S.1 Hocam sizi yutuptan takip ediyoruz. Cumanın farzından sonra kılınan 4.rekat sünnet kılınacak mı? Birde 2 rekat vaktin sünneti diye bir namaz kılınacak diyorsunuz bunun kaynağı var mıdır? Açıklar mısınız?
C.1) Cumanın farzından sonra kılınan 4 rekat sünnet müekked bir sünnettir. Peygember (S.A.V) hiç bırakmadan sürekli kıldığı sünnet müekkeddir. Son kılınan 2 rekat sünnet vaktin sünneti diye kılınacaktır. Hz. Ali’nin aklettiği bir hadiste Peygamberimiz (S.A.V) evine geçtikten sonra 2 rekat kıldığı rivayeti vardır. Ebu Yusuf bunu böyle nakletmiştir. Halebi sığır adlı kitapta bu sünneti vaktin sünneti diye kılınacaktır, denir. Hem cumaya geliyorsunuz, Peygamber (S.A.V) seviyorsunuz, hem dediklerini tutmuyorsunuz. Kur’an da şöyle buyrulur;
“Allah rasülü size neyi getirmişse, onu alın. Ne den men etmişse ondan kaçının.”
S.2) Hocam Karaman’dan arıyorum. Babaannem 78 yaşında Kur’an bilmiyor. Kur’an-ı Kerimi eline alıp her satırda ihlas suresini satırları takip ederek okuyor. Bu yaptığı hatim sayılır mı? Açıklar mısınız?
C.2) İhlas suresini okuduğu için onun sevabını alır. Yalnız o okumasıyla hatim olmaz. Hatim olması için fatiha dan başlayıb, nas la bitirince hatim olur. Öyle satır satır ihlas suresi okumakta devam etsin. Onun dünya işiyle uğraşmasın hiç olmassa bir harfine on sevab yazılır.
S.3) Hocam sizi Eskişehir’den arıyorum. Babam tefecilik yapıyor. Faizli işler yapıyor. Akşam onun getirdiğini yiyoruz. Bunun bize günahı var mı? Açıklar mısınız.?
C.3) İmam-ı Azam ve İmam-ı Şafi R.A şöyle derler; “ bir adamın kazancı haram sa onun davetine gitmeyin, onun yemeğini yeyemezsin yediremezsin, davetine gitmeyin.” Açıktan açığa böyle haramdan kazanıyorsa, ondan çekinin. Sizin, annenizin başka bir geliri var mı? Babanızın bahis dışında işyeri veya kiralık ev, tarlası var mı? O zaman sizde babanızın parasından yemiş oluyorsunuz. Dua edelim Allah cc babanızı islah etsin.
S.4) Hocam Kabe deyiz, eşimin ay hali var, o vaziyette Kabe yi tavaf edebilir mi? Umre yi yapamadı, çare nedir? Açıklar mısınız?
C.4) Kadın o ay halleri olduğu zaman, camilere, mescitlere giremezler. Kur’an-ı eline alamazlar, o cinsel temasta bulunamazlar, haramdır. Siz o vaziyette eşinizi tavafa katarsanız, ceza olarak bir koyun veya keçi kurban edeceksin. Bu vacibtir. Aynı olay hacc ta olursa ceza olarak 5 yaş bir deve kurban edilecektir. O kurbanın kesim yeri Mekke harem bölgesidir.
S.5) Hocam Aksaray’dan arıyorum. Kardeşimin kumar borcu var. Ödenmezse hapse girecek, ben onun kumar borcunu ödeyebilir miyim? Zekat verebilir miyim?
C.5) Siz onun kumar borcunu ödemek zorunda değilsiniz. Onun başka helal yerden bir akarı var mı? Varsa siz yiyebilirsiniz. Siz kumar borcunu öderseniz siz de alışkanlık yaptığınız için günaha girersiniz. Siz onun yemeğini yemeyiniz. Allah’ın haram kıldığı bir oyun oynayıb, büyük borca girmiş, sonra helal parayla kumar borcunu ödeyeceksiniz, sizde o günaha iştirak edeceksiniz.
S.6) Hocam sizi Aksaray’dan arıyoruz. Sizi yutuptan takib ediyoruz, mahallede camii yaptırılıyor, dernek mensupları camii inşaatına zekat olarak çimento , demir alıyorlar. Buralara zekat verilir mi? Açıklar mısınız?
C.6) Zekatın sekiz sınıf insana verileceğini Kun’an-ı Kerim bize bildirmiştir. Zekatta temlik hakkı var .Müslüman olan insana verilecek. Camii inşaatına, yol inşaatına kesinlikle zekat verilmez. Zekat verenler varsa onu verdiklerini iade etsinler. O verilen bağış yerine geçer.
Kur’an kursu inşaatına, yol, su ihtiyaçlarına zekat verilmez. Kesinlikle böyle yerlere zekat verilmez, veren olursa, o zekat yerine geçmez. Feteva-i Hindiye Meb sat
S.7) Hocam Umredeyiz size watsaptan soru attım. Eşimde idrar sondası var, bununla Kabe’yi tavaf edebilir miyiz? Açıklarsanız sevaba girersiniz.
C.7) Eşiniz sahibi özürdür. Tavafa giderken idrar sondasını boşaltır. Taze abdest alır, Kabe’yi tavaf eder, sayeder, namaz vakitleri yeniden abdest alarak namazlarını kılar. Tavaf yapmasına bir mani yoktur.
S.8) Hocam İmam’a uyan kimse kendi hata yaparsa sehiv secdesi yapar mı? Yani birinci tahiyata oturduğumuzda, salli duasını okudun, sehiv secdesi yapacak mıyız? Açıklama yapar mısınız?
C.8) İmama uyan kimse imamla beraber hareket eder. İmam yanılmışsa sehiv secdesini bütün cemaatle beraber imam yapar. Cemaat kendi hatasından dolayı sehiv secdesi yapmaz. Ancak imama 2. Rekatta yetişmezse, imam selam verdikten sonra kendi kılarken yanılmışsa imamdan ayrıldığı için, sehiv secdesi yapar vacibtir. Bir daha hatırlatayım. İmam selam verdikten sonra kalan rekatları kendi kılarken hata olursa, o zaman sehiv secdesini yapan sehiv secdesini yapmayı unutan bir kimse vacibi terkettiği için, namazı kabul olur ama eksik olur.
S.9) Hocam sehiv secdesi nedir? Ne zaman yapılır? Nasıl yapılır? Açıklar mısınız?
C.9) Sehiv secdesi, farzın ertelenmesi vacibin terkedilmesinden, ertelenmesinden sonra yapılır. Sehiv secdesi yapmak vacibtir. Hanefi Mezhebine göre yapılışı;
Son tahiyata oturulur, ettahiya duası okunduktan sonra sağa selam verilir, iki defa secde yapılır, sonra baştan tahiyat okunur salli, barik duaları okunur, Rabbena duası okunduktan sonra, selam verilerek namazdan çıkılır. Şafi Mezhebine göre;
Sehiv secdesi yapılacağı zaman, tahiyat duası okunur, salli barik duaları okunur, Rabbena duası okunduktan sonra, sağa selam verilir, iki secde yapılır. Hiçbir şey okunmadan sağa, sola selam verilir namazdan çıkılır.
S.10) Hocam bazı cemaatle namaz kılarken, yanımızdaki ruku ve secde de Kur’an okuyorlar. Ruku ve secde de tahiyat Kur’an okunur mu? Rabbena, rabbenağfirliyi tahiyat okuyoruz dinen bir mahzuru var mıdır? Açıklarsanız çok iyi olacak.
C.10) Rukuda, secdede, tahiyatta Kur’an okumak Tahrimen mekruhtur. Okunmaz. Harama yakındır. Tahiyatta Rabbenayı okuyoruz onu dua makamında, dua niyetiyle okuduğumuz için onları okumak caizdir. Mezheb imamlarımız, uygun görmüş dua niyetiyle okunabilir demişlerdir. Kıraat olarak okumuyoruz dua niyetiyle okuyoruz. Kaynak; nimetül İslam s.185
S.11) Hocam babaannem oturduğu yerde namaz kılıyor. Secde ederken önüne sehpa koyub secde ediyor, sehpa üzerine secde etmesi caiz midir?
C.11) Secdeye gidemiyen bir kimse, eğilerek secde eder. Sehpanın yüksekliği bir karıştan fazlaysa namaz olmaz. Yani 20 cm. den fazla yüksek olursa, o namazı kabul olmaz. Boşa namaz kılmış olur. Eğilerek secdeye gider , namazı olur.