Fıkıh Sorular ve Cevaplar

A. Galip Doğan
S.1) Hocam geçen yıl hactaydık, Müzdelife’den akşam ve yatsıyı kılıp Mina’ya geldik. Saat 04:00 civarında şeytan taşladık. Yarım saat sonra ihramdan çıktık, ilk ezan okunuyordu kurbanımız kesildi dediler. Şimdi de o saate kurban kesilmez diyorlar. Bize ne tavsiye edersiniz? başımızdaki hocalar bizi ihramdan çıkardı.
C.1) Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: ‘kim bayram namazı kılınan yerlerde namazdan önce kurban keserse ailesine et yedirmiş olur.’ Başka bir hadiste de ‘bugün ilk yapacağımız iş bayram namazını kılmaktır, Sonra kurban kesmek, kim bayram namazından önce kurban keserse, ailesine et yedirmiş olur.’ İmam-ı Azam’a göre tertip vaciptir, sakal saç tıraşından önce şeytan taşlanır, kurban kesilir, sonra tıraş olarak ihramdan çıkılır.
Bu tertibe uymayanlara, ceza olarak bir kuyun kurban etmesi vaciptir. Hanefi Mezhebi’ne göre, Müzdelife’de vakfe yapmak vaciptir. Vakfenin vakti ise imsaktan sonra sabah namazından sonra güneş doğuncaya kadar devam eder. Sonra vakfe yapana bir kuyun kurban etmesi gerekir. (Kaynaklar: İrfan Yücel Hac Rehberi, Nimetül İslam, İbni Abidin, İrşadi sarı, F.Yavuz ilmihal.)

S.2) Hocam son zamanlarda camilerde sandalyede oturan çoğaldı, zamanla camilere sıra mı konacak diye aklımıza geliyor, hangi durumlarda sandalyeye oturulur. Açıklar mısınız?
C.2) Secdeler farzdır, Hanefi Mezhebi’ne göre secde secde yapmaya ciddi mani varsa eğilemiyorsa, eğildiğinde vücut zarar görüyorsa oturarak da sandalyede namaz kılabilir. Ama sonuna kadar secde yapmayı zorlaması lazım son günlerde dikkat çekici sandalyeler görüyoruz. Zaruret olmadan, secdesiz namaz olmaz.

S.3) Hocam biz nişanlandık, ben bir evin bir kızıyım. Ancak hoca nikahını da yaptırdık, şimdi ise bir bahane ile düğün yapmadan ayrıldık o evleniyor beni de isteyenler var, bende başkasıyla evlenebilir miyim? Açıklar mısınız?
C.3) Nikahta icab ve kabul şartı vardır, iki erkek şahit huzurunda aldın kabul ettin mi? Zevceliğe aldım kabul ettim dedin mi? Nikah tamamdır siz o nişanlınız, boşamadığınız sürece evlenemezsiniz.

S.4) Hocam biz Hamburg bölgesindeyiz yatsı namazının vakti olmadı diye namaz kılınmıyor. Bu konuyu açıklar mısınız?
C.4) Namaz kılacak kadar, bir vakit vardır. Yoksa akşam ile yatsıyı bileştirirsiniz? Diğer bir görüş en yakın bir ülke baz alınız yine kılınır.

S.5) Gelinimiz doğum yaptı nur topu bir erkek evladımız oldu üç ezan geçmeden anne sütü verilmez diyorlar ne dersiniz?
C.5) Öyle bir kaide yok ancak yine böyle bir adet adet vardır. Bu İslami değildir süt ilk günlerde verilir anne sütü verebilir.

S.6) Cizye nedir? Bu bir sömürü değil midir? Açıklar mısınız?
C.6) Cizye harpte esir düşen Müslüman olmayan kimselerden alınan bir tür vergidir. Devlet bu vergiyi alır onların yoluna suyuna hizmet eder, onların can, mal, din ve nesil emniyetini devlet sağlar.

S.7) Kadın saçını boyatabilir mi? Kaşlarını aldırabilir mi?
C.7) Kocası istiyorsa, sadece kocasına iyi görünmek için saçlarını boyatabilir mi? El cevap yapabilir. Kaşlarını eşine güzel görünmek için aldırabilir. Kocası için süslenir.

S.8) Hocam Hacerül Esved nedir? niçin öpülüyor? İzah eder misiniz?
C.8) Hacerul Esved cenetten çıktığı kabulm edilir, ahti misale taşıdır. Peygamber (S.A.V) o taşı öpmüş ve ağlamıştır. Gizli bir kameradır, yarın kıyamet günüde onu selamlayanların ismini verecektir. Şahidlik yapacaktır, bizim mukkadesimizdir.

S.9) Hocam hangi vakitler de namaz kılınmaz. Kabe her vakit namaz kılanlar bunlar neden kılıyor? Biz neden kılmıyoruz?
C.9) Hanefi Mezhebi’ne göre şu üç vakit namaz kılınmaz mekruhtur. Bu vakitlerde namaz kılınması harama yakındır.
a- Güneş Doğarken; doğduktan 40-45 dk. İçinde namaz kılınması tahriben mekruhtur namaz kılmak caiz değildir.
b- Zeval Vakti; semturreis güneş tam tepedeyken, öğlen namazına 40-45 dk. Kala namaz kılınması caiz olmaz buna istiva hattı derler.
c- Güneş Batarken; ikindi namazından sonra güneş batmaya yüz tutumuş o takdirde namaz kılınmaz. Ancak bir istisnası var ikindi namazı kılmayan bir kimse hemen niyet edip ikindinin farzını kılmaktır. Kerahatle caiz olur.

S.10) Hocam biz Cuma sohbetlerinde kadın arkadaşlarla bir araya geliyor içimizden birisi imam olup bize namaz kıldıramaz mı?
C.10) Kadınlardan peygamberler gelmemiştir. Erkeğe göre biraz daha zayıftır birde zahiri batini sebeplerden dolayı kadından imam olmaz.

S.11) İkindinin sünnetini bazen terk ediyoruz, ikindinin farzını kıldıktan sonra kaçırılan o günkü ikindinin sünnetini kılabilir miyiz? Açıklar mısınız?
C.11) Hanefi ve Şafi mezheblerine göre ikindinin sünnetini gayri müekkedtir. Bazen Peygamber (S.A.V)’ın terk ettiği de olmuştur. Fakat her zaman terk edilmekte doğru değildir. Bu hususta Peygamberimiz (S.A.V) şöyle buyurur: ‘kim ikindinin farzından önce dört rekat namaz kılarsa ALLAH (C.C) onun vücudunu cehennem ateşinde yakmaz.
Dua ve Selamlar. 13.03.2012
Not: sorularınız için Tel: 352 42 13
Ali Galip DOĞAN/ İrşad Vakfı Başkanı
Posta:aligalipdogan@hotmail.com
Facebook: Ali Galip Doğan (İrşad Vakfı) 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.