Fıkhî Sorular ve Cevapları

A. Galip Doğan

S.1) Hocam sakal koymak nedir? Sakalı kesmek günah mıdır? Açıklar mısınız?

C.1) Sakal; Bütün peygamberler sakallı idi. Rasulullah’ın çok kuvvetli sünnetidir. Sakalı kesmekte haramdır. İmam-ı Azam R.A. Fıkhul Ekber adlı eseri say.351 harama besmele çeken dinden çıkar, der. Bu bizim sözümüz değil. Ör. Kumar oynarken besmele çeken, milli piyango alırken, zina yaparken, faiz yerken, sakalı keserken besmele çeken dinden çıkar der. Sakal tıraşı olanlar tıraş olurken sakın besmele çekmeyin. Yalnız diğer haramları yaparken besmele çekmek dinden çıkarır. Fakat sakal ihtilaflı olduğu için küfre götürmez. Kaynak; Seyda Asrımız meselelerine fetvalar say.370

S.2) Hocam ben sünnet olsun diye sakal koymak istiyorum; hanım razı olmuyor, ben razı olmadan sen sakal koyamazsın diye zıtlaşıyor, ne tavsiye edersiniz?

C.2) Sakal, Allah Rasulu S.A.S’in hakkı hatırı; her şeyden önce gelir. Peki siz namaz kılarken hanım ben sünnet kılacağım veya teravih kılacağım diye izin istiyor musunuz? Bir kaide vardır Allah’a ve Resulüne isyan olan yerde mahluka itaat olmaz denir. Hanımı ikna et , hanım sakal tıraş etmek harammış beni günaha sokma , bu haramı bana işletme dersin gönlünü alırsın. Sakal koymak için kadından izin alınmaz. O söz boş söz cahil sözüdür, tekrar edelim sakal koymak için hanımdan izin alınmaz.

Hanefi ve Hanbeli Maliki mezheplerine göre erkeklerin sakal bırakması vaciptir. Peygamberimiz (S.A.S) şöyle der; “Bıyıkları kısaltınız, sakalları uzatınız.” Mezahi bi erbea Şafi mezhebine göre, sakal bırakmak sünnettir.

Peygamberimiz (S.A.S) şöyle buyurur; “Menteşebbehe bi kavmin fehüve minhum” Kim başkalarına (Hıristiyan ve Yahudilere benzeyen onlardandır )

Diğer hadis; “Menteşebbem bi kavmin feleyse minni “Kim başkasına benzerse, bizden değildir.” Ya sakalı bıyığı kazıtıp, Hıristiyanlara benzeyenlerin durumu çok vahimdir.

S.3) Hocam cenaze namazı kılarken bazıları ayakkabı üzerine basıyor. İmam sağa selam verince eller salınıyor, bana açıklar mısınız?

C.3) Yerler temizse, ayakkabıların altı temizse namaz kılabilirsiniz. Yerde necaset varsa, ayakkabıların altında pislik varsa ayakkabıyla namaz kılınmaz. Ayakkabının üstüne basarak cenaze namazı kılınır.

İmamlarımızın bazı görüşleri, sağa selam verilir, sola verince eller salınır. Karşıdaki gören birisi eller bağlı olunca namaz kılıyor, denir.

S.4) Hocam benim babaannem, dedem, ezan okunurken köpek ulumasını, baykuş ötmesini uğursuzdur diyorlar. Konuyu açıklar mısınız?

C.4) Ebu Hureyre Enes Bin Malik Abdullah Bin Ömer R.A şöyle rivayet ediyorlar.

“Eşyada uğursuzluk yoktur.”

Peygamberimiz (S.A.S) şöyle buyurdu; “Baykuş ötmesinde, yıldız batmasında veya safer ayında (karın kurdu) bir uğursuzluk yoktur. Müslim. Köpek havlar, baykuş öter, bu da o kuşların zikridir.

Başka bir hadiste şöyle buyrulur;

“Uğursuzluğa inanmak şirktir. Uğursuzluğa inanmak şirktir. Uğursuzluğa inanmak şirktir.” Uğursuzluk insanın kalbine girdiği zaman Allah onu tevekküle götürür. Tirmezi

S.5) Hocam 37 yaşındayım fakirim, evlenemiyorum. Günaha girmemek için hadım olmak istiyorum. Önemli olduğu için soruyorum. Açıklama yapar mısınız?

C.5) Allah’ın haram kıldığını hiçbir Müslüman helal diyemez. Allah seni erkek yaratmış sen ise Allah’ın yarattığına karşı koyuyorsun. Sen gayret edeceksin, Allah’ın yazdığına kimse engel olamaz. Araştır borç dert evlenirsin. Allah cc bu konuda size imkan verecektir.

S.6) Hocam gençler arasında bira alkolsüz, şarap haramdır. Bira haram olmaz diyorlar lütfen açıklama yapar mısınız?

C.6) Hz. Ayşe R.A şöyle rivayet ediyor; “Sarhoş edici her şey haramdır.” Bir ferakı (yaklaşık 41 kiloluk bir ölçü birimi) içilince sarhoş eden şeyin bir avucunun içilmesi dahi haramdır.

Ebu Davud Tirmizi

Başka bir hadiste şöyle buyrulur; “Çoğu sarhoş eden içkinin azı da haramdır.” Ebu Davud Tirmizi

Sonuç olarak bira da haramdır yüzde iki alkol var yazık haramdır.

S.7) Hocam evlilik yaşı yükseldi 30-35 yaşında evleniyorlar, İslam’a göre evlilik nedir? Açıklar mısınız?

C.7) Kur’an evlendiriniz, fakirse yardım edin evlendirin. Buyurur. İslam’a göre evlilik vacib, sünnet, müstehabtır.

1- Bir bekara şehveti galip geliyorsa, harama düşme korkusu varsa, zinaya düşme korkusu varsa, bunun evlenmesi vaciptir. Peygamberimiz (S.A.S) şöyle buyurdu; “Bekarlık küfre yakındır.” “Sizin en hayırlınız nikah altında ölendir.” Bu gün ekonomik sıkıntılar ağır basıyor gençler evlenemiyor. Devletin evlenemeyenlere fon oluşturması gerekir, o fondan evleneceklere yardım etmelidir.

2- Bir kimse iradesi kuvvetli, kendi hislerine hakimse bunun evlenmesi sünneti müekkedir. Ama evlenmezse günaha girmiş olur.

3- Bir kimse yaşlıysa, cinsel gücü yoksa evlenmesi mubahtır. Peygamberimiz (S.A.S) şöyle buyurur; “Üç şeyde acele edin. Vakti giren namazı kılmakta, cenazeyi defnetmekte, evlenme çağına gelen çocuğu evlendirmekte acele edin.”

S.8) Hocam Karaman’dan arıyorum. Benim yeğenim, kız. Babasının annesinin haberi olmadan kız kaçtı. Sonra nikah kıyıldı. Bu nikah caiz mi ? Anne, baba yok.

C.8) Hanefi mezhebine göre, nikahta annenin rızası aranmaz. Kız 18 yaşına girmişse nikah kıyılabilir. Hiçbir sakıncası yoktur, nikah tamamdır, müsterih olun.

Şafi mezhebine göre nikahta kızın annesi veya babası, dedesi gibi birinin bakınması şarttır.

Ali Galip DOĞAN/İrşad Dayanışma Vakfı Başkanı

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.