S.1) Hocam bir kanalda kurban parasını fakirlere verin kan akıtmayın hatta kurban parasını fakirlere verin. Kan akıtmayın hatta fakirlere ayakkabı dağıtın kesmeye gerek yoktur diyorlar ne dersiniz?
C.1) Fatih devri şeyhul islamlarından büyük alim Molla Hüsrev şöyle der “kurban kesme günlerinde kurbanını kesmek kurbanın parasını tasadduktan daha efdaldır zira kurban kesmek vacib müekked sünnettir” Tasadduk ise sadece tatavvudur (nafiledir) venhar kelimesi boğazlamak anlamına geliyor. Bu bakımdan kurban yerine parasını vermek caiz değildir.
S.2) Hocam sevabını ölüye bağışlamak üzere kurban kesebilirmiyiz? Kesilmez diyenler var ne dersiniz.
C.2) Hanefilere göre parasıyla kurbanlık alıp ölmüş kimse adına kurban kesebilir.
Hz.Ali (ra) Kurban Bayramı'nda 2 tane kurban kesti. Bunu gören Hanesra ya Ali bu ikinciyi neden kestin diye sordu Hz. Ali cevaben efendimiz (sas) benim vefatımdan sonra benim için de kurban kes buyurdular işte bende onu kesiyorum buradanda vefat eden adına kurban kesile bilir.
S.3) Kurban günlerinde kurbanını kesemiyen kimse kurbandan sonra ne yapılacaktır açıklarmısınız?
C.3) Burada iki farklı görüş var
A- Kurbanını kesemeyen kimse parasını fakire verir kurban borcundan kurtulur.
B- Veya canlı olarak kurbanını bir fakire verebilir kesmesine gerek yok. Bu kurbanını güvenilen bir öğrencisi olan vakıf veya derneklere verebilirsiniz.
S.4) Hocam kurban kesme vakti ne zaman başlar ne zaman biter. Bayram namazı kılınmadan kurban kesilirse ne olur geçen yıl hacta bizim kurbanlar namazdan önce kesilmiş ne yapmalıyız?
C.4) Hanefi mezhebine göre 1. bayram günü bayram namazı kılındıktan sonra başlar üçüncü günü akşam sona erer. Şafi mezhebinde kurban kesmek sünnettir. 4. bayram günü akşam sona erer. Bayram namazı kılınan yerlerde namazdan önce kesilen kurban kurban yerine geçmez ancak et yerine geçer sizin kurbanınız erken kesilmişse o kurbanın iadesi lazımdır.
S.5) Hocam teşrik tekbirleri ne demektir ne zaman başlar ne zaman biter unutulursa ne yapılacaktır nasıl telafi edilecektir. Açıklarmısınız?
C.5) Teşrik tekbirleri kurban bayramına has bir usuldur. Kadın erkek namazdan sonra cemaatle veya münferid kılarsa tekbir getirecektir. Arafa günü sabah namazından sonra biter şayet bir kimse tekbir getirmeyi unutmuşsa ondan sonraki namazından sonrasında kaza eder kadın erkek eşittir hiç fark etmez.
S.6) Hocam kurban kesmek ne zaman vacib olmuştur niçin kurban kesiliyor zevk için hayvanlar kesiliyor bunu merak ediyoruz açıklarmısınız?
C.6) Hicretin 2. yılında Medine emredildi. Peygamberimiz (sas) her yıl ikişer kurban keserdi o günden bu güne kadar Müslümanlar kesmektedir.
S.7) Hocam hangi hayvanlardan kurban kesilir yaşları ne olacaktır cevabınızı bekliyorum?
C.7)
a- Koyun keçilerden
b- Sığır mandalardan
c- Deveden kurban kesilir
yaşlarına gelince keçi 1 yaşından gün almış olacak.
a- Koyun: semiz olan 6 ayını dolduran koyundan kurban kesilir.
b- Sığır manda: 24 ayını doldurmuş iki yaşından gün almış olması lazım. 23. ay 20 günlük olsa o sığırdan kurban olmaz. Kapak atma olayı isabet etmeye bilir. Bu beslenmeyle ilgilidir. Kurban kesenlerin yaş sınırına dikkat etmeleri gerekir.
c. Deve: Develerde beş yaşını doldurmuş olacaktır. 5. yaşını doldurmayan develerden kurban olmaz
S.8) Hocam şimdi bir usul çıkmış adam peygamberimiz (sAs) adına kurban kesecez. Ciğeri şu fiat, sağ budu şu fiat, kaburga şu fiat diye yazmışlar. Para topluyorlar bu kurban kurban olurmu? Açıklarmısınız?
C.8)
a- Kurbanda niyet şartdır. 7 kişi kurban kezse içlerinden birinin niyeti kurban değil et se tümünün kurbanı caiz sabih olmaz
b- Sığır manda deve 1. ile yedi kişi adına kesilir. Koyunlar ise bir kişi adına kesilir
Bu para toplayanlar kaç kişiden vekalet aldı. Kaç kişi adına kesiyor. Bunlar bilinmiyor bu tür kurban kesilmez şayet kesilecekse adam gibi dinin emefliği şekilde kesmelidir.
S.9) Hocam Mekke'de bayram bizden bir gün sonra yapılıyor arafa günü kurban kesilemez. Et yerine geçer ne yapacaz. Kime uyacaz merakla cevabınızı bekliyoruz.
C.9) Herkes bulunduğu ülkeden sorumludur. Biz Türkiye'de bayram yapıyoruz kesilen kurbanlarımız kurban yerine geçer Suud ise bir gün sonra yapıyor. Orada bulunanlarda oraya uyuyorlar fikhi mevzuat bu vechiledir müsterih olunuz.
S.10) Hocam besmelesiz kesilen hayvan yenir mi? Ben geçen yıl koyunu keserken heycandan unuttum sordum soruşturdum bu kurban yenmez senin kurbanın olmadı etide haram dediler ne yapmalıydık açıklarmısınız?
C.10) Hayvan keserken kasten bilerek besmele çekilmezse o et yenmez haram olur peygamberimiz (sas) şöyle buyurur.
“innemal ağmalu bin niyet” Hadis
Ameller niyetlere göredir. Niyete bağlıdır hayvanı keserken şayet unutulmuşsa kestikten sonra üzerine besmele çekilirse o et helal olur burada hata edilmiş. Siz heycandan unuttuk diyorsunuz. Unutturan Allah’tır siz de art niyet kasıt olmadığı için üzerine besmele çekib yerdiniz?
S.11) Hocam kiloyla kurban satılıyor. Bu tür alış veriş caizmidir açıklarmısınız?
C.11) Hayvanın satılması caiz olmayan arganlarıda satılıyor öt kesesi idrar torbası pisliği kanı satılması caiz değildir.
Bu tartıda onlarda aynı fiattan satılıyor. Kilo sunu fiatını öğrenirsiniz sonra satıcıyla pazarlık edip alırsınız. En güzeli en faziletli olanıda budur. Şüpheli şeylerden kaçınmak lazım. Faziletli olanına bakmalıyız. Yılda bir defa kurban kesecez hiç olmassa faziletli olanını araştırıb uygulayalım.
S.12) Hocam kurbanın derisini nereye vermeliyiz kasaba ücret olarak verebilirmiyiz açıklarmısınız?
C.12) Allah (cc) kurbanın ne eti ne kanı Allah'a ulaşmaz ancak takvanız ulaşır buyrulmaktadır böyle olunca kasaba ücret karşılığında kellesi derisini veremeyiz kurbanın kesimine yüzümüne ayrı ücret verilecektir. Kurbanın derisini kellesini sakatatını fakirlere yoksullara vermeliyiz. Dini müesseselere verilebilinir. Ancak güvenilen bir yer olması lazım. Bilmediğiniz emin olmadığınız yerlere vermeyin cami inşaatları yerine öğrenci okutan yerleri tercih edin.
24.10.2012