S.1) Mirac nedir? Başka peygamberlerde Mirac olayı var mı dır? Açıklar mısınız?
C.1) Mirac uruç kökünden türemiş bir kelimedir. Çıkmak, yükselmek anlamına gelir. Peygamberimiz (s.a.v) Şevval ayı başında 620 yılında Allah (c.c.) daveti üzerine, Mekke’den alınıp Kudüs’e Mescidi Aksa’ya getirilmiştir. Bütün peygamberlerin ruhaniyetinin hazır bulunduğu cemaate 2. rekat namaz kıldırıp oradan miraca yükselmiştir. Efendimiz (s.a.v)’den başka hiçbir peygambere miracı vermemiştir. Bu şeref sadece efendimiz (s.a.v)’e nasip olmuştur. Mümin namaz kılarken Mirac yapıyor, Tahiyatı okurken de Allah (c.c.) ile konuşuyor, demektir.
S.2) Hocam peygamber (s.a.v.) hangi olaydan sonra miraca çağrılmıştır. Mekke’den nereye alınıp götürüldü, neyle nasıl gitti? Açıklar mısınız?
C.2) 619 yılı sonlarına doğru, çok sevdiği eşi müminlerin annesi Hz. Hatice vefat etti. Aynı yıl onu himaye eden 8 yaşından itibaren onu koruyan amcası Ebu Talib’te vefat etmiştir. O yıla Senetül hüzün, Senetül vefat dedi. Mekke’de himayesiz kalmıştır. Manen çok yıpranmıştı. Bu üzüntüyü birazcık olsun dağıta bilmek maksadıyla yanında Zeyd’i alarak Taif’e gitti 4 yaşına kadar çocukluğu Taif’te Beni Sakif Kabilesi’nin Beni Saad kolundan süt annesi Halime’yi Sadiye’nin yanında geçirmiştir. Orada bir müddet kaldı, ama kimse inanmadı. Ayrılırken alçaklar, çakallar, ayak takımları, yol boyunca Efendimize hakaret ettiler. Ayaklarından kanlar akıyordu. Bir bağa girdiler müşrikler takipten vazgeçtiler. Cebrail (a.s.) geldi. “Ya Resulullah Allah’ın sana selamı var, dağlar senin emrine verildi emret Allah (c.c.) dağları üzerlerine yıkacak dedi.” Bunun üzerine Efendimiz Allah’ım ben rahmet peygamberiyim sen onları affet, onlar gerçeği bilmiyorlar diye dua etti. Bir tabak üzüm ikram eden Hinovalı Addas geldi. Gördüğü rüya ile o zat örtüşüyordu. Hemen Müslüman olda. Efendimiz (s.a.v.) bu olaya çok sevindi. Gece Mekke’ye girdi. Çünkü himayesizdi. Cinlerden bir çoğu cin mescidinin orada Müslüman oldular. Gece Kabe’ye girdi.
Kabe’yi tavaf etti. Bir kaynakta hatim denilen yerde uyumuştu, oradan çıktı derler. Fakat bu görüş pek uygun değil. Korumasız, acı içinden gelen bir peygamber orada kalamazdı. Rüknil yemame karşısında evi olan Bin tu Ebu Talip bin ummuhanın evine gece misafir oldu. Hala zadeyi ona hürmet etti. Hurma lifinden yatak serdi. Hala dedi çok acıktım, yiyecek yok mu, halası kuru ekmek getirdi. Hala katık yok mu dedi. Halası ona katık olarak sirke getirdi. Efendimiz (s.a.v.) sirke ne güzel katıktır, buyurdular.
Zemzemle manevi ameliyat yapıp yıkadılar, abdest aldılar, oradan Mescid-i Aksa’ya -Burak- denilen manevi bir binekle gitti. Metafiziğin fiziğe üstün olduğu an. Işığın hızı saniyede 300 bin km/sn. Efendimizin hızını onla, yüzle çarpın o zaman miracı anlıya bilirsiniz.
S.3) Hocam Mirac ruhen mi olmuştur, bedenen mi olmuştur? Bazı ulusal kanallarda bunun Rüya olduğunu iddia ediyorlar, merak ediyoruz, açıklarsanız seviniriz.
C.3) Olaya metafizik olarak bakarsak, bunun için akıl itiraz eder. Ama inanmakla insan şüphelerden kurtulur. Bunu kavraya bilmek için Efendimiz (s.a.v.) diyor ki insanları ayıran özelliklere bakmak lazım.
a) Peygamber (s.a.v.)’in ruhu Kudsi ruhlarla temas halindeydi.
b) Efendimiz peygamberimiz (s.a.v.) İsmet sıfatıyla korunmuştur.
c) Efendimiz (s.a.v.)’in ruhları, bedenleri, meleklerin ruhaniyet havasını teneffüs ediyordu. Ledün ilmine sahipti.
d) Ruhları alemi ervahta bilgilendirilmiştir.
e) Bedenleri ruhların tasarrufundadır. Nefisleri vahiyle terbiye edilmiştir.
f) Mirac önce manevi ameliyatlar yapılarak hazırlanmıştır.
g) Efendimiz (s.a.v.) “benim ruhum Adem (a.s.) ruhundan 40 yıl önce yaratılmıştır” buyurmaktadır. Bütün bunları üst üste koyduğumuz zaman Mirac hem ruhen hem de bedenen gerçekleşmiştir. Rüya ile ilgisi yoktur. Bunu iddia edenlerin imanlarında virüs vardır. Sıkıntı oradan geliyor.
S.4) Hocam. Miracın hikmeti nedir? Bundan da kısaca bahseder misiniz.
C.4)
a) Bunun hikmeti o kadar yüksek ki beşer alı bunu kaldıramaz, buna ulaşamaz, yalnız teslimiyet gerekir.
b) İnsanın ne kadar yüce bir varlık olduğu, meleklerden de üstün olduğu görülüyor.
c) Allah (c.c.) peygamberini çok üzüldüğü zaman ona iltifat etmek için yüceltmiştir. Daha bilinmeyen nice hikmetleri vardır.
S.5) Hocam. Ulusal bir kanalda beş vakit namazın farz olması, 50 vakitten indirilmesi Hz. Musa ile görüştükten sonra olmuştur. Biliyoruz ama o hoca bunun bir hikaye olduğunu söylüyor. Ne dersiniz?
C.5) Bu olayı peygamberimiz (s.a.v.) Mirac dönüşü kendisi geniş geniş anlattı. Bu hadis meşhur mutavatır derecesinde olan hadislerdir. Biz peygamberimiz (s.a.v.) anlattığı için aynen kabul ediyoruz. Meşhur mütevatır hadislerde anlatılacak hadisleri tartışmasız kabul ediyoruz.
Bazı ulusal kanallarda yurt dışı kaynaklı hadis tartışması açıyorlar. Kur’an’dan sonra ikinci ana kaynağımız hadislerdir. Hadisler olmazsa bir hac menasikini nasıl yapacağız. Nasıl Arafat’a çıkacağız, Mina’da nasıl taşlama harekatını yapacağız. Namaz nasıl kılacağız, zekatı nasıl vereceğiz. Bunların hepsini bize hadislerde öğretiyor. Bu bir peygamber öğretisidir. Sıkı durun sünnete karşı savaş açanlara karşı mücadele edin.
Dua ve selamlar. 17.06.2012
NOT: sorularınız için TEL:352 42 13
Ali Galip DOĞAN-İrşad Vakfı başkanı
E POSTA:aligalipdogan@Hotmail.com
FACEBOOK: Ali Galip Doğan(İrşad vakfı)