- Hocam ölü adına kurban kesilir mi kurban kesilmez, olmaz derler açıklar mısınız?
C.5- Ölmüş bir kimse adına sevabını bağışlamak üzere kurban kesilebilir. Hz. Ali (R.a)Peygamberimiz (sav.) adına kurban kesmiştir. Vacip değil, nafiledir.
S.6- Hayvanlarda yaş sınırı nedir, açıklar mısınız?
C.6- Koyun ve keçiden kurban kesilmesi: Hanefi mezhebine göre koyun ve keçi 1 yaşını doldurmuş olması ancak koyunlarda 6 ayını doldurmuş anası gibi semiz olan kuzular da kurban olur.
Şafii mezhebine göre ise koyun ve keçinin 2 yaşını doldurmuş olması şarttır.
Sığırın kurban edilmesi: Hanefi ve Şafii mezheplerine göre en az 2 yaşını doldurmuş olması, 3 yaşından da gün alması şarttır.
Devenin kurban edilmesi: Hanefi ve Şafii mezheplerine göre en az beş yaşını tamamlayıp 6 yaşından gün alması lazım.
S.7- Hocam kurbanda vekâlet şart mıdır, yurtdışında kurban kesiliyor, nasıl vekalet vereceğiz. Açıklar mısınız?
C.7- Hanefi ve Şafii mezheplerine göre faziletli olan kendisinin kesmesidir, kendisi kesemiyorsa birine vekâlet vermelidir. Sözlü, yazılı mektupla veya telefonla olabilir. Sözlü olarak “Benim yerime al, kes sana vekâlet veriyorum”denir. Nitekim Hz. Ali’ye Efendimiz (SAV) “YA Ali benim adıma kurban kes buyurmuştur.”Oda vekâleten kesmiştir.
S.8- Hocam geçen yıl biz ailece bir sığır kestik, oğlum memur 7 kişiden biri de oydu, haberi yoktu,2. Bayram günü geldi söyledik sizin kurbanınız olmadı, önceden vekâlet almanız lazım dediler. Ne dersiniz, açıklar mısınız?
C.8- Peygamberimiz(sav) “Ameller niyetlere göredir” buyurur, siz kurbanı kesmezden önce oğlunuza telefon açıp senin adına kurban keseceğiz demeniz lazımdı, tabi o kurban olmamış kesildikten sonra söylemenizin bir kıymeti yoktur.
S.9- Hocam biz öğle namazının farzını kılıyorduk, imam yanlışlıkla 5. rekâta kalktı ikaz ettiler dinlemedi, cemaatten 10 kişi kalkmadı, selam verdiler bizde kalktık altı rekâta tamamladık. Ne dersiniz?
C.9- Orada cemaat; imama uymazdı imama uyanların namazı olmadı, İmamın namazı olur. Dört rekât kılıp imama uymayanların namazı tamamdır.
Selam ve Dualarımla,