Fıkhî Sorular ve Cevapları

A. Galip Doğan


S.1) Hocam ilaçlarda domuz jeli var. Ör; İnsülinde, bunları kullanmak dini açıdan bir zarar var mı açıklarmısınız?

C.1) Haram iki kısma ayrılır;

a) Haram li aynihi; Bir şeyin özü aslı haramsa ondan yapılan mamulleri de haramdır. Ör; Domuz etini Allah cc Kur’an-ı Kerimde haram kılmıştır. Ondan yapılan mamulleri de haramdır. Dini devlet korur, devlet Müslüman milleti için domuz etini de mamullerini de yasaklayacak. Bu tür ilaçları devlet kendi imal edecek. Dinsizlerin, inançsızların, din devlet düşmanlarının eline bırakmayacak. Şayet o ilacın alternatifi yoksa, o ilacı kullanmak zorundaysa, zaruret bahsinden izah edildiği gibi kullanmadığında hayati tehlike varsa kullanabilir. Ailelerin bozulmasına, eşini yarıya kadar açık gezdirirken eşini kıskanmamasına bakılırsa, domuz eti yenmesinin açtığı tahribattır.

Bakara suresi ayet 173 şöyle buyurur,;

“Şüphesiz ki Allah (cc) size leşi, kanı, domuz etini, Allahtan başkası adına kesilen hayvanları haram kılmıştır. Ayet açıkça domuz eti yemeyi, Müslümanlara haram kılmıştır. Onun için yememek lazım.

b) Haram li gayrıhi ; Bir şeyin özü aslı helal olduğu halde , sonradan harama dönüşenler. Ör; üzüm helal, pekmezi , şırası helal ama sonradan haram olanlar; Ör; evet üzüm , üzüm suyu helal, sirkesi, şırası helaldir. Ama sonradan mayalandıranlar değişime uğrayan, sarhoş eden, akla mantığı insan bünyesine zararlı olan haramdır. Arpa helaldir, ekmeği helaldir fakat mayalandığı , sarhoş edici olduğu için şarap haram kılınmıştır. Dünyada helal olarak yaratılan helal olan Rabbimizin bu kadar nimeti varken niçin birayı helaldir diyebiliyor.

S.2) Hocam sizi ben Almanya dan arıyorum. Sizinle biz görüştük bir Alman arkadaşım bana bir gocuk hediye eti. Domuz derisinden yapılmış, Bunu ben giyiyorum, camiye de cemaata da gidiyorum. Dinen sakıncası varmıdır? Ne yapacağız?

C.2) Yukarıda da belirtildiği üzere bu haram li aynidir. Bununla namaz kılınmaz, bununla namaz da olmaz sen İslam’a uyacaksın. İslam’ın bütünlüğünü kabul edeceksin. Birini inkar edenin dinle ilgisi olmaz. hristiyan olmuştur.

S.3) Hocam Cuma günü bayanlar Cuma namazına gidiyorlar, bunlar Cuma namazını kıldıktan sonra öğle namazı da kılacaklar mı? Açıklar mısınız?

C.3) Cuma namazı kimlere farz değildir;

1- Bayanlara Cuma namazı farz değildir.

2- Yolculara, kölelere farz değildir.

3- Hastalara Cuma namazı farz değildir,

Bayanlara Cuma namazı farz değildir.

Cuma suresi; “Ey iman edenler, Cuma günü ezan okunduğunda, Cuma namazına koşun. Alış verişi bırakın , bunlar müzekkerdir. Onun için kadınlara Cuma namazı farz değildir. Ama Cuma namazına gidebilirler. Bir manisi yoktur. Tabi cami müsaitse giderler. Cuma namazını kıldıktan sonra ayrıca öğle namazını kılmazlar. Neden, bir vakit iki farz olmaz. Onun için kadınlar cuma namazını kıldıktan sonra öğle namazından sonra öğle namazını kılmaz. Cuma namazını imamla imamla kılınca öğle namazını kılmazlar.

S.4) Hocam benim yeğenim intihar etti. Ben Eskişehir den arıyorum. Bunun namazı kılınır mı? Açıklar mısınız?

C.4) Hanefi mezhebi ve şafi mezhebine göre intihar eden kimsenin cenazesi kılınır. İntihar haramdır. Fakat intihar esnasında akıl gider , onun için intihar edenin cenazesi yıkanır, kefenlenir, namazı da kılınır.

S.5) Hocam umreden yeni geldik. İhramlıyken şampuanla yıkandım. Ceza olarak bir koyun veya keçi kesilecekmiş. Bu kurbanı burada kesip fakirlere dağıtsak olur mu?

C.5) Kııran haccına niyet eden, temeddu haccına niyet eden, taşlama yaptıktan sonra kurban kesmek vacip olur. O kurbanın kesim yeri Mekke harem yeridir. Başka yerde kesilemez. Kesilirse kurban değil et yerine geçer.

Siz umrede kokulu şampuanla yıkanmışsınız. Ceza olarak kurban keseceksiniz, o ceza kurbanı burada kesilmez, Mekke harem bölgesinde kesilmesi lazım.

S.6) Hocam yaşlı bir hoca efendi, umreye gidene hac farz olur diyor, ne dersiniz?

C.6) Haccın farz olması için, mal durumu iyi ve zengin olursa, üzerine farz olur. Bir şartı da yol güvenli olursa hac farz olur. Burada yol güvenliği kura ya bağlanmış, hac on yılda çıkmıyor. Bu Müslüman umreye gitsin, hac kurrası çıkarsa hacca gitsin.

Kur’an da şöyle buyurur; “menistea ileyhı sebile “ gücü yetenler, hacca gitsinler, hac farz olur. Zilhicce ayında umreye gidilirse,hac ayı olduğu için hac ona farz olur.

S.7) İslam’a göre evlenmek nedir? Bu hususta İslamın hükmü nedir? Merak ettik açıklarmısınız?

C.7) İslam’da evlenmenin hükmü; vacibdir, sünnettir, müstehabdır. Peygamberimiz (S.A.V) şöyle buyurur; “ Sizin en hayırlınız, nikah altında olandır. Evleniniz, çoğalıınız, ben ümmetimin çokluğuyla övünürüm , sevinirim. Bekarlık küfre yakındır.”

Nisa suresi 32. Ayet şöyle der; “İçinizden evli olmayanları, köle ve cariyeleriniz arasında elverişli olanları evlendirin. Yoksulluk içindeyseler, Allah’ın lütfu ile Allah onları ihtiyaçlarından kurtarır. Allah’ın hazinesi geniştir. Her şeyi bilmektedir. Burada devlete büyük iş düşüyor, evleneceklere önderlik edecek, danışmanlık kurulmalı, fakirse devlet destek vermelidir.

S.8) Hocam benim bebeğim, 6 aylık komşumuz kaza yaptı, onun çocuğu 12 aylıktı, ben onu emzirdim. Bu benim süt evladım sayılır mı?

C.8) Hanefi mezhebine göre, bir bebek 2,5 (ikibuçuk) yaşına kadar emerse o çocuk sizin süt evladınız olur. Kardeşleri süt kardeş olur. Şafi mezhebine göre 2 yaşına kadar emerse süt evlat, süt kardeş olur. Buna çok dikkat edilmelidir.

S.9) Hocam namaz kılmanın yasak olduğu vakitler nelerdir? Açıklar mısınız?

C9) Hanefi mezhebine göre, sabah namazından sonra güneş doğup, 40-45 dakika geçmeden her hangi bir namaz kılınması Tahrimen mekruhtur. Öğlen namazına 40-45 dakika kala namaz kılınması Tahrimen mekruhtur. İkindi namazını kıldıktan sonra güneş batmaya yüz tutunca namaz kılınmaz.

Hatib Cuma günü minbere çıktığında namaz kılınmaz. Kabe’de ve Ravza’da aynı saatlerde namaz kılmak mekruhtur.

Ümre ve hacca gidenlerin, Kabe’de ve Ravza’da keraat vakti yoktur diyerek namaz kılıyorlar yanlıştır.

Şafi mezhebine göre; sabah namazı kılınmadan önce namaz kılınmaz. Mekruhtur. İkindi namazının kılınışı ile akşam ezanı arasında namaz kılmak mekruhtur. Cenaze namazı müstesna o kılınabilir.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.