Fıkhî Sorular ve Cevapları

A. Galip Doğan


S.1) Hocam namaz kılarken bazen birkaç defa yanılıyorum, kaç defa sehiv secdesi yapmam gerekir? Açıklarmısınız.

C.1) Sehiv secdesi, vaciblerin ertelenmesi veya terkedilmesi, farzların ertelenmesinden dolayı sehiv (yanılma) secdesi yapılır. Aynı namazı kılarken birkaç defa hata yapsan da bir sehiv secdesi yapmanız yeterlidir. Her yanılma için ayrı ayrı sehiv secdesi yapılmaz.

S.2) Hocam ben akşam namazına camiye gittim, İmam birinci tahiyata oturmuştu, imam selam verdi ben kalktım iki rekat daha kıldım oturdum, bana sen yanlış yaptın dediler ne yapacaktım açıklar mısınız ?

C.2) Kaidei ula vacibdir. Birinci, siz bir rekat kılıp oturacaktınız, kalkıp bir rekat daha kılıp oturacaktınız. 3.rekatlı 4.rekatlı namazlarda birinci oturuş vacibdir. Siz tahiyatta yetişmişsiniz, iki rekat kaçırtmışsınız. Siz hoca selam verirken kalktınız Fatiha sure okuyup rüku secde yapınca oturacaktınız. Sonra ayağa kalktınız fatiha sure okudunuz, rüku secde yapıp tekrar oturacaksınız ki iki oturuş olsun.

S.3) İçi temizlenmeden pişirilen balıklar yenir mi açıklarmısınız.

C.3) Büyük balıkların içleri temizlenmeden yenmesi caiz değildir. Onun için büyüklerin içleri temizlenmesi lazım.

Küçük balıkların ise hamsi gibi temizlenmeden yenebilir ama temizleyip de pişirmek daha iyidir.

S.4) Hocam marketlerden tavuk alıyoruz bunların tüylerinin makinede kolay yıkanması için sıcak suya batırıyorlar bunların yenmesi helal olurmuş açıklarmısınız?

C.4).Hanefi mezhebine göre yüksek derecede 80 derece gibi sıcaklığa sokulan tavukların eti yenmez. Sağlık açısından zararlı ancak 48 dereceden fazla koymamak şartıyla yenmesi helal olur. Yalnız yeni usulle buhardan geçiriliyor özel buhar makinesi var onun yenmesinde hiçbir sakınca yoktur. Sosyal medyada bunu yapalım araştıralım Firmaları buhar makinesi almaya teşvik edilsin.

Şafi mezhebine göre ;

Kaynar suya atılan sıcak suya atılsa etine işlese bile o tavuk helaldir yenir.

S.5) Hocam tavuklar elektrikle kesiliyor, baştan bir besmele çekmek diğerlerini helal kılar mı?

C.5) Bu konuda Prof. Hayreddin Karaman hoca gibi fıkıh otoriteleri elektrikle kesimde adam besmele çekiyorsa, besmele ile başlamışsa onların yenmesi caiz oluyor.

Şöyle ki, avcı ördek avlarken besmele çekti attı ama 5 tane kuş vuruldu bunların birisi helal da diğerleri haram mı? Sonra biri besmele çekildiği için nasıl helal sa diğerleri de aynı şekilde helaldir. Şafi mezhebinde besmele ile kesmek sünnettir. Şafilerde kesilen helaldir. Ancak Hanefi, Maliki, Hambeli mezheblerinde besmele çekmek farzdır.

S.6) Hocam faizsiz bankalar altın satıyor, bunlardan altın almak dini yönden hükmü nedir? Açıklarmısınız?

C.6) Altın, gümüş, yabancı paranın fiziki olarak anında alınması lazım, banka hemen zarrafta olduğu gibi altını veremiyorsa bu alışveriş kesinlikle helal değildir. Caiz değildir. Kart çektirerek altın alım satımı da caiz olmaz. İnternet bankacılığıyla altın alıp anında parayı satanın hesabına geçiyorsa o zaman caiz olur.

S.7) Bizim bağlarımız var verimi yüksek olan bir çubuk var, biz bunları izmirde şarap fabrikasına satıyoruz. Sizin yaptığınız helal değil dediler, ne dersiniz?

C.7) Hanefi mezhebi imamlarının bazılarının görüşüne göre alanlar Müslümansa satma caiz değildir. Ama alan Müslüman değilse satabilirsiniz derler.

Şafi, Maliki, Hambeli mezheplerine göre İmam-ı Ebu Yusuf, İmam-ı Muhammede göre satın alan ister Müslüman olsun ister hıristiyan olsun üzümü veya arpayı şaraba vermek helal değildir. Haramdır derler Çünkü Peygamberimiz (S.A.V) şöyle buyurur.

içki içene, içki satışı yapana, içki pazarlayana, ekene, getirene, götürene, Allah (cc) gazab ve lanet .eder”

Hatta götüren eşek bile azab görse gerektir.

S.8) Hocam günümüzde erkekler kadınlara, kadınlar erkeklere benzemeye özeniyor, biz çarşıya çıkamaz olduk, göbekleri açık, sırtları açık, bayanlar dolaşıyor bunlara bakınca günaha giriyoruz açıklarmısınız?

C.8) Peygamberimiz (S.A.V) şöyle buyurur;

Kendini erkeğe erkeğin de kadına benzetmeye çalışan (çalışanlara) lanet etmiştir.”

Başka hadiste şöyle buyrulur.

Kadınların yürüyüşünü taklit eden erkeklere , erkekler gibi hareket eden kadınlara lanet etti ve onları evlerden çıkarmayı emretti.”

Peygamberimiz (S.A.V) şöyle buyurur;

İman yetmiş küsür şubedir. En başı La İlahe İllallah, sonuncusu sokakta bulduğun bir taşı bir kenara atmaktır. Haya imandan bir şubedir, bir cüzdür, imanı olmayanın hayası olmaz. Hayası olmayanın imanı olmaz.”



Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.