Fıkhî Sorular ve Cevapları

A. Galip Doğan

S.1) Hocam erkeklerde açik, kısa giymeye başladı, Erkek kıyafeti nasıl olmalıdır

C.1) Erkeğin kıyafeti “Setrül Avret” Erkeğin diz kapaklarının altına kadar örtmesi farzdır. Giydiği pantolon çok dar vücut hatlarını belli eden giysi çıplak hükmündedir. Haya imandan bir şubedir buyuran peygamberimiz (S.A.V) in ümmetiyiz. Erkeğin dizden yukarısı açık giymesi haramdır. Büyük günahtır. Erkek ve kadın öyle kısa giyen erkeklere bakması da haramdır, büyük günahtır. Beynel minel Siyonizm in aldığı karar şöyledir.

“Onları hristiyan yapmaya , kiliseye götürmeye uğraşmayın, aileleri bozmaya, bizim gibi giymeye yemeye alıştırın, onları ancak böyle yıkarsınız.

Peygamberimiz (S.A.V) şöyle buyurur;

“ Öyle bir zaman gelecek ki onları karış karış , sıbır sıbır takip edeceksiniz. Hatta onlar keler deliğine girseler sizde onlar gibi girmeye çalışacaksınız. Onlar sokak cima etseler (sex) siz de aynısını yapacaksınız.“ Tıpkı bugün olduğu gibi.

S.2) Müslüman nasıl olmalıdır, hocam. Bir işadamı arkadaşım çek, senet kırdırıyor, namazda kılıyor , o parayla ümreye de gidiyor . Bu haram değil mi diye tartışıyor, haram değildir , bize fetva veriyorlar diyor bu kazanç helal mıdır? Açıklar mısınız.

C.2). Cennet ucuz, cehennem lüzumsuz değil. Cehennemin yolu iyi niyet taşları ila döşenmiştir. Senet çek kırdırmak haramdır. Tefeciliktir. Faizin azı çoğu olmaz. Kur’anı Kerimde şöyle buyrulur ;

“Kim faiz yer, Allah ve Resulüne savaş açmıştır.”

Hadis ; Kim faiz yerse anasını kabe ye götüren bir kimsenin anasıyla etmiş gibidir.

İmam-ı Azam (R.A) Fıkhül Ekber adlı fıkıh kitabı sayfa 353 ten itibaren şöyle der;

“Harama besmele çekilmez, kim haram işlerken, zina yaparken, kumar oynarken, faiz yerken besmele çekerse, dinden çıkar kafir olur” der. Bu görüş Mezhep imamımız İmam-ı Azamın görüşüdür. Şafi de aynı görüştedir. Toprağı bol olsun Yaşar Nuri de aynı görüşteydi sonu yüzü neye döndü gördük. O arkadaşı araştırmasın söyleyin.

S.3) Hocam devlet bize düşük faizle işyeri kredisi veriyor. Sorduk devlet işyeri için veriyorsa alabilirsiniz faiz olmaz dediler. Açıklama yaparmısnız?

C.3) Devlet laik biz layık olamayız. Devletin verdiği kredi de faiz varsa oranı ne olursa olsun haramdır. Faiz faizdir inanmış bir Müslüman buna helal diyemez. Devlet faizsiz teşvik veriyorsa onu alabilirsiniz. Siz işyeri açıyorsunuz devlet işyerinden vergi alıyor. Üretime teşvik ediyor. Kesinlikle krediyi faizle veriyorsa faizdir, haramdır, büyük günahtır. Fıkıhta bir kaide var. Bir Lokma Haram Kana Karışırsa Kırk Gün İbadeti Kabul Olmaz.

S.4) Hocam bazı ilaçlarda, insülinde, mide ilaçlarında domuz jeli var diye yazıyor bu ilaçları kullanmak caizmidir ? Açıklarmısınız.?

C.4) İlacın alternatifi yoksa, kanser gibi tehlikeli bir hastalıksa belki o zaman olabilir. Ama Peygamberimiz (S.A.V) şöyle buyurur;

“Haramdan şifa olmaz. Her hastalığın bir devası vardır. Araştırın.”

Haram iki kısma ayrılır;

a)Haram li ayni hi

Özü aslı haram olan bir şeyin mamülleri de haramdır.

Örnek, domuz eti kesin haramdır. Ondan elde edilen mamülleride haramdır. Örneğin ilaçlarda domuz jeli, domuz yağı haramdır. Deri ceket giysi gibi şeyler haramdır.

b)Haram li gayri hi

Özü aslı helal olan bir şeyin sonradan olması gibi.

Örnek, Üzüm, pekmez, sirkesi, şırası helaldir, ama içeni sarhoş eden şeyler haramdır. Şarap, bira, şampanya,rakı vs. gibi şeyler haramdır. Helal olanı araştırın, haramdan kaçının deriz.

S.5) Hocam kızım nişanlandı bizi dinlemedi. Nişanlısıyla her yeri gezdi, üzerine vardığımızda sizi polise şikayet ederim dedi. Sonra ayrıldılar ne yapmalıyız. Açıklarmısınız?

C.5) Bize giydirilen bize dayatılan, İstanbul sözleşmeci anne babaya aileye karşı saygı ve sevgiyi kaldırdı. Şimdi ayrılan oğlan, sizin kızınız not edecekler ileride kızdan bir oğlan , o oğlandan da bir kız olursa evlenirse ki onlar ebediyen haramdır. Vay onların kabirdeki haline.

S.6) Konyadan arıyorum, ben yağlı boyacıyım, namazlarımı kılıyorum.

C.6) Siz mümkün olduğu kadar asetonla boyaları çıkarın. Eğer boya oje, yağ, tabaka oluşturup altına su geçirmezse abdest ve gusül olmaz. İnce eldiven kullansanız olmaz mı.?

Gerek gusülde gerekse abdestte suyun altına geçmesi şarttır. Şayet boya altına su geçiriyorsa su ile çözülürse bir manisi olmaz, onu siz geçirip geçirmediğinizi bilirsiniz.

S.7) Hocam cenaze namazını ayakkabı ile kılıyoruz caizmidir? Birde sağa selam verince eller salınıyor doğrumudur?

C.7) Ayakkabının altı necisse , pislik varsa, yerler pisse, ayakkabı ile kılmak caiz değildir. Ayakkabının üzerine basılır. Şayet ayakkabının altları temizse ayakkabı ile kılınır caizdir.

Wc ye gittiniz wc temiz olmayabilir o zaman ayakkabı üzerine basılır.

Selam a gelince, sağa selam verilirken eller bağlıdır, gören sizin namaz kıldığınızı anlasın, sola verince eller salınır.

S.8) Hocam iş icabı doğudaydım cenaze namazını caminin içinde kıldılar, ben ilk defa rastladım, cenaze namazı camide kılınır mı?

C.8) Hanefi ve Maliki mezheplerine göre camide cenaze namazı kılmak mekruhtur. Cami kirlenebilir.

Şafi ve Hambeli mezheplerine göre kirletme korkusu yoksa camide kılmak müstehabdır. Kılınabilir. Ordaki cemaat şafi mezhabindendirler, Ondan dolayı camide kılmışlardır.

İbni Abidin şöyle der;

“Birçok yerde cenaze caminin dışında bırakılır, namazı dışarıda kılınır. Dışarısı kirli ve yağışlı olduğu zaman cemaatin ayaklarıda kirli olacağı için, böyle hallerde cenaze namazı camide kılınır.caizdir. Muğnil Muhtaç

S.9) Hocam sizi Konya dışından arıyorum. Hasta olan bir kimseye okumak üflemek , suya okumak caizmidir? Açıklarmısınız/

C.9) Hasta olan bir kimse ilk önce doktora gitmelidir. Derdi veren Allah şifasını da vermiştir. Bunun yanı sıra Allahın ayetlerini hastaya veya suya okumak caizdir. Herhangi bir hastaya şifa için okumak kavli fiildir. takriri sünnettir.

Bir gün Avf Bin Malik şöyle der;

“Ya Resullallah biz cahiliye döneminde hastanın üzerine okuduk,şimdide okusak caiz olur mu?”

Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur ;

“O okuduğunuz şeyi bana da okuyun . Okuduğunuz şeyde Şirkle ilgili bir şey yoksa okumakta bir sakınca yoktur.”

Örnek Bir Japon bilim adamı suya incil okutmuş, Tevrat okutmuş hiçbir değişiklik yok. Kur’an ayetlerini okuttuğunda suda ayrışmalar oluyor. Hidrojen , oksijen ayrışıyor. Sonra adam Mısırda Müslüman oluyor. Aynı adam 80 litre suya bir litre zemzem katıyor , zemzem suyu mayalıyor.

Ali Galip DOĞAN / İrşad Dayanışma Vakfı Başkanı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.